Η επιλόχειος κατάθλιψη με έκανε καλύτερη μητέρα

0

Η κατάθλιψη δεν μου είναι άγνωστη. Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου είχα αρκετές περιόδους κατάθλιψης, μερικές σοβαρές και μερικές που πέρασαν χωρίς να το καταλάβω. Οπότε όταν διάβασα για την επιλόχειο κατάθλιψη σε ένα βιβλίο εγκυμοσύνης, ένιωσα ότι θα αναγνώριζα τα συμπτώματα σε περίπτωση που μου συνέβαινε κάτι παρόμοιο.

Δεν το έκανα όμως. Την πρώτη φορά που κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά είχα ήδη μπεί στη διαδικασία να κάνω οικογένεια. Στην κυριολεξία στεκόμουν πάνω από το γκάζι, όταν ο άντρας μου κοιμόταν μαζί με το μωρό, και τότε κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Το θέμα είναι ότι δεν ένιωθα ότι είχα κατάθλιψη. Όλα αυτά περνούσαν από το μυαλό μου και σκεφτόμουν πόσο ωραίο θα ήταν να έκανα έναν μεγάλο και βαθύ ύπνο.

Η κατάθλιψη για εμένα στο παρελθόν σήμαινε πάντα κλάμα. Αυτή τη φορά όμως ήταν διαφορετικό, καθώς δεν μπορούσα να το αντιληφθώ άμεσα. Όλα και όλοι ήταν ενοχλητικοί. Δεν είχα καθόλου υπομονή, μιλούσα άσχημα και οι τύψεις μου δεν μπορούσαν να σταματήσουν.

Όταν το συνειδητοποίησα ζήτησα βοήθεια, και ακόμα και τότε προσπαθούσα να μείνω μακρυά από φάρμακα. Ήθελα να γίνω μια καλή μητέρα, και να θηλάσω όσο το δυνατόν περισσότερο. Μου είπαν ότι καλή μητέρα είναι εκείνη που ζεί για να δεί το παιδί της να μεγαλώνει, και ήταν τόσο αλήθεια.

Έτσι λοιπόν ξεκίνησα το ταξίδι μου για να ανακαλύψω τι πήγαινε στραβά και πως θα μπορούσα να αλλάξω αυτή την καταθλιπτική κατάσταση μια για πάντα.

Η πρώτη μου ελπίδα εμφανίστηκε από έναν πολλά υποσχόμενο διατροφολόγο. Μου μίλησε για την έρευνα που είχε κάνει στα συμπτώματα της επιλόχειου κατάθλιψης και πως η πλειοψηφία των περιπτώσεων είχε έλλειψη από ωμέγα 3. Συγκεκριμένα επηρέαζε κυρίως τους χορτοφάγους.

Ήμουν χορτοφάγος για 20 χρόνια. Είχα εκθέσει τον εαυτό μου σε μεγάλες δόσεις ωμέγα 3 από ψαρέλαια, και έπαιρνα αντικαταθλιπτικά χάπια για 6 μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της της περιόδου έκανα μεγαλύτερη έρευνα επάνω στο θέμα, και βρήκα 4 παράγοντες που συνεισφέρουν στο να βρεθείς σε μια παρόμοια ψυχολογική κατάσταση:

Το πως βλέπεις την παιδική σου ηλικία.

Λοιπόν σίγουρα ταιριάζω εδώ. Είδα όλη αυτή την εμπειρία σαν το πιο τραυματικό γεγονός της ζωής μου. Είχα θυμό απέναντι στη μητέρα που δεν μπορούσε να κατανοήσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες μου. Είχα θυμό απέναντι στο σύζυγο μου που δεν μπορούσε να με βοηθήσει να το ξεπεράσω, και απέναντι σε μένα που ήμουν τόσο βαθιά πληγωμένη σε σημείο να μην μπορώ να δεθώ με το παιδί μου. Είχα να κάνω ένα πολύ έντονο συναισθηματικό ταξίδι. Προσπάθησα να βρώ τις ικανότητες για να το κάνω, και δεν είχα καμία πρόθεση να περάσω τα χρόνια μου σε ένα γραφείο ψυχολόγου μιλώντας για το περιστατικό.΄Ηθελα αποτελέσματα, και τα ήθελα χθές.

Τα μωρά μεγαλώνουν γρήγορα και ένα από αυτά μεγάλωνε μπροστά μου και χρειαζόταν τον καλύτερο μου εαυτό.

Η σχέση σου με τη μητέρα σου.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που έχουν άσχημη σχέση με την μητέρα τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τραυματικές εμπειρίες στη γέννηση τους και μεγαλύτερες πιθανότητες για επιλόχειο κατάθλιψη. Ξαναταίριαξα και σε αυτό το πεδίο. Η σχέση με την μητέρα μου δεν ήταν απαίσια, απλά δεν υπήρχε καν.

Και πάλι προσπάθησα να βρώ τα εφόδια να αφήσω πίσω μου το παρελθόν και κάθε αίσθημα θυμού που μπορεί να ένιωθα. Αυτό που ανακάλυψα δεν ήταν απλά ένας τρόπος να κατανοήσω το παρελθόν αλλά ο τρόπος για να φτάσω στο σημείο να νιώθω ευγνωμοσύνη για όλα όσα συνέβησαν, ακόμα και αυτά που θεωρούσα άσχημα.

Μια αυτόματη και δραματική αλλαγή σε όσα βιώνεις

Είναι σαν να βγαίνεις από την ζώνη ασφαλείας σου, και να μην έχεις ιδέα πως μοιάζει η ζωή έξω από εκεί. Δεν έχεις την δύναμη να συρθείς πίσω σε περίπτωση που την ξαναβρείς την άκρη. Χρειάζεται χρόνο και υπομονή ώστε να δημιουργήσεις μια νέα, και συνήθως όταν η αλλαγή είναι δραματική, σημαίνει ότι τα παιδιά σταματούν να είναι πρώτη προτεραιότητα.

Ο σύνδεσμος ανάμεσα στην κατάθλιψη και στη φαντασία.

Συνάντησα αυτή την εκδοχή αρκετά πιο μετά. Η κατάθλιψη έχει τη βάση της σε ανεκπλήρωτες φαντασίες και η μητρότητα είναι αυτή που θα βρεθεί ξαφνικά πάνω σου. Οι εικόνες που γεμίζουν τον κόσμο της εγκυμοσύνης είναι γεμάτες με εικόνες από μαμάδες που αγαπούν τα παιδιά τους, και τους χαμογελούν καθώς τα θηλάζουν.

Ποτέ δεν θα δείς λερωμένες μαμάδες που πονούν καθώς τα μωρά τους δαγκώνουν τις ματωμένες τους θηλές. Σου δείχνουν εικόνες από ευτυχισμένες οικογένειες στην παραλία με άσπρα ρούχα που ανεμίζουν καθώς παίζουν με το μωρό.  Δεν θα σου δείξουν την μητέρα που δεν μπορεί να βγεί από το σπίτι επειδή φοβάται, αλλά μια ευτυχισμένη οικογένεια στο κρεβάτι της με το νεογέννητο μωρό της, να δείχνει υπέροχη. Δεν θα δείς τον αξύριστο σύζυγο να ροχαλίζει στον καναπέ δίπλα στη σύζυγο του.

Οπότε μας πουλάνε ένα καλοπροαίρετο ψέμα. Η αλήθεια είναι άσχημη και σκληρή, αλλά αληθινή. Η αποδοχή της πραγματικότητας είναι η αρχή της καλής σου συναισθηματικής κατάστασης.

Έπρεπε να αντιμετωπίσω αρκετές άσχημες αλήθειες, συμπεριλαμβανομένης και ότι δεν ήμουν μια καλή μητέρα. Είναι η αλήθεια και είμαι εντάξει με αυτό. Το να είσαι γονιός δεν είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Όπως και όλα τα πράγματα στη ζωή έχει και μια σκοτεινή πλευρά. Σε κάνει να αγκαλιάσεις και να εκτιμήσεις την άσχημη πλευρά, ώστε να νιώσεις γεμάτη.

Βλέπεις η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ένα ταξίδι που πρέπει να επουλώσεις τις πληγές σου. Είναι μια πρόκληση να σκεφτείς ξανά τις προτεραιότητες σου, να ξανασκεφτείς το παρελθόν και να κάνεις ειρήνη με αυτό, ώστε να το αφήσεις πίσω και να προχωρήσεις την ζωή σου.

Είναι μια ευκαιρία να να προχωρήσεις το ταξίδι της μητρότητας χωρίς το βάρος του παρελθόντος. Είναι ένα δώρο που θα σε βοηθήσει να γίνεις ένας καλύτερος γονιός.

Πηγή : http://www.yourtango.com/