fbpx

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Μονογονεϊκών Οικογενειών. Χρόνια πολλά μονογονείς!

| 21 Μαρτίου 2019
ADVERTISEMENT

Αν και η συγκεκριμένη γιορτή, γιορτάζεται στην Αμερική κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, το Singleparent.gr, την έφερε στην Ελλάδα πρίν από 5 χρόνια και την καθιερώνει με εκδηλώσεις, όπως πέρσι με το μεγάλο Singleparent πάρτι για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Δεν αρκεί βέβαια μια μέρα και δεν έχει και σημασία να τη θυμόμαστε μόνο μια φορά το χρόνο. Αρκεί να τη θυμόμαστε κάθε μέρα, κάθε στιγμή. Ξέρω καλά πως αν δεν βρεθείς σε αυτή τη θέση, δεν ξέρεις τί θα πει, αλλά ανθρωπιά σημαίνει ακριβώς αυτό. Να καταλαβαίνεις ακόμα και αυτό που δεν έζησες.


ADVERTISEMENT

Από την Κυριακή Χαριτάκη

Βρες με στο facebook

Βρες με στο Instagram


ADVERTISEMENT


Σε μια χώρα από την οποία οι περισσότεροι φεύγουν για να γλιτώσουν, εμείς δεν έχουμε συνήθως άλλη επιλογή και μένουμε να τρώμε το μηδέν. Κομμένα επιδόματα, κομμένες συντάξεις, καμία αναγνώριση, καμία ελάφρυνση, καμία προτεραιότητα, άκυρα άρθρα με τίτλους “Παίρνουν διαζύγιο για να έχουν φοροελαφρύνσεις” που μας παρουσιάζουν σαν νεόπλουτους προνομιούχους και δεν συμμαζεύεται.

Εγώ παιδιά μου τί να σας πω…εφορία πληρώνω φούλ και ενώ δεν έχω περιουσία ούτε υψηλό εισόδημα, δεν είχα ποτέ καμία φοροαπαλλαγή λόγω του διαζυγίου. Όπως και καμία βοήθεια. Με βλέπουν ταμίες στο σούπερ μάρκετ με το παιδί και τις τσάντες από το σχολείο και δεν κουνάνε το χέρι τους να βοηθήσουν λίγο. Πρίν μερικές μέρες, έκανε ο Γιώργος εμετό στα σκαλιά της πολυκατοικίας γιατί είχε ίωση και αντί να βγει κάποιος να ρωτήσει αν χρειαζόμαστε κάτι, η από πάνω μας έκλεισε τη πόρτα της με δύναμη για να μας δείξει ότι…ενοχλήθηκε.

Τις προάλλες, ανέβασα μια φωτογραφία με ένα βραχιολάκι έκτακτης ανάγκης που φόρεσε το παιδί μου για να μην το ξαναχάσω και έγινε από κάτω της ζήλιας, της κακίας και της έπαρσης. Βλέπεις δεν είναι μόνο τα κομμένα επιδόματα το θέμα. Είναι και αυτή η ρημάδα η παιδεία που δεν έχουμε. Που έχει υποστεί περικοπές, πολύ πριν τα μνημόνια.

Είναι που μερικές φορές, δεν ξέρουμε πώς λέγεται η οικογένεια με έναν γονιό. Το άκουσα σαν ερώτηση σε τηλεπαιχνίδι και η διαγωνιζόμενη απάντησε “Μονογονεϊκή;;;”. Δεν ήταν καν σίγουρη πώς λέγεται…

Η μονογονεϊκή οικογένεια, δεν χρειάζεται θεοποίηση και λέξεις τύπου “ήρωας” με ξενίζουν. Όχι επειδή δεν είναι ηρωϊκό αυτό που κάνουν, αλλά γιατί τόσο βαρύγδουποι χαρακτηρισμοί κρύβουν μια ανεπάρκεια. Ανεπάρκεια των άλλων να περνάνε στα έργα, χωρίς να είναι μόνο λόγια. 

Να βοηθάμε αυτόν που μεγαλώνει μόνος του παιδί. Να προσφέρουμε τη βοήθειά μας όποτε μπορούμε, έστω την ελάχιστη, πιστέψτε με, του είναι πολύτιμη. Ακόμα και ο ώμος σου για να κλάψει ή το αυτί σου για να μιλήσει και να τα βγάλει από μέσα του, αξίζουν για εκείνον, περισσότερο από όλα τα λεφτά του κόσμου.

Ανοίξτε τα σπίτια σας. Καλέστε έναν άνθρωπο που παλεύει να ζήσει μόνος του, τα παιδιά του. Το πιο πιθανό είναι να σας αρνηθεί γιατί τον έμαθαν πως είναι βάρος αλλά επιμείνετε. Δώστε του να καταλάβει πως δεν το κάνετε από οίκτο ή συμπόνοια αλλά γιατί θα θέλατε και εκείνος να το κάνει για εσάς αν αύριο βρεθείτε στη δική του θέση.

Γιατί όλα είναι ρόδα και γυρίζουν. Σήμερα εμείς, αύριο…ποιός ξέρει;

Χρόνια πολλά μονογονείς.
Με υγεία, πολλή αγάπη και λιγότερα προβλήματα.
Να χαιρόμαστε τα παιδιά μας, τη δύναμή μας!

Κυριακή Χαριτάκη

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Να μας ζήσει η μικρή Ζωή, καλοφώτιστη και τυχερή στη ζωή της! 🌹 (Links για φούστα και πέδιλα θα σας βάλω στα σχόλια μετά, τρώω τώρα 😋)

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kiriaki Charitaki (@kiriakicharitaki) στις

ADVERTISEMENT

Είχα παράλληλη σχέση με παντρεμένο αλλά εκείνος επέλεξε την οικογένειά του. Φοβάμαι την τρελλή γυναίκα του, τί να κάνω;

Singleparent.gr 29 Μαΐου 2020

Είχα παράλληλη σχέση με κάποιον περίπου ένα χρόνο.Παντρεμενοι και οι δύο και είχαμε πει πως στο έμμεσο μέλλον να μείνουμε μαζί.Απο δική του απροσεξία η σχέση έγινε γνωστή και από...