Δεν υπάρχουν «διαλυμένες» οικογένειες. Μόνο διαλυμένες αντιλήψεις…

0

Είμαι αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας εδώ και 6 χρόνια. Είμαι δασκάλα και δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσες φορές έχω συμμετάσχει σε συνέλευση δασκάλων όπου έπεσε στο τραπέζι το θέμα «Πώς να αντιμετωπίσουμε τις διαλυμένες οικογένειες». Νομίζω πως πρόκειται για επώδυνη φράση την οποία πρέπει ένας μονογονέας να δουλέψει πολύ σκληρά για να προσπεράσει και αν το καταφέρει. Η οικογένειά μου είναι μονογονεϊκή. Όχι διαλυμένη. Και το διαζύγιο δεν ήταν μια απόφαση που πάρθηκε ελαφρά τη καρδία!

Ο πρώην άντρας μου κι εγώ, έχουμε κάνει πολλούς συμβιβασμούς και παρ΄όλο που δεν έχουμε καλές σχέσεις, έχουμε αναγκαστεί να κάνουμε ανακωχή για χάρη των παιδιών. Ναι, διαφέρει ο τρόπος που μεγαλώνει τα παιδιά ο κάθε ένας μας αλλά συζητάμε για όλες τις σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε. Αντιμετωπίζουμε τα ίδια θέματα όπως αν ήμασταν παντρεμένοι.

Το ότι οι γονείς ορισμένων παιδιών είναι χωρισμένοι, δεν σημαίνει ότι τα παιδιά αυτά προέρχονται από διαλυμένο σπίτι ή κακό περιβάλλον. Η λέξη «διαλυμένος» ακούγεται σαν κάτι ανεπαρκές, κάτι που δεν διορθώνεται. Δεν είναι καθόλου έτσι. Μπορεί τα παιδιά μας  να μην ζουν και με τους δυο γονείς στο ίδιο σπίτι αλλά δεν παύουμε να είμαστε οικογένεια.  Γιατί πάντα θα μας δένουν τα δυο παιδιά που κάναμε και θέλω να κάνω το καλύτερο για εκείνα. Χαίρομαι που δεν νιώθω αμήχανα όταν πρέπει να κάτσω δίπλα στον πρώην σύζυγο και να δούμε μαζί έναν αγώνα μπάσκετ των παιδιών ή τη γιορτή του σχολείου τους και δεν χρειάζεται να κάτσουμε σε χωριστά καθίσματα όταν τα παιδιά μας αποφοιτήσουν ή παντρευτούν. Κάνουμε τα πάντα για να μην νιώσουν τα παιδιά μας «λίγα» βλέποντας την άσχημη εικόνα των γονιών που έρχονται σε μια παράσταση να τα δούν και κάθονται χώρια.

Τα ποσοστά των διαζυγίων είναι στα ύψη όμως ο πιο ουσιαστικός τρόπος να βοηθήσει η κοινωνία τα παιδιά αυτά, αλλά και οι γονείς τους, είναι να τους δώσουν την αίσθηση της οικογένειας ανεξάρτητα από το πώς είναι φτιαγμένη. Πιστεύω στο θεσμό του γάμου όταν αποδίδει και κάνει τους συντρόφους ευτυχισμένους, όπως πιστεύω και στις διαφορετικές μορφές οικογένειας όταν σε αυτές μπορούν γονείς και παιδιά, να ευδοκιμήσουν. Δεν υπάρχουν διαλυμένες οικογένειες. Μόνο διαλυμένες αντιλήψεις…

Πηγή:  http://www.huffingtonpost.com/