Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος ενός μονογονέα

3

Χθες ήταν μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Πήγα στο γραφείο κανονικά, ο γιός μου πήγε σχολείο, μετά τη δουλειά τον πήρα απ’ το σχολείο, φτιάξαμε φαγητό και βάλαμε πλυντήριο. Όλα μια χαρά. Ώσπου ξαφνικά εκεί που έκανα δουλειές, σκέφτηκα τί θα γίνει αν πεθάνω και φοβήθηκα τόσο που δεν σταμάτησα να το σκέφτομαι όλη την υπόλοιπη μέρα. Και την επόμενη.

Ακούγεται τρελλό και μπορεί να είναι αλλά πρίν από μια εβδομάδα, μου βρήκαν ένα ογκίδιο στο λαιμό και με έστειλαν για εξετάσεις οι οποίες βγήκαν καλές. Ωστόσο αυτή η σύντομη «περιπέτεια» υγείας, έβγαλε στην επιφάνεια το μεγαλύτερό μου φόβο: Ότι αν συμβεί κάτι σε μένα, τότε το γιό μου θα πρέπει να τον μεγαλώσει ο πατέρας του.

Είμαι μονογονέας. Κάποτε, οι φόβοι μου μήπως αρρωστήσω σοβαρά ή μήπως πεθάνω, καθησυχάζονταν από τη σκέψη ότι ο άντρας μου θα φρόντιζε το παιδί και θα κρατούσε την οικογένειά μας, ενωμένη. Αλλά αυτό δεν αληθεύει πια. Μακάρι να είχα εμπιστοσύνη στον πρώην άντρα μου, αλλά δεν έχω. Κι έτσι, είτε σου φαίνεται λογικό είτε όχι, φοβήθηκα ότι ο γιός μου θα πέσει στα χέρια κάποιου άλλου. Κι αυτή την ανησυχία,  εκδηλώνουν και άλλοι φίλοι μου επίσης μονογονείς που δεν εμπιστεύονται τον άλλον γονέα και που θεωρούν πως –αν εκείνοι πάθουν οτιδήποτε-ένας ξένος θα μεγαλώσει το παιδί τους καλύτερα, απ’ ότι ο πατέρας ή η μητέρα του. 

Πρόσφατα έμαθα για την επιτροπεία ανηλίκου, ότι δηλαδή αν οι γονείς ή ο ένας γονιός, δεν είναι εν ζωή ή δεν ασκεί τη γονική μέριμνα, μπορείς να ορίσεις ποιος θέλει να μεγαλώσει το παιδί σου σε περίπτωση που πάθεις κάτι εσύ. Και κάπως ανακουφίστηκα. Για τους γονείς που μεγαλώνουν τα παιδιά τους μόνοι έχοντας παράλληλα να διαχειριστούν έναν παράλογο ή μια υστερική πρώην σύζυγο, δεν έχω λόγια παρηγοριάς. Ειλικρινά.

Θα μου πείς «Τι κάνεις για να καταπολεμήσεις τον φόβο;». Εγώ διάλεξα να κάνω περισσότερη γιόγκα, να κάνω πολλές προσευχές και να περπατάω τουλάχιστον 20 λεπτά τη μέρα. Να μην περνάω στο παιδί τους φόβους μου, να είμαι και να δείχνω σταθερή για να μην φοβάται και το παιδί. Και νομίζω ότι έχει αποτέλεσμα. Γιατί και σε ένα παντρεμένο ζευγάρι μπορεί να συμβεί κάτι δυσάρεστο και ο γονιός που θα μείνει πίσω μα μεγαλώσει το παιδί, να είναι εντελώς ακατάλληλος. Γενικώς είτε μονογονέας είτε όχι, αν είναι να σου συμβεί θα σου συμβεί. Το μόνο που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τις πιθανότητες είναι να σταματήσεις να φοβάσαι γι΄αυτό. Γιατί εκτός από το «Πρόσεχε τι εύχεσαι» υπάρχει και το «Πρόσεχε τι φοβάσαι»!