JK Rowling: Η πρώην μονογονέας που έγραψε τον Χάρι Πότερ!

0

«Τα χρόνια για τα οποία είμαι περισσότερο περήφανη στη ζωή μου, είναι αυτά που ζούσα σαν μονογονέας» ήταν μία από τις πρόσφατες δηλώσεις της  πασίγνωστης και πάμπλουτης JK Rowling, συγγραφέα του Χάρι Πότερ.

Η JK Rowling, συγγραφέας και δημιουργός της σειράς βιβλίων και κινηματογραφικής ταινίας «Χάρι Πότερ», γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1965 στην Αγγλία. Οι γονείς της, γνωρίστηκαν σε ένα τρένο με το οποίο ο πατέρας της πήγαινε να καταταγεί στο Βρετανικό Ναυτικό και παντρεύτηκαν ένα χρόνο αργότερα, όταν ήταν και οι δύο 19 ετών. Η μαμά της ήταν 20 ετών όταν γέννησε τη JK Rowling και στα 22 της έκανε και την αδερφή της, Diane.

Όταν η JK  Rowling ήταν μικρή,  μετακόμισαν σαν οικογένεια και πήγαν σε άλλη πόλη. Στη καινούρια γειτονιά η JK Rowling, γνώρισε δύο αδέρφια που το επώνυμό τους ήταν Potter. Λίγα χρόνια μετά έχασε την αγαπημένη της γιαγιά Kathleen, το όνομα της οποίας έδωσε στη συμπρωταγωνίστρια της ταινίας, για να τιμήσει με αυτό τον τρόπο τη γιαγιά της.

Στην ηλικία των 11,η Rowling ξεκίνησε να πηγαίνει στην σχολη Wyedean όπου και προσπαθούσε σκληρά για τους βαθμούς της και ήταν τραγική στα αθλήματα. Μάλιστα  λέει ότι ο χαρακτήρας της Ερμιόνης ήταν ουσιαστικά βασισμένος στην Rowling  στην συγκεκριμένη ηλικία.

Στην ηλικία των 15, η Rowling συγκλονίστηκε όταν έμαθε ότι  η μητέρα της  πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση, μια αυτοάνοση ασθένεια  η οποία αντί να υπάρξει σε περίοδο ύφεσης, έκανε την μητέρα της Rowling όλο και πιο άρρωστη.

Η Rowling πηγαίνει στο κολλέγιο

Πεπεισμένη από τους γονείς της να γίνει γραμματέας, η Rowling ξεκίνησε στην ηλικία των 18 να παρακολουθεί μαθήματα  γαλλικών στο πανεπιστήμιο του Έξετερ. Μάλιστα  έζησε στο Παρίσι για έναν χρόνο, σαν μέρος του προγράμματος των σπουδών της.Μετά το κολλέγιο, έμεινε στο Λονδίνο, όπου και έκανε διάφορες δουλειές .Μάλιστα δούλεψε και στη Διεθνή Αμνηστία.

 photo JKRowlingjkpng_zps015d5057.png

Η ιδέα του Χάρι Πότερ

Καθώς ήταν στο τρένο για το Λονδίνο το 1990 και αφού πέρασε ένα σαββατοκύριακο στο Μάντσεστερ ψάχνοντας σπίτι, η  Rowling σκέφτηκε την ιδέα του Χάρι Πότερ. Η ιδέα λέει η Rowling,της ήρθε εντελώς  ξάφνικα. Μην μπορώντας να γράψει,η  Rowling  πέρασε το υπόλοιπο του ταξιδίου της με το τρένο, ονειροπολώντας  σχετικά με την ιστορία, την οποία ξεκίνησε να γράφει μόλις έφτασε στο σπίτι. Η  Rowling ξεκίνησε τότε να γράφει αποσπάσματα για τον Potter  και το Hogwarts , αλλά το βιβλίο της δεν είχε τελειώσει  όταν η μητέρα της πέθανε στις 30 Δεκεμβρίου 1990.Η απώλεια της μητέρας της, συγκλόνισε την Rowling και σε μια προσπάθεια της να ξεφύγει  από το πένθος, δέχτηκε μια δουλειά στην Πορτογαλία ως δασκάλα αγγλικών. Όλα τα κόμπλεξ και τα αισθήματα του Χάρι Πότερ για τους γονείς του, είχαν ως βάση την απώλεια της μητέρας της Rowling.

H Rowling γίνεται σύζυγος και μητέρα

Στην Πορτογαλία η Rowling γνώρισε τον Jorge Arantes και οι δυο τους παντρεύτηκαν στις 16 Οκτωβριου του 1992.Αν και ο γάμος του αποδείχτηκε φίασκο, το ζευγάρι τον Ιούλιο του 1993 απέκτησε μια κόρη, την Jessica, και χώρισε στα τέλη Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου. Η Rowling  και η κόρη της αποφάσισαν να μετακομίσουν στο Εδιμβούργο στα τέλη του ’94,για να είναι και κοντά στην αδερφή της, Di.

Η Rowling ξαναπαντρεύεται

Ανάμεσα στη συγγραφή και τη δημοσιότητα, η Rowling τον Δεκέμβριο του 2001 ξαναπαντρεύτηκε τον Dr Neil Murray και εκτός από την πρώτη κόρη της Jessica, έχει άλλα δύο παιδιά, τους David Gordon και  Mackenzie Jean.

Τι λέει η JK Rowling για τη μονογονεϊκή ζωή

Όσο ήταν μονογονέας, η JK Rowling εργαζόταν σε μία από τις εκκλησίες της ενορίας της μερικές ώρες την εβδομάδα και χαρακτηριστικά, αναφέρει: «Για κάποιο λόγο στα μάτια του κόσμου, η ιδιότητα του μονογονέα με καθόριζε ως κάτι που ποτέ δεν είχα επιλέξει. Για τους ανθρώπους ήμουν μονογονέας και  προνομιούχα. Το πατρονάρισμα ήταν τόσο σκληρό όσο και το «στίγμα». Μια κυρία στην εκκλησία κάποτε, όταν αναφέρθηκε σε μένα, δεν με αποκάλεσε Joanne αλλά χωρισμένη μητέρα! Ο κόσμος με αντιμετώπιζε ως κάποια με προνόμια και ευνοϊκή μεταχείριση λόγω του ότι ήταν μονογονέας . Όταν μεγαλώνεις τα παιδιά σου μόνη σου, αμέσως όλα τίθενται υπό αμφισβήτηση. Οι αξίες σου, οι αρχές σου, η ηθική σου, ο τρόπος που μεγαλώνεις τα παιδιά σου και ποτέ εσύ σαν άνθρωπος» λέει η JK Rowling. Η συγγραφέας μάλιστα σε πρόσφατο άρθρο της, αναφέρει ότι ο χαρακτηρισμός «κρατικοί κηφήνες» που πολλές φορές αποδίδεται στους μονογονείς είναι εξαιρετικά άδικος και προκλητικός ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπους που εργάζονται σχεδόν όλη μέρα για να μπορέσουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.
Η JK Rowling, τα χρόνια που ήταν μόνη μαμά, ούτε στιγμή δεν της πέρασε από το μυαλό πως το παιδικό της διήγημα θα εκδίδονταν και πως εξαιτίας του θα γινόταν από τις πλουσιότερες γυναίκες στο κόσμο!

Μία έρευνα που διεξήχθη το 2011 από μια φιλανθρωπική οργάνωση της οποίας ηγείται η JK Rowling, συμπέρανε ότι το 87% των μονογονέων, αισθάνονται το «στίγμα» ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν στη ζωή τους.

 photo jkmagic_zps3e517283.jpg

Πώς άλλαξε η ζωή της…

Λίγο πριν την αναζήτηση νέας δουλειάς, η Rowling  αποφάσισε να τελειώσει το πρώτο βιβλίο του Harry Potter. Αφού λοιπόν το τελείωσε και το δακτυλογράφησε, το έστειλε σε αρκετούς λογοτεχνικούς πράκτορες. Αφού απέκτησε έναν, έπρεπε να βρεθεί εκδότης για να εκδώσει το βιβλίο. Ένα χρόνο αργότερα, και αφού πολλοί εκδότες το είχαν απορρίψει, ο πράκτορας βρήκε τελικά έναν οίκο που δέχτηκε να το εκδώσει. Ο οίκος Bloomsbury έδωσε προσφορά για το βιβλίο  τον Αύγουστο του 1996. Το πρώτο βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος (και η μαγική πέτρα ήταν ο τίτλος για την Αμερικάνικη έκδοση)» έγινε ευρέως γνωστό, με αναγνωστικό κοινό νέους και νέες, αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Με τους αναγνώστες να απαιτούν κι άλλο, η Rowling έπρεπε να δουλέψει γρήγορα και να γράψει έξι ακόμα βιβλία με το τελευταίο να εκδίδεται το 2007. Η αξία της περιουσίας της σήμερα, ξεπερνά τα 560 εκατομμύρια δολλάρια. Η 48χρονη συγγραφέας αναφέρει  ότι η μεγάλη της κόρη πολύ πρόσφατα της είπε πως όταν ήταν μικρή, δεν ήξερε πόσο φτωχοί ήταν. Θυμάται μόνο πόσο χαρούμενη ήταν.

Ευρεία αναγνώριση

Το 1998 η Warner Bros αγόρασε τα βιβλία και έτσι δημιουργήθηκαν και εξαιρετικά πετυχημένες ταινιές. Τα βιβλία, οι ταινίες και όλα τα προιόντα με εικόνες του Χάρι Πότερ,απέφεραν έσοδα στην Rowling η οποία σήμερα θεωρείται από  τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο.

Οι εισπράξεις της ταινίας «Χάρι Πόττερ και ο κλήρος του θανάτου II», μόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής της σε Αγγλία και Ιρλανδία, ανέρχονται στα 23 εκατομμύρια δολάρια . Η JK Rowling είναι γνωστή για την έντονη φιλανθρωπική της δραστηριότητα. Πρίν περίπου 13 χρόνια, το ποσό που έδωσε ως δωρεά στο Εθνικό Συμβούλιο Μονογονεϊκών Οικογενειών ανέρχονταν στα 500.000 δολάρια.

Πολύ πρόσφατα η JK Rowling αποκαλύφθηκε ως η συγγραφέας ενός άλλου βιβλίου με τίτλο «Το κάλεσμα του κούκου» το οποίο έγραψε με το ψευδώνυμο Robert Galbraith. Όταν αποκαλύφθηκε η αληθινή ταυτότητα της συγγραφέως, το συγκεκριμένο βιβλίο που τότε είχε πουλήσει μόλις 8.500 αντίτυπα, σήμερα είναι παγκόσμιο best seller.

Η βιβλιογραφία του Harry Potter

  • Ο Harry Potter και η φιλοσοφική λίθος (έκδοση 26 Ιουνίου 1997 στο Ηνωμένο Βασίλειο)
  • Ο Harry Potter  και η κάμαρα με τα μυστικά (έκδοση 08 Ιουλίου 1998 στο Ηνωμένο Βασίλειο)
  • Ο Harry Potter  και ο αιχμάλωτος του Αζκαμπάν (έκδοση 08 Ιουλίου 1999 στο Ηνωμένο Βασίλειο)
  • Ο Harry Potter  και το κύπελο της φωτίας (έκδοση 08 Ιουλίου 2000 στο Ηνωμένο Βασίλειο)
  • Ο Harry Potter  και το τάγμα του φοίνικα (έκδοση 23 Ιουνίου 2003 στο Ηνωμένο Βασίλειο)
  • Ο Harry Potter  και ο ημίαιμος πρίγκιψ (έκδοση 16 Ιουλίου 2005 στο Ηνωμένο Βασίλειο)
  • Ο Harry Potter  και οι κλήροι του θανάτου (έκδοση 21 Ιουλίου 2007 στο Ηνωμένο Βασίλειο)

 Επιμέλεια-μετάφραση: Φωτεινή Παγωνίδου/Κυριακή Χαριτάκη