Ο γάμος δεν έχει σχέση με το…γάμο!

0

Είπα το μεγάλο «ναι» ένα κρύο Σαββατόβραδο κάτι χρόνια πριν. Γνωριζόμασταν 5 χρόνια, αλλά νιώθαμε λες και γνωριζόμασταν μια ζωή. Τελικά δεν γνωριζόμασταν τόσο καλά όσο νόμιζα.

Η πραγματική μας «γνωριμία» ήρθε τα επόμενα χρόνια. Δεν είχα ιδέα από γάμους και τέτοια. Το μόνο, που ήξερα εκείνη την ημέρα ήταν αυτό: Παντρευόμουν έναν πανέμορφο, έξυπνο άντρα, που με είχε κορώνα στο κεφάλι του και πανευτυχής μες στο κάτασπρο, πανάκριβο νυφικό μου ανέβαινα τα σκαλιά της εκκλησίας. Κανείς δεν με είχε ενημερώσει για το τί ήταν πραγματικά ο γάμος.

Εντάξει, 14 χρόνια, που είμαι παντρεμένη δεν είναι και κάτι εξωπραγματικό, αλλά είναι ένα αρκετά μεγάλο διάστημα για να συνειδητοποιήσω, ότι ο γάμος δεν έχει καμία σχέση με νυφικά, μπομπονιέρες και χαιρετούρες στην εκκλησία. Δεν έχει σχέση με το πανέμορφο μπουκέτο από κρίνους, που κράταγα στην εκκλησία και μόλις το είδα, μου ήρθε να βάλω τα κλάματα απ’ τη χαρά μου. Δεν έχει σχέση με το γλέντι που ακολούθησε και που τρώγαμε και χορεύαμε μέχρι το επόμενο πρωί. Δεν έχει σχέση με τις φωτογραφίες και τα ψηφιακά άλμπουμ που φύλαγα σαν κόρη οφθαλμού μην τα πιάσει κανένας και μου τα βρωμίσει με τα χέρια του, ούτε με την τετραώροφη τούρτα η οποία μας στοιχισε ο κούκος αηδόνι.

Όχι, τώρα ξέρω περισσότερο από ποτέ ότι ένας γάμος σημαίνει πολλά περισσότερα και ότι τα αληθινά δάκρυα και η αγάπη θα έρθουν μετά από εκείνη την ημέρα.

Γάμος σημαίνει να μένεις ακόμα κι όταν φαίνεται ότι δεν υπάρχει ελπίδα για συμφιλίωση, όταν η αποχώρηση φαντάζει η ευκολότερη επιλογή. Γάμος σημαίνει να συγχωρείς καταστάσεις που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συγχωρούσες.

Σημαίνει να σέβεσαι τον άλλον, ακόμα κι όταν αυτός δεν σέβεται εσένα.

Σημαίνει να κάνεις υπομονή, όταν ο άντρας σου τα βλέπει όλα μαύρα από την απογοήτευση και πιστεύει, ότι το κοινό σας μέλλον είναι ανύπαρκτο.

Σημαίνει πολλούς και διάφορους συμβούλους γάμου, που προσπαθούν να σας βοηθήσουν να έχετε μια σωστή επικοινωνία μεταξύ σας.

Σημαίνει να ζητάς συγνώμη, όταν κάνεις λάθος (αν και ξέρει, ότι εσύ ποτέ δεν κάνεις λάθος).

Σημαίνει γέλια και κλάματα, όταν οι καταστάσεις αλλάζουν, όταν γίνεστε γονείς, όταν πρέπει να αλλάξεις το μωρό και σιχαίνεσαι τόσο, που φωνάζεις το σούπερμαν άντρα σου με την πάνα και τα μωρομάντηλα να παρέμβει.

Σημαίνει να έχεις εμπιστοσύνη στον άντρα σου ακόμα κι όταν δεν έχεις στον ίδιο σου τον εαυτό.

Σημαίνει να τον αγαπάς εκτός ορίων ακόμα κι όταν παχύνει, καραφλιάσει και ασπρίσουν τα μαλλιά του.

Σημαίνει να ξοδεύεις όλη την ενέργεια, που έχεις στα παιδιά σου, να τα τρέχεις όλη μέρα, να τα ταΐζεις, να τα διαβάζεις, να τα κάνεις μπάνιο, να τα πηγαινοφέρνεις σχολείο.

Σημαίνει να κάνεις υπομονή και να σηκώνεσαι μέσα στη νύχτα από το κλάμα του μωρού σου, το οποίο πεινάει ή έχει κωλικούς.

Σημαίνει να υποκρίνεσαι, ότι το διασκεδάζεις, όταν βλέπει ποδόσφαιρο και δεν σε αφήνει να δεις το σίριαλ, που σου αρέσει.

Σημαίνει να τον ενθαρρύνεις, όταν αμφιβάλλει για τις ικανότητές του, αλλά εσύ ξέρεις, ότι είναι σπουδαίος και τρανός.

Σημαίνει να του κρατάς το χέρι, όταν είναι άρρωστος και φοβάται. Να είσαι δίπλα του κάθε ώρα και στιγμή, να τον εμψυχώνεις και να του λες, ότι όλα θα πάνε καλά.

Τώρα πια υπάρχει μόνο αγάπη και πολύ δυνατή μάλιστα και όχι πεταλούδες στο στομάχι, όπως τότε, που πρωτοσυναντηθήκαμε, ούτε το πάθος, που ένιωσα την πρώτη νύχτα του γάμου σας.

Είναι η χαρά, που νιώθεις, επειδή δεν μπορείς να αγαπήσεις τίποτα και κανέναν περισσότερο, μέχρι που έρχεται η ώρα να γεννήσεις και βλέπεις τα μάτια του μωρού, που δημιουργήσατε μαζί.

Είναι οι όρκοι, που δώσατε και που ό, τι κι αν συμβεί, τσακωμοί, συγκρούσεις, πέντε λέξεις παραπάνω, είστε μαζί, σε υγεία και αρρώστια, σε καλές και κακές στιγμές, όλη σας τη ζωή.

Αυτά γνωρίζω για το γάμο. Αυτά έχουν σημασία.

Πηγή: scarymommy.com