fbpx

Διατροφή διαζυγίου: Η διαμάχη του Σωκράτη και της Έρης

| 25 Φεβρουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Σωκράτης
Η ιστορία μου είναι ίδια με των περισσότερων διαζευγμένων αντρών που «κολλάνε» στο κομμάτι της διατροφής με τις πρώην συζύγους τους. Δυστυχώς αυτή η ιστορία κοντεύει να με τρελλάνει διότι από τη μεριά της γυναίκας μου-και απ’ ότι βλέπω κάθε γυναίκας-πάει κάπως έτσι:«Εσύ ζήτησες διαζύγιο. Εσύ βρήκες άλλη. Εσύ έφυγες, πλήρωνε τώρα!».
Κανείς δεν νοιάζεται αν πραγματικά έχω να πληρώσω τόσα ενώ παράλληλα πρέπει να ζω κι εγώ ο ίδιος. Κι όμως αγαπητή Έρη, κάθε μήνα δίνω 400 ευρώ για σένα και για τα παιδιά μας. Ξέρω δεν είναι πολλά αλλά κι εγώ δεν παίρνω περισσότερα, σκέψου ότι για μένα μένουν άλλα 400. Αν καθυστερήσω έστω και μια μέρα να σου βάλω τα λεφτά στο λογαριασμό, απειλείς θεούς και δαίμονες, παίρνεις δικηγόρο, με φωνάζεις αλήτη και κλέφτη και λαμόγιο. Πάς και λες στα παιδιά ότι ο μπαμπάς τους, αρνείται να τα βοηθήσει. Και συζείς. Συζείς με κάποιον με τον οποίο μοιράζεστε τους λογαριασμούς, τα έξοδα του σπιτιού και των παιδιών, τα πάντα, δεν είναι δηλαδή ότι δεν έχετε να φάτε. Ζείτε σαν παντρεμένοι και εγώ που στερούμαι για να πληρώσω διατροφή είμαι ο μκας που δεν είμαι σωστός στις υποχρεώσεις μου, λες και πεινάτε. Λες και έχω και δεν σας δίνω. Κι όταν σου είπα πως θα ζητήσω αναπροσαρμογή του ποσού γιατί συζείς ήδη και τα έξοδά σας λόγω της συμβίωσης είναι μοιρασμένα, μου είπες «Δεν συζούμε, αν μπορείς απόδειξέ το». Ποιος είναι το λαμόγιο;

Έρη
Η δική μου ιστορία είναι όπως των περισσότερων χωρισμένων μαμάδων. Άντρας που δεν πληρώνει διατροφή ή που την πληρώνει όποτε του καπνίσει, που τη χρησιμοποιεί ως μέσο εκδίκησης επειδή έκανα καινούρια σχέση, που κλαίγεται ότι δεν βγαίνει για να τη δώσει λες και τα παιδιά σταμάτησαν να έχουν έξοδα επειδή πέρασε τη πόρτα.
Ε, ναι λοιπόν Σωκράτη, βρήκα άλλον, ξεπέρασέ το. Κι από τη στιγμή που έφυγες και χωρίσαμε έχω κάθε δικαίωμα να ξαναφτιάξω τη ζωή μου. Αυτό είναι άσχετο με τη δική σου υποχρέωση απέναντι στα παιδιά σου. Καταδέχεσαι ένας ξένος να πληρώνει για τα παιδιά σου με το πρόσχημα της συμβίωσης ή θέλεις να πληρώνει ένας ξένος για τα δικά σου παιδιά κι εσύ να συνεχίζεις να απολαμβάνεις το προνόμιο του πατέρα; Αν μπορείς λοιπόν, βγες και απόδειξέ το. Αν αντί να δώσεις πέντε δραχμές να πάρουν τα παιδιά δυο παντελόνια, θέλεις να τα δώσεις σε ντετέκτιβ να ανακαλύψει αν συζώ ή όχι για να σου κόψει το δικαστήριο 50 ευρώ, δώσ’τα. Πατέρας δεν σημαίνει αυτό Σωκράτη μου, πέφτεις τόσο μα τόσο έξω!


ADVERTISEMENT

Η ιστορία του Σωκράτη και της Έρης (τα ονόματα των οποίων έχουν αλλαχθεί για ευνόητους λόγους) είναι τυπική ιστορία ζευγαριού που μαλώνει για τη διατροφή. Οι περισσότεροι μπαμπάδες δεν τη καταβάλλουν είτε από αδυναμία είτε από εκδίκηση, αρκετές μαμάδες δυσκολεύουν την επικοινωνία τους με τα παιδιά ως μέσο πίεσης και γίνεται ένας φαύλος κύκλος που δεν τελειώνει ποτέ. Κι αυτό διότι όταν οι άνθρωποι-ανεξάρτητα αν είναι γονείς-κινητοποιούνται από τα χρήματα (είτε επειδή τα έχουν πραγματική ανάγκη είτε επειδή δεν θέλουν να τα δώσουν) είθισται να λένε ψέμματα και να διαστρεβλώνουν τα γεγονότα.

Το κακό στη παραπάνω ιστορία δεν είναι ο Σωκράτης που αργεί τη διατροφή ή η Έρη που συζεί αλλά ότι κανείς από τους δύο δεν αναφέρεται στο καλό των παιδιών. ΚΑΝΕΙΣ. Κανείς δεν προτείνει έστω και θεωρητικά, τη λύση της οικογενειακής διαμεσολάβησης, κανείς δεν χρησιμοποιεί έστω και θεωρητικά τη φράση «Το καλό των παιδιών είναι…» κανείς δεν κατεβάζει τους τόνους για το καλό των παιδιών. Παίρνει ο κάθε ένας το θυμό του και τον διαιωνίζει στο σπίτι του, στη σχέση του με τα παιδιά, στη σχέση των παιδιών με τον άλλον γονέα διότι εννοείται πως όταν κάποιος είναι οργισμένος-δικαιολογημένα ή όχι-είναι «λογικό» να μην μπορεί να το κρύψει όταν μπαίνει στο σπίτι και αγκαλιάζει τα παιδιά του. Είναι «λογικό» να του ξεφεύγουν κουβέντες και εκφράσεις, νεύματα και ύφος. Το παράλογο είναι που κανείς από τους δύο δεν προσπαθεί να κατευνάσει το θυμό του αλλά αναλώνεται εις το διηνεκές σε σημείο ,όχι απλά να μην μπορεί να ηρεμήσει, αλλά να καταλογίζει και σε άγνωστους ανθρώπους, πράγματα και συμπεριφορές που εισπράττει από τον/τη πρώην σύζυγο με εκφράσεις όπως “Εσείς οι άντρες που…” ή “Εσείς οι γυναίκες που…”. Υπάρχουν άνθρωποι που-είτε βρίσκονται από τη πλευρά εκείνου που πρέπει να πάρει ή εκείνου που πρέπει να δώσει διατροφή- κάνουν ολόκληρο ζήτημα για 50 ή 100 ευρώ, χωρίς τα λεφτά αυτά να είναι πραγματικά το θέμα που τους καίει.

Όταν το ζευγάρι μαλώνει για τη διατροφή με τέτοιο μένος, 9 φορές στις 10 το θέμα δεν είναι τα λεφτά. Όταν κάποιος φωνάζει «Εσύ συζείς και δεν τα δικαιούσαι» συνήθως εννοεί «Δεν γουστάρω που συζείς γιατί ζηλεύω». Όταν κάποιος φωνάζει «Πατέρας είσαι εσύ που δεν δίνεις φράγκο;» συνήθως  εννοεί «Εσύ ήθελες να χωρίσουμε, εγώ ήθελα να είμαστε μαζί». Χωρίς να αμφισβητούμε το δίκιο κανενός ούτε το γεγονός ότι πράγματι η διατροφή είναι μέσο διαβίωσης και όντως πολλές οικογένειες στηρίζονται σε αυτή για να ζήσουν, όταν το ζήτημα ξεπερνάει τα όρια της λογικής και αρχίζει και αγγίζει τη παράνοια, το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό και συνήθως δεν μιλάει η τσέπη, αλλά η καρδιά. Ψάξτε να βρείτε αν το πρόβλημά σας έχει να κάνει πραγματικά με τη διατροφή και προσπαθήστε να το λύσετε. Για τη δική σας ψυχική ηρεμία και κυρίως των παιδιών. Είναι τα μόνα που δεν φταίνε για τα δικά μας λάθη!


ADVERTISEMENT

Θέλετε να μας μιλήσετε; Κι εμείς!
Στείλτε μας email στο
 info@singleparent.gr ή βρείτε μας στη σελίδα μας στο facebook εδώ.
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική. Τα πρόσωπα της φωτογραφίας, δεν απεικονίζουν τα πραγματικά.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ