Μόνη μαμά από επιλογή: Γιατί όχι;

0

Είναι διαφορετικό να είσαι μητέρα μετά το τέλος μιας σχέσης ή ενός γάμου και εντελώς άλλο πράγμα να το επιλέγεις. Φαντάσου δηλαδή, πώς θα ήταν να διάλεγες να γίνεις μονογονέας από τη πρώτη κιόλας στιγμή. Εάν σκέφτεσαι να κάνεις παιδί μόνη σου ή αναρωτιέσαι γιατί πολλές γυναίκες, παίρνουν συνειδητά την απόφαση να γίνουν μονογονείς, ήρθε η ώρα να γνωρίσεις μερικές περήφανες μόνες μαμάδες από επιλογή!

Τι ακριβώς είναι η μόνη μαμά από επιλογή;
Η Mikki Morrissette, ιδρύτρια του ChoiceMoms.org  λέει «Πολλοί γνωρίζουν τον όρο “μόνη μαμά από επιλογή” αλλά θεωρώ ότι ο όρος είναι λίγο ανακριβής, διότι μια μητέρα δεν επιλέγει ουσιαστικά να είναι μόνη αλλά επιλέγει να είναι μητέρα».

Η Όλγα επέλεξε να είναι μόνη μαμά ενός 8χρονου κοριτσιού και εξηγεί πώς ήρθε στη ζωή της η απόφαση και το παιδί «Όταν πήρα διαζύγιο στα 32 μου, είπα στον εαυτό μου πως αν δεν γνώριζα κάποιον μέχρι τα 35 μου, θα έκανα παιδί με δότη σπέρματος.  Και επειδή έφτασα 38-δηλαδή τρία χρόνια μετά τα 35 που είχα βάλει ως στόχο- και δεν γνώρισα κάποιον, αποφάσισα να το κάνω οπότε και μπήκα στη διαδικασία».

Η Ελένη είναι μια μέλλουσα μόνη μαμά, η οποία περιμένει το αγοράκι της σε λίγους μήνες «Αποφάσισα να γίνω μόνη μαμά ύστερα από χρόνια αποτυχημένων σχέσεων και ανακαλύπτοντας ότι ο χρόνος περνούσε και το όνειρό μου να κάνω παιδιά, έδειχνε όλο και πιο μακρινό. Είχα λοιπόν δύο επιλογές: Ή να παντρευτώ “αναγκαστικά” κάποιον για να κάνω ένα παιδί ή να το κάνω μόνη μου. Και επειδή δεν είναι υγιές για τα παιδιά, να ζούν ανάμεσα σε δύο γονείς που δεν αγαπιούνται ή που δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους, θεώρησα πιο υγιές να κάνω παιδί με σπέρμα δότη. Μέχρι στιγμής δεν το έχω μετανιώσει και ανυπομονώ να κρατήσω το μωρό μου στην αγκαλιά μου!»

Αντιμετωπίζοντας τις αντιδράσεις φίλων και συγγενών
Πολλές γυναίκες μπορεί να ανησυχούν για την ανταπόκριση των φίλων, των συγγενών, των συναδέλφων ή άλλων αγαπημένων τους προσώπων. Ωστόσο μπορεί να ανακαλύψεις πως υπάρχει περίπτωση η υποστήριξη, να έρθει από αλλού.

Η Κλεοπάτρα, μόνη μαμά από επιλογή με μια κόρη 17 ετών σήμερα, λέει «Θυμάμαι που οι περισσότεροι άνθρωποι, πίστευαν ότι ήθελα να κάνω παιδί μόνη μου επειδή δεν μπορούσα να περιμένω τον κατάλληλο. Αλλά δεν ήταν αυτό το θέμα μου. Η επιθυμία μου να κάνω παιδί ήταν πολύ δυνατή και ήθελα να είμαι σίγουρη ότι το είχα παλέψει και το είχα προσπαθήσει, ανεξάρτητα από την επιλογή συντρόφου εκείνη τη στιγμή ή στο μέλλον.

Και τι γίνεται με το παιδί;
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα παιδιά είναι καλύτερα με δύο γονείς, ωστόσο και οι μαμάδες κατ’ επιλογή-αλλά και τα παιδιά τους-είναι εξίσου μια χαρά. Η Κλεοπάτρα, εξηγεί «Οι δύο γονείς, δεν είναι πιο ενήμεροι ή καταρτισμένοι από τον έναν. Αντιθέτως, αυτός που επιλέγει να κάνει παιδί μόνος του, είναι πιο συνειδητοποιημένος και πιο έτοιμος να το παλέψει, γιατί το διάλεξε επειδή το ήθελε και όχι επειδή το επέβαλλαν τα κοινωνικά στερεότυπα ή τον πίεσε η οικογένειά του. Η κόρη μου δεν ήρθε στο κόσμο από ένα σπασμένο προφυλακτικό ούτε ήταν παιδί που απλά προέκυψε, αντιθέτως την ήθελα τόσο πολύ που προγραμμάτισα να έρθει στη ζωή μου» λέει.

Η Λιάνα, μόνη μαμά κατ’ επιλογή με μια κόρη 9 ετών σήμερα, λέει «Το πιο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι αν το παιδί βρίσκεται σε ένα υγιές περιβάλλον που το βοηθάει να μεγαλώσει φυσιολογικά και να αναπτύξει τις ικανότητές του, ανεξάρτητα από τον αριθμό των γονιών που υπάρχουν μέσα στο σπίτι».

Βρίσκοντας υποστήριξη
Κάθε μητέρα, είτε είναι μονογονέας είτε όχι, χρειάζεται ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης για να μεγαλώσει το παιδί της.

«Πολλές μόνες μαμάδες κατ’ επιλογή, βλέπουν το ρόλο του γονέα σαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια κοινότητα γεμάτη υποστήριξη και αγάπη, για τις ίδιες και τα παιδιά τους, φέρνοντας σε αυτή διάφορα γονεϊκά πρότυπα, όπως είναι οι παππούδες, οι οικογενειακοί φίλοι, κάποιοι στενοί συγγενείς που μπορούν να λειτουργήσουν εξίσου εποικοδομητικά στην ανατροφή του παιδιού» λέει η Morissette.

Η Όλγα λέει «Έγινα φίλη με πολλές μόνες μαμάδες κατ’ επιλογή κι έτσι η κόρη μου κατάλαβε πως στη ζωή, υπάρχουν όλα τα είδη της οικογένειας και πως η μορφή της οικογένειάς μας είναι ξεχωριστή αλλά δεν είναι η μοναδική» και συνεχίζει «Είναι μεγάλη ευθύνη να κάνεις ένα παιδί μόνη σου. Γι΄αυτό σκέψου καλά πώς θα είναι η ζωή σου και πώς θα πρέπει να αλλάξει, ώστε να γίνεις ο καλύτερος γονιός που μπορεί να συμβεί στο παιδί σου!».

Πηγή: http://www.sheknows.com/

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, συμπλήρωσε την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να λαμβάνεις περισσότερα, στο email σου, χωρίς spam και με απόλυτη προστασία των προσωπικών σου δεδομένων!