Η μητριά μου με μισεί

1

Είμαι 15 χρονών και θέλω να σας πω το πρόβλημα μου γιατί είμαι πολύ στενοχωρημένη. Οι γονείς μου χώρισαν πρίν 5 χρόνια κι αυτό μας έκανε πολύ καλό σαν οικογένεια γιατί οι γονείς μου τσακώνονταν συνέχεια.  Το πρόβλημα είναι ότι ήμουν πάντα πιο κοντά στον πατέρα μου απ’ ότι στη μητέρα μου κι ακόμη κι όταν ο μπαμπάς μου έφυγε από το σπίτι, μιλούσαμε ή βλεπόμασταν σχεδόν κάθε μέρα. Κάθε Σαββατοκύριακο πηγαίναμε σινεμά ή κοιμόμουν στο σπίτι του μπαμπά.

Ο μπαμπάς μου ξαναπαντρεύτηκε πρίν ένα χρόνο με μια κυρία που έχει δύο κόρες 14 και 15 ετών. Ζηλεύω λίγο που αυτά τα κορίτσια μένουν με τον πατέρα μου αλλά είναι καλά κορίτσια και τις συμπαθώ πολύ. Το πρόβλημά μου είναι ότι η μητριά μου, με μισεί. Λέει άσχημα πράγματα για τη μητέρα μου και μια μέρα που κρυφάκουσα, την άκουσα να λέει στον μπαμπά μου ότι είμαι κακομαθημένο κωλόπαιδο. Επίσης παραπονιέται στον μπαμπά μου, ότι δίνει πολλά λεφτά στη μαμά μου.

Τελευταία ο μπαμπάς μου με βλέπει όλο και πιο λίγο. Αισθάνομαι ότι η μητριά μου έχει βάλει ένα τοίχο ανάμεσα σε μένα και τον πατέρα μου. Στενοχωριέμαι που το λέω αυτό αλλά νομίζω ότι η μητριά μου, με ζηλεύει. Είμαι καλύτρη μαθήτρια από τις κόρες της και μοιάζω πολύ στη μητέρα μου που η μητριά μου δεν συμπαθεί. Η μαμά μου είναι πραγματικά όμορφη και όποτε οι γονείς μου, μιλάνε στο τηλέφωνο για μένα ή τον αδερφό μου, η μητριά μου φωνάζει από μέσα ότι πρέπει να κλείσει για να πάνε κάπου ή να κάνουν κάποια δουλειά στο σπίτι. Έτσι φέρονται οι περισσότερες μητριές και αν ναι, υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να φτιάξω τη σχέση μου με τον μπαμπά μου και τη γυναίκα του;

Σοφία

Αγαπητή Σοφία,

Η κατάστασή σου είναι θλιβερή με πολύ στρές και οφείλω να πω ότι είσαι έξυπνη και φαίνεται να έχεις καλές προθέσεις. Με ρωτάς αν οι περισσότερες μητριές, φέρονται έτσι. Θα ήθελα να πιστεύω ότι οι περισσότερες γυναίκες σέβονται και αγαπούν τα παιδιά των συζύγων τους.  Έχω δουλέψει με πολλά έφηβα κορίτσια που ένιωθαν ότι οι μητριές τους, τις ανταγωνίζονταν για την αγάπη του πατέρα τους κι αυτό είναι κρίμα διότι ο πατέρας αγαπάει διαφορετικά τη γυναίκα του απ’ ότι το παιδί του. Μερικές φορές τα πράγματα δυσκολεύουν ή γίνονται αν θες περίπλοκα, όταν η μητριά αρχίζει να βλέπει το παιδί του άντρα της από τον προηγούμενο γάμο, ως «την άλλη γυναίκα» κι αυτό είναι εξαιρετικά επώδυνο.

Όπως δεν είναι εύκολο να είσαι θετό παιδί δεν είναι και εύκολο να είσαι μητριά. Σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη φέρει ο πατέρας σου και η μητριά σου, γιατί εκείνοι οφείλουν να δημιουργήσουν στο σπίτι τους, ένα αρμονικό περιβάλλον για σένα.

Θα σου πρότεινα λοιπόν να έχεις μία ειλικρινή συζήτηση με τον πατέρα σου χωρίς λεκτικές επιθέσεις ή άσχημους χαρακτηρισμούς για τη γυναίκα του. Εξήγησέ του πώς σε κάνει η μητριά σου να νιώθεις και πες στον μπαμπά σου ότι σου λείπει και ότι αισθάνεσαι πως τον τελευταίο καιρό έχετε απομακρυνθεί. Ίσως ο μπαμπάς σου μετά τη κουβέντα σας, να συζητήσει με τη μητριά σου και η κατάσταση να βελτιωθεί. Αν βελτιωθεί έχει καλώς. Εάν όχι, δικό τους πρόβλημα. Στη περίπτωση αυτή, εσύ θα πρέπει  να αποδεχτείς ότι η συμπεριφορά της μητριάς σου δεν θα αλλάξει αλλά ότι μπορείς να αλλάξεις εσύ τη δική σου απέναντί της. Με τον καιρό ίσως μάθεις να αντιδράς λιγότερο συναισθηματικά στην απαράδεκτη συμπεριφορά της. Καλή τύχη!

Πηγή: psychologytoday.com 

Θέλετε να μας μιλήσετε; Κι εμείς!
Στείλτε μας email στο
 info@singleparent.gr ή βρείτε μας στη σελίδα μας στο facebook εδώ.
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική. Τα πρόσωπα της φωτογραφίας, δεν απεικονίζουν τα πραγματικά.