fbpx

Οι μόνοι μπαμπάδες κινδυνεύουν περισσότερο από κακή σωματική και ψυχική υγεία, σύμφωνα με μελέτη!

| 16 Ιανουαρίου 2017
ADVERTISEMENT

Οι μόνοι μπαμπαδες όταν έχουν μία σύντροφο, έχουν διπλές πιθανότητες να εμφανίσουν φτωχή σωματική και πνευματική υγεία σύμφωνα με έρευνες. Aντίθετα οι μόνοι μπαμπαδες βιώνουν το ίδιο άγχος με τις μόνες μαμάδες, κάτι που σχετίζεται με το εισόδημα τους και την ανεργία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

“Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι όταν ένας γονιός είναι μόνος του, έχει αρνητικές επιρροές στην υγεία του, αλλά μερικές μελέτες επικεντρώνονται στους μπαμπάδες που είναι μόνοι” αναφέρει η κεντρική συγγραφές Maria Chiu από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στον Καναδά.


ADVERTISEMENT

Οι μονογονεϊκές οικογένειες καταλαμβάνουν το 27% των οικογενειών στην Αμερική, το 25% στην Μεγάλη Βρετανία και το 16% στον Καναδά.

“Γνωρίζουμε ότι οι άντρες θα αναζητήσουν πιο δύσκολα τις κοινωνικές υπηρεσίες, ειδικά για την ψυχική υγεία, γιατί φοβούνται το στίγμα που έρχεται με αυτό. Πρέπει να προσέξουμε την σωματική και ψυχική υγεία των μόνων μπαμπάδων, όπως και αυτή των μόνων μαμάδων”.

Η Chiu και οι συνάδελφοι της ερεύνησαν τις απαντήσεις από 1.058 μόνους μπαμπάδες στο Καναδικό Κοινωνικό Σύστημα Υγείας, ανάμεσα στις χρονιές 2001-2013. Το 12% μόνων μπαμπάδων και μαμάδων ανέφεραν ότι δεν είχαν καλή υγεία με αξιολόγηση ως “φτωχή” σε μια κλίμακα από “φτωχή” έως “εξαιρετική”. Οι μόνοι μπαμπάδες που βρίσκονται σε σχέση, αξιολόγησαν την σωματική και ψυχική τους υγεία, σαν “φτωχή”.

Οι ερευνητές λένε ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε και τις μαμάδες αλλά και τους μπαμπάδες το ίδιο.

“Το σπίτι που ο πατέρας μεγαλώνει τα παιδιά του μόνος του, είναι η οικογένεια με την πιο γρήγορη μορφή ανάπτυξης στο Καναδά” αναφέρει ο Terrance Wade από το Πανεπιστήμιο του Brock στο Οντάριο, o οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.


ADVERTISEMENT

Στον Καναδά, ο αριθμός των μόνων μπαμπάδων έχει αυξηθεί με μεγαλύτερους ρυθμούς από ότι των μόνων μαμάδων, και πλέον οι μπαμπάδες καταλαμβάνουν το 21 % των μονογονεϊκών οικογενειών, αναφέρι η Chiu.

” Οι μπαμπάδες δεν λαμβάνονται κοινωνικά σαν αυτοί που μπορεί να μεγαλώσουν παιδιά σε μια πατριαρχική κοινωνία. Οι μόνες μαμάδες έχουν μεγαλύτερο οικονομικό άγχος, καθώς το εισόδημα τους περιορίζεται λόγω του φύλου τους, ενώ οι μπαμπάδες αντιμετωπίζουν περισσότερο άγχος στο πως θα φροντίσουν τα παιδιά”.

Η πλειοψηφία των μόνων μπαμπάδων στα στατιστικά είναι άνω των 45 ετών και χωρισμένοι. Ένας στους πέντε, κερδίζει λιγότερα από 30,000 δολάρια το χρόνο και το 15% είναι άνεργοι. Ένας στους πέντε έχουν δύο ή παραπάνω ιατρικά προβλήματα, και ένας στους 10 έχει διαγνωσθεί με αγχώδη διαταραχή. Σε σύγκριση με τις μόνες μαμάδες, οι μπαμπάδες έχουν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες, με μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, και έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος και να γίνουν αλκοολικοί.

Συνολικά μετά τον έλεγχο που προκύπτει από δημογραφικά στοιχεία, όπως η ηλικία και η καταγωγή, οι μόνοι μπαμπάδες με χαμηλή σωματική και πνευματική υγεία, έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερο εισόδημα, συνεπώς είναι πιο επιρρεπείς στην ανεργία.

Οι έρευνες στο μέλλον θα μας δείξουν, αν η μονογονεϊκότητα είναι αιτία ή συνέπεια μιας κακής υγείας. Σε αντίθεση οι ερευνητές, πρέπει να συγκρίνουν τους μόνους γονείς , σε αυτούς που έχουν σύντροφο και αυτούς που είναι απόντες.

“Οι μπαμπάδες που απέχουν από τα παιδιά τους είναι μια ξεχωριστή ευάλωτη κοινωνική ομάδα που χρειάζεται προσοχή. Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι άντρες που κάνουν την μετάβαση από την απουσία τους, στο να είναι μόνοι γονείς, βιώνουν επιδείνωση ή βελτίωση της υγείας τους. Η κοινωνική πρόνοια θα μπορούσε να τους βοηθήσει πολύ περισσότερο, ώστε να έχουν πρόσβαση σε κοινωνική βοήθεια και υποστήριξη” αναφέρει η Chiu.

” Δεν λέμε ότι οι υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τις μαμάδες, δεν είναι και για τους μπαμπάδες, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι άντρες είναι πιο αρνητικοί στο να ζητήσουν βοήθεια. Ίσως να υπάρξουν ευκαιρίες για εμάς να εξετάσουμε τα προβλήματα που τους απασχολούν, ώστε όλοι να λαμβάνουν τις καλύτερες υπηρεσίες που έχουν ανάγκη”.

Πηγή : http://www.star2.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ