Από τα οικιακά στα επαγγελματικά!

0

Το πρώτο λάθος στη ζωή μου, ήταν όταν στήριξα τις ανάγκες μου και τις ανάγκες των παιδιών μου, σε κάποιον άλλον. Το επάγγελμά μου ήταν οικιακά για πολλά χρόνια πρίν το διαζύγιό μου και τα χρόνια που καθόμουν σπίτι, έκανα τα πάντα. Μαγείρευα, φρόντιζα τα παιδιά και τον άντρα μου και καθημερινά έκανα τη νοσοκόμα, τον σωφέρ και την οικιακή βοηθό. Αυτά ήταν τα μόνα που ήξερα και το να είμαι σύζυγος και μητέρα ήταν κάτι που το έκανα καλά. Είχα αποπειραθεί μερικές φορές να στήσω μια δική μου επιχείρηση, αλλά επειδή με τις δουλειές του σπιτιού δεν είχα σχεδόν καθόλου χρόνο, πάντα το άφηνα και η αλήθεια είναι πως δεν χρειαζόταν και να ανησυχώ για θέματα επιβίωσης ή καριέρας. Όχι τουλάχιστον τότε…

Και ύστερα τίποτα… έμεινα χωρίς αμάξι, χωρίς λεφτά, χωρίς δουλειά. Μόνη μου εγώ με δύο παιδιά. Δεν είχα καμία προϋπηρεσία σε τίποτα και μου πήρε 4 χρόνια να βρώ δουλειά σαν σερβιτόρα σε ένα μικρό εστιατόριο. Στην αρχή σέρβιρα τους πελάτες και μετά έγινα και αποθηκάριος και ταμίας και μπαργούμαν. Κάθε πρωί ξυπνούσα και έλεγα στον εαυτό μου «Αυτό το κάνω για τα παιδιά μου» διότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να δουλεύω χωρίς ωράριο, μέχρι αργά το βράδυ ενώ ήμουν πλέον μονογονέας.

Μετά από 5 μήνες στο εστιατόριο, βρήκα δουλειά σαν γραμματέας σε μία πολυεθνική εταιρία. Τα χρήματα δεν είναι τόσο καλά αλλά πηγαίνω στο σπίτι στην ώρα μου για να μπορώ να μαγειρέψω και να φάμε όλοι μαζί με τα παιδιά. Είμαι πολύ τυχερή για αυτό και θέλω να μοιραστώ την εμπειρία μου μαζί σας. Η επιστροφή στην αγορά εργασίας μπορεί να είναι δύσκολη αλλά υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να κάνετε τη μετάβαση ευκολότερη όπως αυτοί που ακολουθούν:

Μην περιορίζετε τις επιλογές σας
Σκεφτείτε ποια είναι η δουλειά που θέλατε πάντα να κάνετε και όχι τι είχατε κάνει στο παρελθόν, διότι τώρα σας παρουσιάζεται μια ευκαιρία να ακολουθήσετε το όνειρό σας. Πολλοί άνθρωποι περιορίζονται στην εργασιακή τους εμπειρία ή σε δουλειές που συμβαδίζουν με τους τίτλους σπουδών τους ενώ θα μπορούσαν να κάνουν κάτι διαφορετικό που ταυτόχρονα να είναι και καλύτερο για τη νέα τους ζωή, τα παιδιά τους αλλά και τους ίδιους. Μην περιορίζετε τις επιλογές σας.

Δικτυωθείτε
Χρησιμοποιήστε τη δικτύωση ως μέσο να βρείτε δουλειά. Πείτε το στην οικογένεια, στους φίλους σας, στους γνωστούς ή στους γείτονες ότι αναζητάτε εργασία. Καλέστε προηγούμενους συνεργάτες και ενημερώστε τους. Η εύρεση εργασίας και η πρόσληψη, είναι ευκολότερες όταν ξέρετε κάποιον που γνωρίζει τον υποψήφιο εργοδότη!

Το φόρεμα της επιτυχίας
Πολλοί μονογονείς μετά από χρόνια παραμονής στο σπίτι, δεν έχουν στη ντουλάπα τους τα κατάλληλα ρούχα  που προσδίδουν επαγγελματική εμφάνιση. Εάν τα οικονομικά σας είναι περιορισμένα μπορείτε να αγοράσετε μόνο ένα σύνολο ώστε με αυτό να περάσετε από συνεντεύξεις ενώ αν τα οικονομικά σας είναι εντελώς χάλια, ρωτήστε κάποια φίλη μήπως έχει εκείνη να σας δανείσει κάποια επαγγελματικής εμφάνισης ρούχα εωσότου αγοράσετε δικά σας με τον πρώτο μισθό!

Ανανεώστε το βιογραφικό σας
Φτιάξτε μια λίστα με όλα όσα κάνατε τον καιρό που μεγαλώνατε τα παιδιά στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σας στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ή ως εθελόντρια σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις. Σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε και όχι μόνο τι έχετε κάνει ως τώρα. Φροντίστε η εμφάνιση του βιογραφικού σας να είναι επαγγελματική, διορθώστε τα όποια συντακτικά ή ορθογραφικά λάθη και ζητήστε από κάποια φίλη ή φίλο σας να του ρίξει μια ματιά. Πολλοί υποψήφιοι εργοδότες περνάνε στο επόμενο βιογραφικό αν αυτό που έχουν μπροστά τους είναι γεμάτο γραμματικά λάθη και ασάφειες.

Ειλικρινά, υπάρχουν μέρες που μου λείπει ο ρόλος της μαμάς που έκανε οικιακά, που έπαιζε πιο συχνά με τα παιδιά της, που ζούσε ανέφελα με την οικονομική σιγουριά που προσέφερε ο σύζυγος. Είμαι πολύ χαρούμενη για τις μαμάδες που μπορούν να φροντίζουν τις οικογένειές τους αλλά για τους περισσότερους μονογονείς, αυτή η προοπτική δεν υπάρχει καν στο χάρτη. Συνειδητοποίησα ότι έχω πολλά να προσφέρω στην εταιρία που εργάζομαι και στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι και ότι η δουλειά εκτός σπιτιού, τελικά με βοήθησε να βρώ ξανά τον εαυτό μου.

Περιμένουμε και τη δική σας εμπειρία με email, στο info@singleparent.gr
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική.