fbpx

H μοναξιά των μπαμπάδων στο διαζύγιο

| 16 Ιουνίου 2017
ADVERTISEMENT

Έχουν περάσει 3 μήνες, από τότε που χώρισα και άλλαξα σπίτι. Είχα συνηθίσει να βλέπω την κόρη μου κάθε μέρα, να την πηγαίνω σχολείο κτλ, και τώρα τη βλέπω μόνο τα Σαββατοκύριακα, και ίσως μεσοβδόμαδα, εάν έχω ρεπό. Ήταν δική μου απόφαση να λήξω αυτή τη σχέση και το μετάνιωσα πολύ αργότερα, αλλά εκείνη μου είπε επανειλημμένα ότι δε θέλει να ξαναείμαστε μαζί. Αυτό που θέλω να μάθω είναι, μετά από πόσο καιρό ξεφορτώνεσαι αυτό το αίσθημα της μοναξιάς. Ήμασταν μαζί 8 ολόκληρα χρόνια. Και δεν έχω ιδέα πως να το αντιμετωπίσω και να τα βγάλω πέρα ως single.

Μιχάλης


ADVERTISEMENT

Έχω παρατηρήσει πως, όταν οι άνθρωποι νιώθουν μόνοι, πανικοβάλλονται και το αντιμετωπίζουν ως ένα είδος ανίατης ασθένειας. Νομίζουν ότι η γιατρειά γι’ αυτό είναι ένα χαπάκι ή, στην περίπτωση του Μιχάλη, μια αρρώστια, για την οποία πάει στο γιατρό, ρωτώντας: “Πόσο καιρό κρατάει;”

Δυστυχώς, σε αντίθεση με τους γιατρούς, δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά, πόσο χρόνο θα σου πάρει για να αποβάλλεις την αίσθηση μοναξιάς σου. Γιατί; Επειδή διαφέρει σε κάθε άτομο και υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες, που συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαδικασία ανάρρωσής σου. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν τα πάντα, από την εποχή που ήσασταν μαζί, μέχρι το γιατί χωρίσατε, τί συμβαίνει τώρα στη ζωή σου, και πολλά πολλά ακόμα πράγματα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στο να ξεπεράσεις έναν επώδυνο χωρισμό.

Η επούλωση των τραυμάτων της μοναξιάς είναι μία σταδιακή διαδικασία. Δεν ξυπνάς απλά μια μέρα και η μοναξιά έχει εξαφανιστεί από τη ζωή σου. Αυτό που θα γίνει, είναι να ξυπνήσεις ένα πρωί και να νιώσεις εκπληκτικά. Γεμάτος ελπίδα. Και το επόμενο πρωί να ξανανιώσεις μόνος. Ή να νιώθεις πολύ καλά για μερικές μέρες, έως ότου η μοναξιά σου ξαναχτυπήσει την πόρτα. Υποθέτω πως, οι άνθρωποι έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Αλλά να θυμάστε πως, μπορείτε να νιώθετε μοναξιά, ακόμα και αν είστε σε σχέση. Στην πραγματικότητα, το χειρότερο είδος μοναξιάς είναι όταν νιώθετε παγιδευμένοι σε μια δυστυχισμένη σχέση.


ADVERTISEMENT

Αυτό που θέλω να πω είναι πως, αντί να κάθεστε και να περιμένετε καρτερικά τη μέρα που η αίσθηση μοναξιάς θα εξαφανιστεί δια μαγείας, εστιάστε στο παρόν και αφήστε τον εαυτό σας να θεραπευτεί μόνος του. Με το να εστιάσετε στο παρόν, εννοώ να ξυπνάτε το πρωί με τη διάθεση του “Μπορώ να κάνω τα πάντα. Πώς θα κάνω τη μέρα μου καλύτερη;”

Σίγουρα, έχουμε ευθύνες, τις οποίες δεν μπορούμε να αγνοήσουμε έτσι απλά, δουλειά, προθεσμίες, οικογένεια, φασίνες κτλ. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Όταν λέω ότι μπορείτε να κάνετε τα πάντα, μιλάω για μετά τη δουλειά, όταν θα έχετε τελειώσει με τις καθημερινές σας υποχρεώσεις. Μιλάω για το να σχεδιάζετε εκδρομές τα σαββατοκύριακα ή να προγραμματίζετε τις διακοπές σας.

Μη σας ακούσω να λέτε “δουλεύω 11 ώρες, 6 μέρες την εβδομάδα, οπότε παράτα μας!”. Αφήστε λίγο χρόνο μέσα στη μέρα σας, για να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν, που σας ηρεμούν και σας διασκεδάζουν. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από μια βόλτα στο πάρκο, να βγείτε με έναν παλιό φίλο,  να δείτε μια κωμωδία ή να παραγγείλετε την αγαπημένη σας πίτσα!

Ως κάποια που έχει περάσει το μεγαλύτερο διάστημα της ενήλικης ζωής της μόνη, μπορώ να σας πω με σιγουριά πως το να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν, κάνουν τη μοναξιά να φαίνεται διαχειρίσιμη. Κανείς δεν είπε πως δε θα απολαύσετε τη ζωή σας ποτέ ξανά!

Δεν υπονοώ πως οι άνθρωποι πρέπει, σώνει και καλά, να είναι μόνοι και να είναι μια χαρά με αυτό. Αλλά πρέπει να μάθουν να ζουν μόνοι τους και να νιώθουν εντάξει με αυτό – ξέροντας, βέβαια, ότι είναι κάτι προσωρινό, εάν θέλουν να κάνουν σχέση στο μέλλον. Με άλλα λόγια, αν θέλετε να κάνετε σχέση ή, ακόμα, και να παντρευτείτε ξανά, τότε σούπερ! Αλλά πρέπει πρώτα, να ξεπεράσετε την αρχική φάση της μοναξιάς, ώστε να βρείτε τη μελλοντική σας αγάπη. Και πιστεύω πως, πολλοί άνθρωποι παραμένουν σε κακές σχέσεις, για τον νούμερο ένα λόγο, επειδή φοβούνται να μείνουν μόνοι.

Θέλω να πω μερικά πράγματα στο γλυκό αυτόν άνθρωπο.

Πρώτον, έχεις τη δυνατότητα να βλέπεις περισσότερο την κόρη σου; Σκέψου τρόπους για να γίνει.

Δεύτερον, 8 χρονιά είναι πολύς καιρός για να είσαι με κάποιον, οπότε μπορώ να φανταστώ πόσο πονάς. Η προσαρμογή πρέπει να είναι πολύ σκληρή. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο να αναρρώσει, αλλά, όσο το κάνεις αυτό, μην ξεχνάς να απολαμβάνεις τη ζωή!

Όσον αφορά την επιστροφή σου στην εργένικη ζωή, είμαι σίγουρη πως θα βρεις το δρόμο σου. Ζήσε την κάθε μέρα, μέχρι να ανακαλύψεις τί (και ποιόν) θες στη ζωή σου. Είναι πολύ κλισέ να λες “Μάθε να είσαι μόνος σου,” αλλά υπάρχει μία αλήθεια σε αυτό.

Γιατί, εάν μάθεις να απολαμβάνεις το χρόνο με τον εαυτό σου, δεν θα νιώσεις την απελπισία του να θες να είσαι οπωσδήποτε με κάποιον για να μη νιώθεις μόνος. Αυτό σημαίνει ότι, όταν ξανακάνεις σχέση, θα είναι για τους σωστούς λόγους – επειδή ερωτεύτηκες, όχι επειδή βρήκες ένα καταφύγιο στη μοναξιά σου. Και σε περίπτωση που η σχέση δεν πάει όπως την περίμενες, θα φύγεις αντί να μείνεις, επειδή ακριβώς, δεν θα φοβάσαι να μείνεις μόνος σου.

Πηγή: divorcedguygrinning.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ