Μια «ασθένεια» που τη λένε «Τελειότητα»!

2

Σας προειδοποιώ ότι το συγκεκριμένο άρθρο, γράφτηκε σε απόλυτη απόγνωση καθώς έμαθα πρόσφατα μερικές σοβαρές αλήθειες για ανθρώπους που αγαπώ βαθιά. Αυτές οι αλήθειες με έκαναν να αναρωτηθώ: Είμαι ο μόνος που αναγνωρίζω  ότι δεν είμαι τέλειος; Διότι γύρω μας εξαπλώνεται μια πολλή σοβαρή «πανδημία» που ονομάζεται «Τελειότητα» και πρέπει να σταματήσει. Εξαιτίας της έχω πολλές φορές πληγωθεί και φαντάζομαι πολύς κόσμος ακόμη. Μια «αρρώστια» με την οποία πάλευα χρόνια καθώς κρυβόμουν από μένα ή μισούσα τον εαυτό μου, και το πιο πιθανό είναι το ίδιο να συμβαίνει και σε εσάς!

Τι είναι αυτή η ασθένεια; Ίσως μία λίστα συμπτωμάτων βγαλμένα από τη ζωή και την καθημερινότητα, σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα.

Ζούμε σε κοινωνίες όπου οι άνθρωποι δέχονται τεράστια πίεση να φαίνονται τέλεια ευτυχισμένοι, αποδοτικοί και προσαρμοσμένοι σε όλα. Τα ακόλουθα παραδείγματα «τελειότητας» είναι όλα αληθινά και τα έχω συλλέξει από εμπειρίες ζωής, από έμπιστες πηγές ή από τον ευρύτερο κύκλο φίλων και γνωστών. Εάν σταματήσετε μια στιγμή να σκεφτείτε, πιθανόν να έρθουν και στο δικό σας μυαλό 2-3 τέτοιοι άνθρωποι. Αν όχι, τότε μάλλον έχετε κολλήσει και εσείς λίγη απ’ την «ασθένεια»!

«Τελειότητα» είναι μία σύζυγος που νιώθει παγιδευμένη στο γάμο της με έναν τεμπέλη, νευρικό σύζυγο αλλά στις παντρεμένες φίλες της, λέει πόσο υπέροχο άντρα έχει. Η «τελειότητα» εμποδίζει τους ανθρώπους να λένε την αλήθεια ακόμη και στον ίδιο τους τον εαυτό, όπως «Ο σύζυγός μου είναι τόσο υπέροχος. Την προηγούμενη εβδομάδα με είπε μ@κω επειδή μου χαμογέλασε ένας άγνωστος στην καφετέρια που καθόμασταν. Όταν άρχισα να κλαίω ,μου είπε να βγάλω τον σκασμό γιατί ήθελε να δεί τον αγώνα. Πόσο τον αγαπώ!».

«Τελειότητα» είναι ένας σύζυγος που μειώνεται και κακοποιείται από τη γυναίκα του, ωστόσο κάνει τα πάντα για να φαίνεται στους άλλους πόσο τέλειος είναι ο γάμος του «Παιδιά θα γελάσετε. Μου είπε ότι είμαι άχρηστος και δεν θα καταφέρω τίποτα στη ζωή μου και μετά με είπε χοντρό και μ@κα. Δεν έχω την καλύτερη γυναίκα του κόσμου;»

«Τελειότητα» είναι μία κόρη με νευρική ανορεξία που το κρατάει κρυφό για χρόνια επειδή δεν θέλει να είναι η μόνη «ελαττωματική» ανάμεσα στους φίλους και στην οικογένειά της. Θα έκανε τα πάντα για να το αντιμετωπίσει αλλά δεν μπορεί, διότι τότε οι «τέλειοι» άνθρωποι του περιβάλλοντός της θα τη μισούσαν τόσο όσο μισεί και η ίδια τον εαυτό της για αυτό!

«Τελειότητα» είναι ένας γιός που απεχθάνεται τον εαυτό του για τις απαγορευμένες εξαρτήσεις του. Η ασθένεια της «τελειότητας» μας κάνει να πιστεύουμε ότι κανείς δεν θα καταλάβει τι σημαίνει να είσαι αδύναμος μπροστά στη πίεση του κόσμου.

«Τελειότητα»  είναι ένας άντρας που κατηγορεί τον εαυτό του επειδή αισθάνεται έλξη για τους άλλους άντρες.

«Τελειότητα» είναι ένα ζευγάρι που βυθίζεται στα χρέη αλλά πηγαίνει κρουαζιέρες παίρνοντας δάνεια και χρεώνοντας πιστωτικές επειδή η φράση «δεν έχουμε λεφτά» είναι αδύνατον να βγεί από τα χείλη τους.

«Τελειότητα»  είναι μια μαμά που μισεί τον εαυτό της επειδή το μόνο που βλεπει γύρω της είναι τέλειες μαμάδες, τέλειες συζύγους και τέλειες γειτόνισσες.  «Θα έδινα τα πάντα για να γίνω η κυρία Παπαδοπούλου. Σήμερα έτρεξε 15 χιλιόμετρα, έκανε 6 φαγητά, έπαιξε με κάθε ένα από τα 7 παιδιά της ξεχωριστά, πήγε με τον άντρα της στο καθιερωμένο ραντεβού τους με τον σύμβουλο γάμου και στο γυρισμό, έκανε και ένα botox!». Μόνο που αυτή η μαμά δεν ξέρει ότι η κυρία Παπαδοπούλου είναι επίσης στο σπίτι της και κλαίει, διότι η πίεση της «τελειότητας» δεν την αφήνει σε χλωρό κλαρί!

«Τελειότητα» είναι ένας μπαμπάς που μισεί τον εαυτό του επειδή δεν μπορεί να δώσει στα παιδιά του ό,τι και οι άλλοι μπαμπάδες και ύστερα τον μισεί περισσότερο επειδή ξεσπά αυτή ακριβώς την πίεση στα παιδιά του. «Ξέρεις τι έπρεπε να γίνει; Δεν έπρεπε να είχες γεννηθεί. Διανοείσαι πόσα χρήματα θα είχα τώρα αν δεν σε είχα κάνει; Έλα τώρα πάρε με μια αγκαλιά γιατί κάπως πρέπει να πάρω τα λεφτά μου πίσω».

«Τελειότητα» είναι ένα παιδί που μισεί τον εαυτό του επειδή οι συμμαθητές του, το λένε «χοντρό» και όταν πάει σπίτι λέει στη μαμά του πως όλα στο σχολείο είναι τέλεια! Η μαμά ποτέ δεν σταματάει να ρωτάει το παιδί της γιατί δεν έχει φίλους διότι για τη μαμά, τίποτα από ότι αφορά το παιδί της, δεν επιτρέπεται να είναι «μέτριο».

«Τελειότητα» είναι ένας άντρας που αισθάνεται λίγος επειδή ο γείτονας απέναντι εμφανίστηκε με νέο σπορ αυτοκίνητο.

«Τελειότητα» είναι μία γυναίκα που ποθεί διακαώς να αυτοκτονήσει αλλά η «τελειότητα» δεν την αφήνει διότι φοβάται τι θα σκεφτούν οι άνθρωποι για αυτή. «Εάν αυτοκτονήσω, δεν θέλω κανείς να καταλάβει πως είχα προβλήματα».

«Τελειότητα» είναι μία γυναίκα με εξωσυζυγική σχέση επειδή φοβάται να αντιμετωπίσει τις «ατέλειες» του γάμου της!

«Τελειότητα»  είναι ένας έφηβος που αυτοκτονεί επειδή ντρέπεται που δεν μπορεί να σταματήσει να αυνανίζεται.

«Τελειότητα» είναι η ανύπαντρη αδελφή του φίλου μου, που μόλις έμαθε ότι είναι έγκυος πήρε χάπια για να αποβάλλει διότι η «ντροπή» της οικογένειας είχε μεγαλύτερη αξία από τη ζωή της και τη ζωή του αγέννητου παιδιού της. Τελικά η κοπέλα δεν απέβαλλε, πέθανε. Και πέθανε εξαιτίας της ασθένειας που τη λένε «Τελειότητα»  σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος πρώτα κάνει το «σωστό» και ύστερα παριστάνει το θύμα, διότι δεν επιτρέπεται να είναι τίποτα λιγότερο από το τέλειο!

Σταματήστε ό,τι κάνετε και διαβάστε άλλη μια φορά!

Θα μπορούσα να γράψω και άλλες ιστορίες αλλά νομίζω ότι οι παραπάνω είναι ήδη αρκετές. Έχετε αδέρφια, φίλους, συγγενείς, γείτονες και παιδιά στους οποίους έχουν συμβεί ή συμβαίνουν όλα όσα διαβάσαμε και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή η ασθένεια να έχει μολύνει και εμάς σε ένα βαθμό. Τα καλά νέα είναι ότι για αυτή την ασθένεια, υπάρχει μια πασίγνωστη και πολλή απλή θεραπεία που τη λένε «ειλικρίνεια».

Αγκαλιάστε τις αδυναμίες σας διότι όλοι έχουμε. Αγκαλιάστε την ιδέα ότι το σώμα σας δεν είναι τέλειο. Αγκαλιάστε όλα αυτά τα πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε.

Δεν είστε οι μόνοι που κάποιες φορές νιώθετε ανίκανοι.
Δεν είστε οι μόνοι που σήμερα ξεσπάσατε τα νεύρα σας, στα παιδιά.
Δεν είστε οι μόνοι που αναρωτιέστε για τα θρησκευτικά ή τα πολιτικά σας πιστεύω.
Δεν είστε οι μόνοι που νιώθετε παγιδευμένοι στο γάμο σας.
Δεν είστε οι μόνοι που πολλές φορές λέτε πράγματα που πληγώνουν τους άλλους.
Δεν είστε οι μόνοι που αμφισβητείτε τη σεξουαλική σας ταυτότητα.
Δεν είστε οι μόνοι που μισείτε το σώμα σας.
Ο σύζυγός σας δεν είναι ο μόνος που βλέπει πορνό στο ίντερνετ.

Η σύζυγός σας δεν είναι η μόνη στρίγγλα, που σας κάνει να αισθάνεστε κάθε μέρα και πιο χάλια.

Γιατί δεν βρέθηκε κανείς να αγκαλιάσει αυτό το νέο και όμορφο κορίτσι που πήρε χάπια ενώ ήταν έγκυος, και να του πεί πώς αυτό που της συνέβαινε ήταν τόσο όμορφο που αποκλείεται να ήταν λάθος; Ίσως τώρα αυτό το κορίτσι να ζούσε και να έβλεπε το παιδάκι της να κάνει τα πρώτα του βήματα και να τη λέει «Μαμά»! Ίσως να μην έπαιρνε χάπια ή και πάλι να τα έπαιρνε, αλλά όχι με τέτοιο τρόπο που να τη σκοτώσουν. Ίσως…

Η θεραπεία είναι τόσο απλή και τη λένε «ειλικρίνεια».

Και μόλις «θεραπευτείτε» από την «τελειότητα» θα δείτε και άλλους ανθρώπους να έρχονται κοντά σας, ζητώντας απεγνωσμένα να σας μιλήσουν. Οι άνθρωποι διψάμε για επαφή. Μερικοί από τους πιο «τέλειους» ανθρώπους γύρω σας, θα ξεσπάσουν σε κλάματα μόλις σας εκμυστηρευτούν πόσο δύσκολη είναι η ζωή τους διότι κι αυτοί είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι που πεθαίνουν να μιλήσουν με άλλους απλούς καθημερινούς ανθρώπους.

Και επειδή ούτε εγώ είμαι τέλειος, και δεν θέλω να γίνω ποτέ, αυτές είναι οι αλήθειες μου:

Πιστεύω Στο Θεό αλλά όχι στη θρησκεία. Μου πήρε 30 χρόνια να βρώ τη δύναμη να το πώ και να καταλάβω πως είμαι καλός άνθρωπος και χωρίς αυτή.

Μια φορά θύμωσα τόσο πολύ με τη γυναίκα μου, που έριξα μπουνιά στον τοίχο. Η τρύπα που υπάρχει σε εκείνο το σημείο, μου θυμίζει κάτι άσχημο που δεν πίστευα ποτέ ότι θα έκανα!

Μια φορά κλείστηκα στο δωμάτιό μου και έκλαιγα επί δύο ώρες επειδή νόμιζα πως οι άλλοι πίστευαν ότι είμαι χοντρός και άσχημος. Αυτό συνέβη πρίν λίγους μήνες.

Μερικές φορές όταν πέφτω πάνω σε ανθρώπους που πιστεύω πως είναι καλύτεροί μου, αλλάζω πεζοδρόμιο.

Κρίνω αυστηρά τους ανθρώπους που έχουν στο χαρακτήρα τους, στοιχεία του δικού μου χαρακτήρα.

Μερικές φορές είμαι λυπημένος και άλλες θέλω να μένω μόνος. Μερικές φορές κλείνομαι ολόκληρα Σαββατοκύριακα στο σπίτι μου, επειδή δεν αντέχω την τελειότητα των γύρω μου. Μερικές φορές θέλω να ρίξω κλωτσιά στο κεφάλι ενός «τέλειου» ανθρώπου!

Η «τελειότητα» είναι μια ασθένεια που μολύνει κάθε πλευρά της κοινωνίας μας. «Μολύνει» τους χώρους εργασίας, τις γειτονιές, τα σπίτια, τις σχέσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ευγενικοί και χαρούμενοι άνθρωποι γύρω μας ούτε προσπαθώ να «μειώσω» την ευτυχία των άλλων. Απλώς προσπαθώ να φέρω τους ανθρώπους αντιμέτωπους με ένα πρόβλημα που συναντώ πολύ συχνά αλλά που ελάχιστοι παρατηρούν και αυτοί που το παρατηρούν, κάνουν πως δεν το βλέπουν. Πείτε μας έστω και ανώνυμα, τους φόβους σας, τα μυστικά σας, μια κρυφή σας σκέψη, ένα γεγονός που σας σημάδεψε και δεν ξέρει κανείς. Ας γίνουμε μια φορά τρωτοί και αληθινοί ο ένας απέναντι στον άλλον, χωρίς τη μοναξιά της «τελειότητας». Εάν θέλουμε οι άνθρωποι να είναι ειλικρινείς μαζί μας, πρέπει να είμαστε πρώτα εμείς!

Περιμένουμε και τη δική σας εμπειρία με email, στο info@singleparent.gr
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική.