Δεν είναι δουλειά μου να κάνω τα παιδιά μου ευτυχισμένα

0

Το να είσαι γονιός είναι σκληρή δουλειά και αρκετοί συμφωνούν ότι είναι η πιο σκληρή δουλειά. Και πολλές φορές, από ενοχές, έκανα τον ρόλο μου ακόμη πιο δύσκολο παίρνοντας επάνω μου την ευθύνη για πράγματα που ουσιαστικά δεν ήταν δικά μου. Με τον καιρό έμαθα ότι η δουλειά μου ως γονιός, δεν είναι να κάνω τα παιδιά μου ευτυχισμένα, αλλά να τα κάνω να νιώθουν ασφαλή και να τα μάθω να επιβιώνουν και να τολμούν. Η δουλειά μου ως γονιός είναι να διδάξω στους γιούς μου αρχές και αξίες ώστε να τους κάνω ανθρώπους χρήσιμους, καλόκαρδους και μορφωμένους. Όχι να τους δώσω την ευτυχία στο πιάτο αλλά να τους μάθω να την κερδίζουν.

Δεν είναι δουλειά μου να δώσω πάθος στα παιδιά μου. Το πάθος είναι από τη φύση του  μία προσωπική και υποκειμενική υπόθεση και αν τα παιδιά μου θέλουν να έχουν πάθος και κίνητρο στη ζωή τους για οτιδήποτε, πρέπει να μάθουν να το βρίσκουν. Κι εγώ είμαι αυτή που θα τους μάθω το πώς, χωρίς να τους το δώσω έτοιμο.

Δεν είναι δουλειά μου να χτίσω την αυτοπεποίθηση των παιδιών μου. Δουλειά μου είναι να τους δώσω τα εργαλεία που χρειάζονται για να την αποκτήσουν από μόνα τους. Δουλειά μου είναι να τα μάθω να βάζουν στόχους και να πειθαρχούν σε αυτούς αλλά δεν μπορώ να τους δώσω την αυτοπεποίθηση έτοιμη ή να τα πιέσω προς αυτή τη κατεύθυνση. Είναι κάτι που πρέπει να κερδίσουν μόνα τους.

Δεν είναι δουλειά μου να είμαι η συντροφιά των παιδιών μου. Για να μην παρεξηγηθώ, λατρεύω να είμαι με τα παιδιά μου και από τότε που μπήκαν στην εφηβεία, μου αρέσει να είμαι περισσότερο μαζί τους. Όμως όσο ήταν μικρά, λόγω της ηλικίας τους «απαιτούσαν» τη προσοχή μου και όσο την «απαιτούσαν», τόσο ένιωθα ότι τα απογοήτευα κάθε φορά που δεν μπορούσα να είμαι μαζί τους γιατί έπρεπε να φύγω για δουλειά ή να κάνω δουλειές στο σπίτι. Τα παιδιά χρειάζονται οι γονείς τους να τα αγαπούν, να τα παρηγορούν να τα καθοδηγούν και κυρίως να τους θυμίζουν ότι είναι σημαντικό να είσαι πλήρης και ευτυχισμένος και μόνος σου!

Δεν είναι λοιπόν δική μου δουλειά, να κάνω τα παιδιά μου ευτυχισμένα, εξάλλου το να παίρνεις αυτό που θέλεις δεν οδηγεί πάντα στην ευτυχία. Η αίσθηση της ασφάλειας και της ελευθερίας είναι πολύ σημαντική για το παιδί αλλά από μόνη της, δεν οδηγεί στην ευτυχία. Η αληθινή ευτυχία είναι αυτό που βλέπει το παιδί με τα δικά του μάτια, χτισμένο φυσικά πάνω στη βάση των γονιών του, και όχι έχοντας πάντα σε όλα από δίπλα και τη μαμά ή τον μπαμπά του, μην τυχόν και δυστυχήσει. Είμαι μαμά τριών παιδιών και ξέρω πως η ευτυχία για κάθε παιδί σημαίνει και κάτι διαφορετικό. Είμαι πρόθυμη να τους δώσω τα εργαλεία και τις βάσεις, να τους δείξω το δρόμο αλλά από εκεί και πέρα είναι δική τους δουλειά να βρούν την ευτυχία στη ζωή, όπως έκανα και εγώ στη ζωή μου.

Η δουλειά του γονιού δεν είναι να επωμίζεται την ευτυχία ή τη δυστυχία του παιδιού, την επιτυχία ή την αποτυχία του. Η δουλειά του γονιού είναι να στηρίζει το παιδί του αλλά όχι να το αντικαθιστά. Να διδάσκει στο παιδί τον αυτοέλεγχο και όχι να τον έχει ο γονιός για λογαριασμό του. Να δίνει στο παιδί ένα περιβάλλον γεμάτο ανθρώπους που το αγαπούν και το στηρίζουν και να του μαθαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα είναι εκεί για εκείνο, αρκεί να προσπαθήσει και το ίδιο να τους κρατήσει κοντά του. Η δουλειά του γονιού είναι να προετοιμάζει το παιδί του για να βγεί στον κόσμο και όχι να μπαίνει μπροστά να «καθαρίζει» για τις πράξεις του. Ότι στη ζωή επιβιώνεις όταν συμβιβάζεσαι, όταν δέχεσαι να κάνεις και πράγματα που ίσως να μην αγαπάς τόσο πολύ.

Όταν είσαι γονιός, χρησιμοποιείς κάθε σωματική και συναισθηματική δύναμη έχεις για να κάνεις το παιδί σου ευτυχισμένο και δεν καταλαβαίνεις ότι αυτό δεν θα έπρεπε να είναι πάντα στο χέρι σου. Παλιότερα, τα πράγματα ήταν πιο απλά και οι γονείς μας, μας μεγάλωναν χωρίς βιβλία, χωρίς άρθρα, χωρίς στρατηγικές. Σίγουρα έκαναν και πολλά λάθη αλλά δεν είναι τυχαίο που όσο πιο πίσω πηγαίνουμε, τόσες περισσότερες ανεξάρτητες γενιές συναντάμε. Είναι δουλειά του γονέα να περάσει στο παιδί του αρχές και αξίες αλλά είναι δουλειά του παιδιού να τις εκμεταλλευτεί προς όφελός του, ώστε να γίνει ένας ευτυχισμένος ενήλικος στο μέλλον!

Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/