Καμία ποινή φυλάκισης δεν φέρνει πίσω τη μάνα του παιδιού μου…

4

Ο 85χρονος οδηγός που σκότωσε τη γυναίκα μου, φυλακίστηκε σήμερα για δεκαοκτώ μήνες, για την πρόκληση του θανάτου της λόγω επικίνδυνης οδήγησης. Επίσης του απαγορεύθηκε η οδήγηση για μια ζωή. Υποψιάζομαι ότι, η οικογένειά του και οι φίλοι του αισθάνονται πραγματικά φρικτά αυτή τη στιγμή αλλά ούτε εγώ και οι δικοί μου, γιορτάζουμε….

Γιατί αφού παρακολούθησα τη δίκη, συνειδητοποίησα ότι μπορείς να τιμωρήσεις ένα έγκλημα, αλλά δεν μπορείς να μεταφέρεις τον πόνο. Οποιαδήποτε ταλαιπωρία που προκαλείται στον κατηγορούμενο, ως αποτέλεσμα της καταδίκης του δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να πάρει το δικό μου πόνο. Έχω υποφέρει τόσο πολύ που δεν εύχομαι πραγματικά κακό σε οποιοδήποτε άλλο άνθρωπο και ούτε ποτέ θέλησα να φυλακισθεί ο οδηγός. Δεν θα ανέφερα καν τη καταδίκη του οδηγού αλλά θυμήθηκα ότι η δικαιοσύνη δεν αποδίδεται με μια ποινή φυλάκισης γιατί καμία ποινή φυλάκισης δεν μπορεί να φέρει πίσω τη γυναίκα μου. Τη μάνα του παιδιού μου.

Ακούω συνεχώς ανθρώπους να λένε ότι γνωρίζουν κάποιον/κάποια που θα πρέπει μάλλον να σταματήσει να οδηγεί, αλλά δεν ξέρουν πώς να συζητήσουν το θέμα μαζί του/της. Ίσως μπορώ εγώ να βοηθήσω με αυτό. Αν ξέρεις κάποιον ή κάποια που πρέπει να σταματήσει να οδηγάει…

…πες του, ότι ο δικαστής που καταδίκασε τον οδηγό σήμερα είπε: «Ένας ηλικιωμένος οδηγός που γνωρίζει ή αναγνωρίζει ότι χάνει τις οδηγικές του ικανότητές,δεν είναι λιγότερο επικίνδυνος από ένα μεθυσμένο οδηγό που γνωρίζει ότι έχει πιεί…

…πες του, ότι ο δικαστής εξήγησε, επίσης, ότι η κατά τα άλλα άμεμπτη ζωή του οδηγού δεν παρηγορεί την οικογένεια του εκλιπόντος και εν προκειμένω την οικογένειά μου και την οικογένεια της γυναίκας μου…

…πες του, ότι ένας αστυνομικός γύρισε και είπε «Είναι σημαντικό για τους οδηγούς να παρακολουθούν τακτικά τη συμπεριφορά των άλλων οδηγών και των ηλικιωμένων συγγενών τους για να εξασφαλίσουν ότι οι δρόμοι είναι ασφαλείς για όλους»….

…πες του, ότι ο άλλοτε «άμεμπτος» ηλικιωμένος οδηγός μπέρδεψε τα πεντάλ, πράγμα που έκανε το αυτοκίνητό του να τρέχει με διπλάσια ταχύτητα όταν χτύπησε και σκότωσε τη γυναίκα μου.

…πες του,  ότι επειδή μπέρδεψε τα πεντάλ, έκανε ένα από τα παπούτσια της γυναίκας μου, να εκσφενδονιστεί από το πόδι της, καθώς το διερχόμενο αμάξι τη χτύπησε πάνω στο πεζοδρόμιο όπου περπατούσε ανέμελη με τον δίχρονο γιο μας κι εμένα…

…πες του,  ότι έπρεπε να συνεχίσω να βλέπω αυτό το παπούτσι στο δρόμο τη νύχτα του θανάτου της και στις φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της δίκης που ακολούθησε.

…πες του, ότι το προσωπικό του ΕΚΑΒ αργότερα εκείνο το βράδυ έπρεπε να της κόψει τη μπλούζα, προκειμένου να μπορέσουν να της δώσουν τις πρώτες βοήθειες στο πεζοδρόμιο που πέθαινε.

…πες του, ότι αυτό που συνέβη ήταν σχεδόν πιο καταστροφικό και ότι το αυτοκίνητο που σκότωσε τη γυναίκα μου παραλίγο να σκοτώσει και τον γιο μας . Πες του, ότι αυτός που ερεύνησε τη σύγκρουση βρήκε στο δρόμο ένα κομμάτι του καροτσιού που απεικονίζεται εδώ,  αφού το αυτοκίνητο πέρασε ξυστά δίπλα του πριν χτυπήσει μητέρα του.

…πες του, ότι την ημέρα που η γυναίκα μου σκοτώθηκε ο γιος μου ήταν στενοχωρημένος επειδή δεν μπορούσε να βρει το  ποδηλατάκι του. Πες του ότι αυτό έγινε επειδή και το ποδηλατάκι ήταν ένα απ’ τα χαλάσματα του δυστυχήματος.

…πες του, ότι κάθε φορά που βλέπω την αγαπημένη μου φωτογραφία που είμαι εγώ και η σύζυγός μου μαζί, αναστατώνομαι επειδή σκέφτομαι πως έχασα το καπέλο της φωτογραφίας, το βράδυ του θανάτου της. Πες του, πώς πρέπει να το πέταξα κατά λάθος στο δρόμο, καθώς τραβούσα τα μαλλιά μου από τον φόβο μου ότι πέθαινε.

…πες του, ότι δεν θα είναι οι μόνοι άνθρωποι που θα έχουν ν’ αντιμετωπίσουν τις συνέπειες όλων των πιθανών τραυματισμών ή του θανάτου που μπορεί να προκαλέσει. Ότι οι συνέπειες θα γίνει αισθητές από περισσότερους ανθρώπους από ό, τι μπορεί να φανταστεί συμπεριλαμβανομένης και της δικής του/της οικογένειας και φίλων.

…πες του, ότι το 2 χρονο αγόρι που έχασε τη μαμά του είναι τώρα 4…. και είναι ακόμα τόσο θυμωμένο και αναστατωμένο επειδή δεν έχει τη μαμά του. Πες του ότι εκείνη η νύχτα του έχει αφήσει μεγάλο τραύμα. Δείξε του αυτή την εικόνα και πες του ότι αυτός είναι ο γιος μας,  που απεικονίζεται με την όμορφη μαμά του στα δεύτερα γενέθλιά του και δυστυχώς στα τελευταία που περάσανε μαζί….

…πες του, ότι στα 31 χρόνια μου ήμουν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στη γη, όταν παντρεύτηκα την αγάπη της ζωής μου. Πες του ότι ήμουν βυθισμένος στην θλίψη όταν την έχασα στα 33 μου. Ότι είμαι 35 και πάσχω από κατάθλιψη. Πες του ότι προσπαθώ να φαίνομαι καλά, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει…

Πες του εκ μέρους μου, πόσο δύσκολο είναι να είσαι ένας μονογονέας που πενθεί. Ότι όταν έρθει η καταστροφή κανένα «ζωή σ’ εσάς!» δεν θα βοηθήσει. Πες του ότι το να θέλει ν’ αλλάξει θέση μ’ ένα μικρότερο σε ηλικία άτομο που πέθανε, δεν θα έχει καμία σημασία για τους ανθρώπους που έμειναν πίσω.

Κοινοποίησε αυτό το κείμενο, στείλε το ή εκτύπωσε και δείξε το σε όσους δεν θα έπρεπε να οδηγούν και στους συγγενείς τους. Ίσως έτσι σώσεις μια ζωή. Ίσως έτσι μια μέρα να μπορέσω να πω στο γιο μου ότι ο θάνατος της μαμάς του δεν ήταν εντελώς μάταιος.

Πηγή: http://lifeasawidower.com/