fbpx

Ο πρώτος χρόνος ενός μόνου μπαμπά και τα ψυχολογικά στάδια που περνά

| 1 Φεβρουαρίου 2018
ADVERTISEMENT

Ένας μόνος μπαμπάς έφτιαξε το παρακάτω διάγραμμα αμέσως μόλις χώρισε, για να μας δείξει πώς είναι ο πρώτος χρόνος ενός μόνου μπαμπά. Αν και ο χρόνος σε κάθε φάση ποικίλλει, οι πρώτοι δώδεκα μήνες είναι κάπως έτσι:
The-_Good-_Life-graphicΕίναι μια διαδικασία

Η αρχή του γραφήματος δείχνει πού βρισκόσουν, πριν πέσει στο τραπέζι η πρόταση του διαζυγίου: στην-θεωρητικά- Καλή Ζωή. Αν και μερικοί μπορεί να πουν ότι ξαφνιάστηκαν όταν η σύζυγος ζήτησε διαζύγιο, στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει σπάνια. Ακόμα κι αν εσύ δεν το βλέπεις, το βλέπει η γυναίκα σου. Η σχέση σας τελείωσε.


ADVERTISEMENT

Οι λόγοι; Πολυάριθμοι, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις έτσι και σας πάρει η κάτω βόλτα είναι δύσκολο να ανακάμψετε. Τα πράγματα έχουν αλλάξει και πλέον απέχετε πολύ από αυτό, που κάποτε ονομάζατε κάποτε “Καλή Ζωή”.

Αντίδραση

Η είδηση του διαζυγίου έσκασε και αισθάνεται σαν να έχεις πέσει από το γκρεμό. Η σύγχυση βασιλεύει. Προσπαθείς να συνέλθεις και να βάλεις το μυαλό σου σε μία τάξη: επιμέλεια παιδιών, νομικές διαδικασίες, χαρτιά, περιουσιακά στοιχεία, διατροφές, καινούργιο σπίτι, καινούργια ζωή. Και μέσα σε όλα αυτά, η θλίψη για τη διαλυμένη σχέση σας και η προσπάθεια να μην καταλάβουν τίποτα τα παιδιά.


ADVERTISEMENT

Οι υποχρεώσεις έχουν στήσει καραούλι και απαιτούν να συνέλθεις: δουλειά, πλύσιμο, μαγείρεμα, λογαριασμοί και τόσες άλλες δεσμεύσεις συνεχίζουν να εμφανίζονται η μία μετά την άλλη.

Είναι το χειρότερο απ’ όλα. Αλλά τελικά, με αυτοσυγκέντρωση και σκληρή δουλειά, το αρχικό χάος υποχωρεί και τα πράγματα φτιάχνουν.

Ανάκαμψη

Αυτή η φάση ονομάζεται αλλιώς «Δεν πέθανα. Υπάρχω». Πολλοί μόνοι μπαμπάδες την περιγράφουν ως «παύω να είμαι ζόμπι, βγαίνω από το λήθαργο και ξαναμπαίνω δυναμικά στο παιχνίδι». Δένεις τις «πληγές» σου, δουλεύεις τα συναισθήματά σου και επανέρχεσαι.

Το θετικό είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, μαθαίνεις. Πότε κόκκινα μαζί με λευκά στο πλυντήριο, συζητήσεις με τις κόρες σου για νύχια, σερβιέτες και αγόρια και περίπλοκα φαγητά, όπως μουσακάς και λαχανοντολμάδες.

Εν ολίγοις, σε κάποιες φάσεις γίνεσαι μαμά και μπαμπάς μαζί.

Επαναφορά

Αρχίζεις σιγά σιγά να βλέπεις ένα φως στο τούνελ. Όχι, τα πράγματα δεν είναι τόσο μαύρα, όσο τα έχεις βάψει. Η δυσφορία φεύγει μακριά και αρχίζεις να κάνεις και πάλι όνειρα.

Μη σε ξεγελά, που η φάση της Επαναφοράς είναι σχεδιασμένη στο παραπάνω διάγραμμα ως μια ευθεία γραμμή. Σπάνια είναι ομαλή. Η Επαναφορά είναι γεμάτη από χαντάκια και βουναλάκια. Ένα βήμα πίσω αν κάνεις, θα μπορέσεις να δεις ότι είσαι στο σωστό δρόμο για την Καλή Ζωή, που είχες πριν και ίσως … κάπου ακόμη καλύτερα.

Επαναπροσδιορισμός

Παρόλο, που είναι απίθανο να φτάσεις εδώ από τον πρώτο κιόλας χρόνο, ο Επαναπροσδιορισμός είναι ο υπέρτατος στόχος σου. Και είναι πάντα καλό να έχεις ένα στόχο.

Αυτή η φάση σε βοηθά να αναδυθείς από αυτή τη δύσκολη εμπειρία και να γίνεις ένας άλλος άνθρωπος, ακόμα καλύτερος. Έχεις πάθει και έχεις μάθει από την εμπειρία σου και έχεις έναν ακόμη ισχυρότερο δεσμό με τα παιδιά σου απ’ ότι προηγουμένως. Υπάρχουν ακόμα σκαμπανεβάσματα με την πρώην, αλλά σαν σύνολο το πάτε καλά. Έχεις όρεξη και ενέργεια για δουλειά και ζωή και ίσως και να είσαι και ανοιχτός στην ιδέα μιας νέας σχέσης.

Γιατί έχει σημασία;

Το να δεις αυτή την εμπειρία όχι μόνο ως μέρος μιας διαδικασίας, αλλά και ως μέρος ενός κοινού ταξιδιού, που πολλοί άλλοι έκαναν πριν από σένα, είναι χρήσιμο και ωφέλιμο και σου δίνει ελπίδες.

Το κλειδί είναι η κατανόηση ότι το ταξίδι σου, αν και θα έχει τις μοναδικές πτυχές του, είναι παρόμοιο με αυτό, που βίωσαν πολλοί άλλοι μόνοι μπαμπάδες πριν από σένα.

Πέρασα όλα τα στάδια και είμαι εντάξει. Η κόρη μου και εγώ απολαμβάνουμε την κοινή μας ζωή. Θα φτάσεις κι εσύ εκεί κάποτε.

Πηγή: goodmenproject.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ