Μετά το διαζύγιο, γνώρισα πραγματικά τα παιδιά μου!

0

Ένας κακός γάμος είναι δύσκολος για τα παιδιά. Ως μόνη μαμά πλέον, έχω πολλά πράγματα να δώσω. Χρειάστηκε προσπάθεια να δείχνουμε ότι είμαστε μια ευτυχισμένη οικογένεια, τώρα όμως μπορώ να είμαι ο εαυτός μου και να περνάω χρόνο με τα παιδιά μου νιώθοντας πιο ανάλαφρη. Και θα σου πω ακριβώς που βελτιώθηκα ως μητέρα αλλά και ως άνθρωπος!

1. Δίνω μια αίσθηση διασκέδασης και περιπέτειας στη τη ζωή των παιδιών μου και τους δείχνω ότι η ίδια η ζωή είναι διασκεδαστική. Δεν πρέπει να προσέχουμε τις διαθέσεις κάποιου άλλου ή να κρυβόμαστε στα δωμάτιά μας, αλλά ν’απολαμβάνουμε την ελευθερία μας μετά το διαζύγιο. Τώρα οι γιοι μου ψάχνουν γύρω τους για διασκεδαστικές περιπέτειες και συναντήσεις με ενδιαφέροντες ανθρώπους όλων των ηλικιών και των πολιτισμών. Η ευτυχία είναι το αλατοπίπερο της ζωής μας.

2. Όταν ρώτησα τα παιδιά μου που πρέπει να βελτιωθώ μετά το διαζύγιο μου απάντησαν. Πραγματικά ακούω τους γιους μου. Όταν κάποιος έχει παγιδευτεί σ’ ένα κακό γάμο και περνά από ένα δύσκολο διαζύγιο, απλά και μόνο το να επιζήσει είναι επίτευγμα. Πολλοί γονείς σε κακούς γάμους, όταν μιλούν με τα παιδιά τους, δεν μπορούν πραγματικά ν’ ακούσουν τι λένε. Προγραμμάτισε οικογενειακές συναντήσεις για να δώσεις στα παιδιά σου την ευκαιρία ν’ ακουστούν και να καταπνίξεις κάθε μικρό πρόβλημα πρίν αυτό μεγαλώσει. Ζήτησε τη συνεισφορά τους, είτε πρόκειται για τη μείωση των δαπανών ή για τις διακοπές. Κάνοντας μια βόλτα με το παιδί σου, του δίνεις το χρόνο που χρειάζεται να σου ανοιχτεί, χωρίς να πιέζεται.

Δείτε σχετικά: Η ευτυχία μετά το διαζύγιο δεν είναι πιθανότητα αλλά πραγματικότητα

3. Οι γιοι μου, μου λένε ότι είμαι πιο υπομονετική τώρα. Αισθανόμουν σαν χύτρα ταχύτητας έτοιμη να εκραγεί, όταν παντρεύτηκα. Τώρα η ζωή κυλάει και εγώ ακολουθώ τη ροή, δεν παλεύω για να κρατήσω το κεφάλι μου πάνω απ’ το νερό. Άλλες μητέρες ανέφεραν ότι είναι πιο χαλαρές μετά το διαζύγιο πράγμα που τις οδηγεί στο να είναι πιο υπομονετικές. Όταν είσαι έτοιμη να τα χάσεις λόγω του στρες, η υπομονή δεν είναι μάλλον πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σου.

4. Εμείς οι μόνες μαμάδες είμαστε πιο αυθόρμητες. Δεν χρειάζεται να σχεδιάζουμε κάθε γεύμα, Σαββατοκύριακο, διασκέδαση ή να φιλοξενούμε τους συγγενείς του συζύγου. Μπορούμε αυθόρμητα να κάνουμε πικ-νίκ, δραστηριότητες ή να καλέσουμε κόσμο στο σπίτι. Αν θέλουμε μπορούμε να μπούμε σ’ ένα αεροπλάνο και να πάμε όπου θέλουμε (και οι δυο γιοι μου είναι ενήλικες). Κατά τη διάρκεια του γάμου μου, τα σχέδια μας έπρεπε να γίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα του συζύγου μου και μετά το διαζύγιο αυτή η ελευθερία είναι πολύτιμη.

5. Είμαστε πιο ευέλικτοι. Αν κάποιος ακυρώσει μια συνάντηση για καφέ, δεν πειράζει, θα υπάρξει χρόνος γι’ αυτό αργότερα. Ήμουν τόσο στρεσαρισμένη όταν παντρεύτηκα που είτε έπαιρνα προσωπικά κάθε ακύρωση ή δυσκολευόμουν να ξανα-κανονίσω. Τώρα πια δεν χρειάζεται να κινούμαι με βάση το πρόγραμμα κάποιου άλλου. Μπορώ να συμπορευθώ με τα σχέδια της τελευταίας στιγμής των παιδιών μου επειδή είμαι τόσο ευέλικτη πια.

6. Όταν παντρεύτηκα, οι ανάγκες μου δεν ήταν πλέον προτεραιότητα. Αλλά όχι πια. Σαν μόνη μητέρα κάνω αυτό που θέλω, όπως το να πάω να δω μια ταινία με τις φίλες μου. Όταν είμαι ευτυχισμένη και τα παιδιά μου είναι πιο ευτυχισμένα. Έχεις προσέξει ποτέ πως η διάθεση μεταδίδεται;

7. Μετά το διαζύγιο οι γιοι μου έχουν μάθει να κάνουν δουλειές στο σπίτι. Ο νεότερος συναρμολογεί ράφια και κάνει μικρές επισκευές ενώ ο μεγαλύτερος ασχολείται με τον κήπο και φροντίζει τα φυτά που έχουμε μέσα στο σπίτι. Το ότι είμαι μόνη μητέρα «ανάγκασε» τα παιδιά μου ν’ αναλάβουν περισσότερες ευθύνες. Έχουν γίνει υπεύθυνοι άνδρες. Ο ρόλος μου σαν μόνη μαμά, είναι να κάνω ένα βήμα πίσω και να τους αφήσω να ωριμάσουν.

Οι αλλαγές στη ζωή προσφέρουν μαθήματα και ωρίμανση. Αντί να σκέφτεσαι τ’ αρνητικά ή αν θες τις δυσκολίες του να είσαι μονογονέας, κάνε ένα βήμα πίσω και δες τί καλή δουλειά που κάνεις.  Μετά το διαζύγιο, γνώρισα πραγματικά τα παιδιά μου!

Wendi Schuller
Πηγή: http://divorcedmoms.com/

*Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου είναι τυχαία και δεν απεικονίζει τα πραγματικά πρόσωπα του άρθρου.