Γιατί μια διαζευγμένη γυναίκα πιέζεται τόσο να ερωτευτεί ξανά;

0

«Γιατί ασκείται τόσο μεγάλη πίεση από την κοινωνία σε μια διαζευγμένη γυναίκα να ερωτευτεί ξανά, ή ακόμη και να ΘΕΛΕΙ να ερωτευτεί ξανά; Δεν είναι αυτό που μας έβαλε σε μπελάδες την τελευταία φορά;!»

Δεν ξέρω πόσο χρονών είσαι, αν έχεις παιδιά, πόσο καιρό έχεις πάρει διαζύγιο, ή ακόμα και γιατί χώρισες. Νομίζω ότι αυτοί είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για ν’ απαντήσω στην ερώτηση σου.

Μπορώ μόνο να προσπαθήσω να σου δώσω μια χρήσιμη απάντηση με βάση την εμπειρία μου ως διαζευγμένη γυναίκα, και αυτό που είναι τόσο παράξενο σχετικά με την ερώτησή σου είναι ότι έχω συναντήσει ακριβώς το αντίθετο. Με άλλα λόγια, δεν αισθάνομαι ότι η κοινωνία μου ασκεί καμία πίεση για να ξαναπαντρευτώ. Όμως, είμαι 49 χρονών και έχω παιδιά. Ίσως η κοινωνία να με θεωρεί γεροντοκόρη.

Ίσως η κοινωνία έχει την ελπίδα ότι μια διαζευγμένη γυναίκα στα 20 ή στα 30 της, θα ερωτευτεί παράφορα και πάλι και θα ξεχάσει τον σύντομο γάμο της που δεν πέτυχε, σαν να είναι κάτι που σύντομα κανείς, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας, δεν θα θυμάται. Συναντώ πολύ συχνά ανθρώπους 40 και 50 ετών, που μου λένε ότι πήραν διαζύγιο σε αρκετά μικρή ηλικία και ότι ξαναπαντρεύτηκαν και απέκτησαν κι άλλα παιδιά με τον/τη τωρινό/ή σύζυγό τους, με τον οποίο/την οποία είναι μαζί εδώ και 1-2 δεκαετίες.

Δείτε σχετικά: Η κακή συμπεριφορά στην αρχή μιας γνωριμίας, δείχνει πολλά για το μέλλον!

Αυτό που μου φαίνεται ενδιαφέρον στην ερώτηση σου είναι ο τρόπος που την θέτεις: «ή ακόμη και να ΘΕΛEI να ερωτευτεί ξανά». Ειλικρινά, νομίζω ότι ο μόνος που σε πιέζει είναι ο εαυτός σου. Και θέλω να ξεφορτωθείς αυτή την πίεση. Κανείς δεν περιμένει ή θέλει να ξανα-ερωτευτείς εκτός και αν το θες εσύ!

Νομίζω ότι οι άνθρωποι γύρω μας – οι φίλοι και η οικογένεια μας και γενικά οι άνθρωποι που μας νοιάζονται- θέλουν να είμαστε ευτυχισμένοι. Δυστυχώς, οι περισσότεροι εξισώνουν την ευτυχία με τον γάμο, οπότε αυτό είναι αυτό που νιώθεις.

Έχω χωρίσει εδώ και 8 χρόνια και ακόμη κάποιοι άνθρωποι μου ρίχνουν βλέμματα σαν να με λυπούνται. Το βλέμμα τους μου λέει: «Η καημένη η Jackie. Το να είσαι μονογονέας, πρέπει να είναι δύσκολο. Πρέπει να νιώθει πολύ μόνη». Ίσως να είμαι παρανοϊκή και να μην με κοιτάνε όλοι έτσι, αλλά το νιώθω από κάποιους ανθρώπους. Δεν μ’ ενοχλεί ιδιαίτερα, απλά τους λυπάμαι επειδή έχω μια πολύ ωραία ζωή και το να είμαι μόνη μαμά, δεν το βλέπω σαν κάτι κακό.

Η ερώτηση μου για ‘σένα (και το ίδιο πρέπει να αναρωτηθείς και εσύ η ίδια) είναι γιατί πιέζεις τον εαυτό σου; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξερευνήσεις μέσα σου. Μάλιστα η ερώτηση «Αυτό δεν είναι που μας έβαλε σε μπελάδες την τελευταία φορά;» δείχνει σαν να μην ξέρεις αν θες να ξαναβρείς την αγάπη.

Αυτό βέβαια είναι κατανοητό. Κάθε διαζευγμένος άνθρωπος, θα σου πει ότι έχει πληγωθεί και ότι η σκέψη του να προσπαθήσει και πάλι είναι τρομακτική. Όμως, πιστεύω πραγματικά ότι η αγάπη είναι εθιστική, και ότι οι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη επιθυμία να αγαπήσουν και ν’ αγαπηθούν. Έτσι, σαν «ηλίθιοι», συνεχίζουμε να επιστρέφουμε και να ζητάμε κι άλλο!

Σταμάτα ν’ ανησυχείς για την κοινωνική πίεση και επικεντρώσου σ’ εσένα. Τι θέλεις; Αν θέλεις να βρεις την αγάπη, τότε προσπάθησε το. Αν νομίζεις ότι χρειάζεσαι ένα διάλειμμα από τις σχέσεις για λίγο, τότε μπορείς να κάνεις διάλειμμα.

Στη τελική, αν πιστεύεις ότι η κοινωνία, σου ασκεί πίεση για να βρεις και πάλι την αγάπη, ποιος νοιάζεται για το τι σκέφτεται η κοινωνία; Το μόνο πρόσωπο του οποίου η γνώμη μετράει, είναι εκείνο που σε κοιτάζει κάθε μέρα, στον καθρέφτη.

Χαίρεσαι μ’ αυτό που βλέπεις; Εάν ναι- είτε είσαι παντρεμένη/ος, χωρισμένη/ος, χήρα/ος ή οτιδήποτε άλλο- τότε αυτό είναι πολύ καλό!

Πηγή: http://www.divorcedgirlsmiling.com/