fbpx

Ό,τι πάλεψα να χτίσω, το σπίτι, τα πάντα, τα πήρε όλα!

| 5 Οκτωβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Εδώ θα βρείς κάποιο σχόλιο που γράφτηκε πρόσφατα από κάποιον που μόλις χώρισε. Ακολούθησε η απάντηση μου, η οποία μάλλον δεν τον χαροποίησε και πολύ. Αν νομίζεις ότι είμαι σκληρή μαζί του, να σε ενημερώσω ότι η δουλειά μου είναι να δίνω τις καλύτερες συμβουλές για ένα διαζύγιο, κάτι που πολύ συχνά μπορεί να θεωρηθεί σαν μια γερή μπουνιά στο στομάχι (ακριβώς όπως στην περίπτωση του.) Ότι και να πω βγαίνει απευθείας από την καρδιά μου, που σημαίνει ότι ακόμα και η μπουνιά στο στομάχι προέρχεται από αγάπη.

Απλά δεν ξέρω τι να κάνω πιά. Ότι πάλεψα για να χτίσω τα τελευταία είκοσι χρόνια, το σπίτι , τα πάντα, τα πήρε όλα. Τρία χρόνια μετά, εγώ παλεύω καθημερινά και εκείνη απλά περνάει καλά. Όλοι μου λένε να προχωρήσω. Δεν μπορώ όμως να βρώ κανένα λόγο για να προχωρήσω.


ADVERTISEMENT

Δεν ξέρω κανέναν που να βίωσε ένα διαζύγιο, και να μην πέρασε μια περίοδο που να μην ένιωθε άσχημα με τον εαυτό του/της. Είναι απόλυτα κατανοητό, φυσιολογικό ακόμα και υγιές να ζείς μια προσωρινή θλίψη, με χαμηλή αυτοεκτίμηση για λίγο καιρό. Η πρόταση κλειδί είναι « θα σου πάρει λίγο καιρό.»

Τρία χρόνια μετά; Αλήθεια τώρα;

Θέλω να απαντήσω στην πρόταση που λέει ότι δούλεψε είκοσι χρόνια για τα πάντα, και εκείνη τα πήρε όλα. Ας σταματήσουμε εκεί. Δεν τα πήρε όλα, πήρε τα μισά. Οπότε εκεί διακρίνουμε μια αυτολύπηση και μια μεγάλη τάση να παίξει το θύμα. Όταν αναφέρει ότι πήρε τα «πάντα,» δεν είναι ένα μικρό θέμα. Τόση αδικία, ειδικά επειδή ήθελε το διαζύγιο και πολύ πιθανόν να είχε και μια παράλληλη σχέση (ή να ξαναπαντρεύτηκε) σίγουρα είναι κάτι που σε σκοτώνει. Το καταλαβαίνω. Αλλά ας μην θεωρούμε ότι τα πήρε όλα, όταν δεν το έκανε.


ADVERTISEMENT

Το επόμενο που μας τονίζει είναι ότι «εγώ παλεύω καθημερινά και εκείνη απλά περνάει καλά.» Πρώτα από όλα, πως γίνεται να γνωρίζει ότι περνάει καλά; Επειδή βάζει συνέχεια χαρούμενες φωτογραφίες στο Facebook και στο Instagram; Γιατί στο μυαλό του κάνει μαγικές σκέψεις, και δημιουργεί εικόνες μιας τέλειας ζωής; Μέσα του σίγουρα πρέπει να σκέφτεται ότι απλά περνάει καλύτερα επειδή δεν είναι μαζί του. Ασε με λοιπόν να σου εξηγήσω κάτι. Δεν είναι τόσο ευτυχισμένη όσο νομίζεις. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε προβλήματα. Όλοι δεν νομίζαμε μέχρι πρότινος ότι η Angelina Jolie και ο  Brad Pitt είχαν την τέλεια ζωή; Κατάλαβες τι θέλω να πω.

Εφόσον λοιπόν εκείνη περνάει καλά, γιατί αυτό τον απασχολεί 3 χρόνια μετά; Και για ποιο λόγο έχει αφοσιωθεί στο τι κάνει αυτή, αντί να σκεφτεί τι θα κάνει στη δική του ζωή;

Δυστυχώς , το μόνο που τον κρατάει πίσω είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Είναι ο χειρότερος εχθρός του. Δεν έχει ακούσει κανέναν από την οικογένεια και τους φίλους του, που του λένε να προχωρήσει και να σταματήσει να παριστάνει το θύμα, να νιώθει άσχημα για όσα έχουν συμβεί και να παραμένει νευριασμένος, πικρόχολος και να μην αποδέχεται την κατάσταση.

Δεν θα του προτείνω να συγχωρέσει όσα έγιναν και να ξεχάσει. Ίσως η γυναίκα του πραγματικά να τον διέλυσε ψυχολογικά και αυτό είναι σίγουρα άδικο. Εάν αυτό συμβαίνει, νιώθω άσχημα γι αυτόν. Το πως θα χειριστούμε αυτές τις καταστάσεις , εξαρτάται μόνο από εμάς.

Γνωρίζω κάποια που πέρυσι έκανε μαστεκτομή. Στην αρχή ήταν πικραμένη και νευριασμένη.  « Γιατί το έπαθα εγώ αυτό;» «είναι άδικο.» «Τρώω συνέχεια λαχανικά όλη μου τη ζωή και κάνω συνέχεια γυμναστική. Γιατί σε μένα;» ήταν κάποια από αυτά που είπε. Μετά αποφάσισε να βγεί από τη θέση του θύματος και να ζητήσει βοήθεια. Έλαβε την κατάλληλη θεραπεία, έκανε χημειοθεραπείες, εγχείρηση, έλαβε ψυχολογική υποστήριξη και στράφηκε στην πίστη της και στους φίλους της. Τώρα είναι πολύ καλύτερα. Δεν θέλω να συγκρίνω το διαζύγιο με τον καρκίνο γιατί είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, αλλά πάντα υπάρχει μια αλήθεια σε κάθε τραγωδία. Έχει συμβεί ( ή θα συμβεί ) σε όλους μας, και τότε πρέπει να σηκώσουμε τον εαυτό μας από το πάτωμα και να δεχτούμε τη βοήθεια που χρειαζόμαστε.

Θα προσευχηθώ γι αυτόν τον άντρα να αποκτήσει την αυτογνωσία και να ομολογήσει τα δικά του λάθη στο διαζύγιο, να αποδεχτεί το παρελθόν, και να συνειδητοποιήσει ότι έχει μια ζωή μπροστά του να ζήσει, και μπορεί να επιλέξει τον τρόπο που θα το κάνει. Μπορεί να είναι μίζερος και να συνεχίσει να λέει, «δεν έχω κανέναν λόγο να προχωρήσω,» ή μπορεί απλά να πεί «Να πάνε όλα στο διάολο, δεν αντέχω άλλο να νιώθω έτσι. Θα αρχίσω να ζω για μένα και να κάνω πράγματα για να περνάω καλα. Δεν θα αφοσιωθώ στα χρήματα που πήρε η πρώην μου μαζί της, αλλά από εκεί και πέρα , έχω μια δουλειά που μ αρέσει, ανθρώπους που αγαπώ, και όλα όσα όμορφα έχω να ζήσω εάν αφήσω τον εαυτό μου ελεύθερο».

Πηγή : http://www.divorcedgirlsmiling.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ