Μπαμπάς χωρίς παιδιά τη Πρωτοχρονιά

10

Υπάρχουν μερικά γεγονότα που κάνουν “το αγκάθι” του διαζυγίου πιο επίπονο κατά την περίοδο των διακοπών. Δεν έχει σημασία αν ένας γάμος τελείωσε  πριν από ένα μήνα, ένα χρόνο ή την τελευταία δεκαετία. Η δύναμη και το βάρος του χωρισμού σκάνε πάλι σαν κύματα που έρχονται να ταράξουν την ηρεμία της ψυχής. Είναι εύκολο να ελέγξουμε τον συναισθηματισμό μας τους υπόλοιπους έντεκα μήνες, αλλά την περίοδο των γιορτών όπου όλα-και ειδικά η σημασία της οικογένειας- προβάλλονται υπέρλαμπρα και σε υπερβολικό βαθμό από τα ΜΜΕ,  είναι σχεδόν αδύνατο οι διαζευγμένοι γονείς να μην θυμούνται τί τους λείπει ενώ ταυτόχρονα βουλιάζουν στο λήθαργο της μοναξιάς και της νοσταλγίας.

Δίνω αυτή τη μάχη σχεδόν μια δεκαετία. Αυτή είναι η όγδοη Πρωτοχρονιά ως χωρισμένος πατέρας και η τέταρτη που ξυπνάω το πρωί της Πρωτοχρονιάς και τα πρόσωπα των παιδιών μου (8 και 10 ετών) δεν είναι το πρώτο πράγμα που βλέπω. Και φέτος θα είναι με την μητέρα τους και τον πατριό τους και εγώ θα είμαι μόνος μου. Δεν θα υπάρχουν φωτογραφίες ή βίντεο, ούτε έθιμα για να τηρήσουμε, ούτε κάποια άλλη εορταστική διαδικασία. Αυτή η μέρα θα είναι όπως κάθε άλλη και είναι η επίγνωση της πραγματικότητας που την κάνει τελικά τόσο επώδυνη.

Όπως οι περισσότερες οικογένειες τις γιορτές, έτσι και στη δική μου, από τότε που ήμουν μικρός, κρατάγαμε και εμείς κάποιες παραδόσεις. Κάθε χρόνο, εγώ και η αδερφή μου ξέραμε ακριβώς τι θα συμβεί την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Θα ανοίγαμε τα δώρα μας όλοι μαζί, αφού πρώτα θα είχαμε πάρει το πρωινό μας, το οποίο ετοίμαζε ο πατέρας μου . Ήταν κάτι το καθιερωμένο, σαν ένα κοσμικό γεγονός που έπρεπε να γίνει, όμως υπήρχε τέτοια προσμονή που πάντα απολάμβανα κάθε λεπτό.

Κρατάω αυτές τις παιδικές μου αναμνήσεις ζωντανές, αλλά μόλις αυτές οι σκέψεις αρχίζουν να μου ζεσταίνουν την ψυχή, την ίδια στιγμή σκοτεινιάζουν στο μυαλό μου, καθώς σκέφτομαι ότι τα δικά μου παιδιά δεν θα έχουν παρόμοια ευκαιρία να το ζήσουν. Ποτέ δεν θα έχουν αναμνήσεις από οικογενειακές συγκεντρώσεις και παραδόσεις στις γιορτές, δεν θα έχουν ποτέ το ίδιο Πρωτοχρονιάτικο πρωινό για δύο συνεχόμενα χρόνια, με άλλα λόγια δεν θα έχουν την τύχη να έχουν τις ανάλογες αναμνήσεις που είχε ο πατέρας τους. Αντί αυτών, όταν θα ανατρέχουν στην παιδική τους ηλικία θα αναρωτιούνται με ποιόν γονιό πέρασαν τις γιορτές και πώς κατάφερε η μαμά και ο μπαμπάς να τα ξεγελάσουν με τα δώρα που παρέδιδε ο Άη Βασίλης από το ένα σπίτι στο άλλο.

Δεν πρέπει να υπάρχει πιο έντονος πόνος στο διαζύγιο, από εκείνον που ξυπνάς το πρωί της Πρωτοχρονιάς και ξέρεις ότι τα παιδιά σου τα γιορτάζουν χωρίς εσένα. Αυτό που ξυπνάνε και τρίβουν τα ματάκια τους και ορμάνε στο δέντρο για να ανοίξουν τα δώρα τους και να χαρούν με τις εκπλήξεις, είναι κάτι που πλέον το χάνεις. Χάνεις όλες τους τις αντιδράσεις, το χαμόγελο στα πρόσωπά τους και τη λάμψη στα μάτια τους. Πονάει τόσο το γεγονός ότι όλες οι αναμνήσεις που θα έχουν θα είναι χωρίς εσένα.

Η μοναξιά είναι μια μάχη που θα πρέπει να δώσει κάθε διαζευγμένος γονιός. Για κάποιους η πάλη ξεκινάει ακόμα και πριν βγεί το διαζύγιο, καθώς όλες οι οικογενειακές συνήθειες ξαφνικά εξαφανίζονται. Τα Σαββατοκύριακα που κάποτε ήταν γεμάτα με βόλτες, εκδρομές ή παιχνίδια με τα παιδιά στο σπίτι, έχουν αντικατασταθεί με Σαββατοκύριακα που δεν κάνεις τίποτα και με νύχτες μοναξιάς στον καναπέ. Ενώ για κάποιους άλλους, όπως εγώ, αυτά τα συναισθήματα θα εμφανιστούν μόνο όταν τελειώσει το πάρτυ και σβήσει η φλόγα των κεριών, επειδή κουραστήκαμε να προσπαθούμε να καλύψουμε τον πόνο.

Ωστόσο έγινε και κάτι αστείο. Τη στιγμή που έφτασα στο σημείο να υποφέρω πραγματικά από μοναξιά, όσο παράξενο και αν ακούγεται, σκέφτηκα μέχρι και να τα ξαναβρώ με την πρώην γυναίκα μου. Όμως αυτό που τελικά συμπέρανα, ήταν ότι η επιθυμία μου για το παρελθόν δεν ήταν από ανάγκη να συμφιλιωθώ μαζί της. Μοναξιά μαζί της, μοναξιά και μόνος μου, δεν αλλάζει κάτι.

Μακάρι να μπορούσα να πω ότι η κατάσταση καλυτερεύει με τον καιρό. Σίγουρα η ένταση δεν είναι η ίδια, αλλά κάθε τόσο επανέρχεται στην επιφάνεια, ειδικά την περίοδο των διακοπών, και δεν βλέπω να ξεπερνιέται γρήγορα. Έχω μάθει πως η μάχη με την μοναξιά είναι αναμφισβήτητα το πιο παρατεταμένο και ανεξάντλητο συναίσθημα και αμφιβάλλω αν θα μπορέσω να το νικήσω, τουλάχιστον όχι μέχρι τα παιδιά μου να είναι ικανά να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις για το πότε, με ποιόν και που θα περνούν το χρόνο τους – σε αντίθεση με αυτό που επιβλήθηκε σε μένα από μια συμφωνία διακανονισμού και με την έγκριση ενός δικαστή.

Αλλά κατά την διάρκεια των οκτώ αυτών χρόνων, έμαθα να χρησιμοποιώ διάφορους τρόπους για να βοηθήσω τον εαυτό μου να αντεπεξέλθει στις περιόδους μοναξιάς και ειδικότερα στην περίοδο των γιορτών.

Αν είστε πρόσφατα διαζευγμένοι γονείς, είναι μεγάλο λάθος να επιλέγετε να περνάτε τις γιορτές μόνοι. Χωρίς συμπαράσταση και μια συντροφιά να σας κρατάει απασχολημένους και να σας προσφέρει μια αγκαλιά για να κλάψετε, η σιωπή δίνει στις παράλογες σκέψεις το πράσινο φως και τελικά σας κάνουν να βυθίζεστε ακόμη περισσότερο στη μοναξιά σας. Αν πάλι, είστε σε παρόμοια κατάσταση με τη δική μου και τα παιδιά δεν είναι μαζί σας, επιλέξτε να περάσετε τον χρόνο σας με φίλους ή ακόμα καλύτερα να κάνετε ένα ταξίδι. Για αρκετά χρόνια πήγαινα ταξίδια και έκανα καταδύσεις αμέσως μόλις ξεκινούσαν οι γιορτές, αποκλειστικά για αυτόν τον λόγο. Σκοπός μου ήταν να ξεφύγω από αυτό που μου έλειπε και να εστιάσω σε κάτι άσχετο.

Αν δεν έχετε τα παιδιά σας φέτος τη Πρωτοχρονιά και σας λείπουν πάρα πολύ, δείτε λίγο μήπως η πρώην σύζυγος,  σας επιτρέψει κάποιο χρόνο μαζί τους πριν, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τις γιορτές. Αυτή τη χρονιά θα έχω τα παιδιά μου για λίγες ώρες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, έτσι ώστε να ανταλλάξουμε τα δώρα μας και θα περάσω από το σπίτι της ανήμερα για να τα δω. Του χρόνου θα ανταμειφθεί και εκείνη το ίδιο. Σίγουρα κάθε προσωρινή αλλαγή σχεδίων δεν θα διορθώσει εξ’ ολοκλήρου την κατάσταση αλλά θα βοηθήσει ώστε να περάσετε χαρούμενες γιορτινές μέρες με τα παιδιά σας.

Να είστε προετοιμασμένοι για τη μοναξιά που θα αισθανθείτε. Είναι εκπληκτικό το πως αυτά τα συναισθήματα εντείνονται και γίνονται πιο επίπονα. Αν φέτος είναι οι πρώτες σας γιορτές ως χωρισμένος γονιός ή ως μπαμπάς χωρίς τα παιδιά του, τότε να είστε έτοιμοι για μια δύσκολη και πάνω απ’ όλα πρωτόγνωρη περίοδο. Το να πιστεύετε πως όλα θα είναι εντάξει, είναι ένα σύνηθες,εν τούτοις επώδυνο λάθος. Είναι απίθανο να μην βιώσετε την μοναξιά στο κενό που προκαλείται από το διαζύγιο, και το να επιδιώξετε να αγνοήσετε ή να διώξετε τα συναισθήματά σας θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Όμως, να είστε βέβαιος ότι όσο περνάει ο καιρός και καθώς συνηθίζετε περισσότερο στη νέα σας πραγματικότητα, τα πράγματα γίνονται όλο και καλύτερα. Η σοφή παροιμία ότι ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός και γιατρεύει όλες τις πληγές , είναι αλήθεια. Με τον χρόνο το συναίσθημα της μοναξιάς μπορεί να μην εξαφανίζεται τελείως, όμως απαλύνεται, και η περίοδος των γιορτών που μπορεί τώρα να προκαλεί θλίψη και μελαγχολία, μπορεί να γίνει πάλι μια περίοδος χαράς.  Καλή χρονιά!

Πηγή: chopperpapa.com

 Περιμένουμε και τη δική σας εμπειρία με email, στο info@singleparent.gr
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική.