Αν αγαπάς τα παιδιά μου, σεβάσου τον πρώην μου

0

Όταν οι γονείς μου χώρισαν, ήμουν 13 ετών. Κατά τη διάρκεια του διαζυγίου, αλλά και μετά από αυτό, άκουγα τη μητέρα μου να μιλάει συνέχεια σε φίλους και γνωστούς για το γεγονός. Δεν θυμάμαι πώς ξεκινούσε και πώς εξηγούσε τι συνέβαινε. Το μόνο που θυμάμαι είναι ο τρόπος που τελείωνε αυτές τις συζητήσεις. Αντί να κάνει κακεντρεχή σχόλια, να βρίζει ή να λέει πόσο καλύτερα ήταν χωρίς εκείνον, η μητέρα μου πάντα μα πάντα έλεγε «Ό,τι κι αν έγινε μεταξύ μας, θα τον αγαπώ σαν πατέρα του παιδιού μου».

Όσο περνούσαν τα χρόνια, έβλεπα τους γονείς μου, να τρέφουν ένα σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Δεν μάλωναν μπροστά μου και ποτέ δεν ένιωσα πιεσμένη. Δεν έβαλαν ποτέ τους συντρόφους τους πάνω από εμένα και οι σύντροφοί τους, είχαν αποδεχτεί τα πράγματα έτσι όπως ήταν. Η μητέρα και ο πατέρας μου, δεν ξεχνούσαν ότι ήταν πρώην σύζυγοι αλλά νύν γονείς, γι’ αυτό και λειτουργούσαν με τρομερή αξιοπρέπεια και αν μαλώναν-που υποθέτω πως μερικές φορές, ίσως και να το έκαναν-δεν το άκουσα και δεν το έμαθα ποτέ.

Έμαθα πολλά από το παράδειγμα των γονιών μου και η μητέρα μου, φρόντιζε να μου θυμίζει πως όλες οι σχέσεις έχουν τα θετικά τους σημεία και ότι σε αυτά είναι πιο ωφέλιμο να εστιάζει ο άνθρωπος, όσο προχωράει μετά το διαζύγιο.

Όλη αυτή η προστατευτική ομπρέλλα που έβαλε η μητέρα μου, πάνω από τη παιδική μου ηλικία, με προφύλαξε από το να πληγωθώ ή να έχω ξεσπάσματα ή να ζω ξέφρενα για να προκαλέσω τη προσοχή της. Και ίσως αυτό να έπαιξε ρόλο που μέχρι σήμερα, όλες οι σχέσεις από τις οποίες χώρισα, τελείωσαν με αξιοπρέπεια.

Μακάρι όλοι οι γονείς να ακολουθήσουν το παράδειγμα των γονιών μου και να περάσουν και στα δικά τους παιδιά τη νοοτροπία «Αν θίξεις τον πρώην μου είναι σαν να θίγεις τα παιδιά μου». Διότι ακόμη και οι εμπειρίες ή οι επιλογές με τον «χειρότερο» πρώην, με έναν πρώην που δεν πληρώνει διατροφή, δεν ενδιαφέρεται ή μιλάει άσχημα, διαμορφώνουν καλώς ή κακώς τη προσωπικότητά σας και των παιδιών σας.

Επειδή δεν έχω ακόμη δικά μου παιδιά,  δεν είμαι 100% βέβαιη ότι αν πάρω διαζύγιο θα μπορέσω να είμαι πολιτισμένη και χαμηλών τόνων γιατί σίγουρα αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες. Σίγουρα όμως έχω καλά παραδείγματα, σωστό υπόβαθρο και θετικές αναμνήσεις από το διαζύγιο των γονιών μου. Ακόμη κι αν οι πρώην σύζυγοι είναι οι «χειρότεροι» άνθρωποι που έχετε γνωρίσει ποτέ, δεν παύουν να είναι η αιτία γι’ αυτό που είστε αλλά κυρίως γι’ αυτό που έχετε σήμερα: Τα παιδιά σας!

Πηγή: http://divorcedmoms.com/

 Θέλετε να μας μιλήσετε; Κι εμείς!
Στείλτε μας email στο
 info@singleparent.gr ή βρείτε μας στη σελίδα μας στο facebook εδώ.
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική. Τα πρόσωπα της φωτογραφίας, δεν απεικονίζουν τα πραγματικά.