fbpx

“Χώρισα και νιώθω ότι έχω πεθάνει μέσα μου!”: Ένας μόνος μπαμπάς, εξομολογείται!

| 30 Νοεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Ο φρεσκοχωρισμένος άντρας που μας αφηγείται την ιστορία του, αναζητά συμβουλές για το διαζύγιο του, και για να σας πω την αλήθεια, ενώ νιώθω άσχημα για αυτόν, είμαι λίγο έξαλλη στην προκειμένη περίπτωση. Θα σας εξηγήσω, αλλά πρώτα διαβάστε το παρακάτω email:

Κατηγορώ μόνο τον εαυτό μου. Θα μπορούσα να έχω κάνει πολλά πράγματα διαφορετικά, για να την κάνω ευτυχισμένη. Με ικέτευε να αλλάξω, αλλά ήμουν ηλίθιος και θεώρησα ότι ήταν δεδομένη στο γάμο μας. Έκανα λάθος. Την αγαπώ τόσο πολύ, και εκείνη έχει προχωρήσει σαν να μην σημαίνω τίποτα. Σας παρακαλώ βοηθήστε με. Έχω παραλύσει, δεν μπορώ να συνεχίσω, και νιώθω νεκρός χωρίς εκείνη.

Καταλαβαίνω ότι είναι πληγωμένος, αλλά έχει καλά αισθήματα. Και ενώ θέλω να τον αγκαλιάσω και να του πω πως όλα θα πάνε καλά, δεν μπορώ παρά να νιώθω εξοργισμένη στην προκειμένη περίπτωση. Γιατί; Γιατί ενώ θαυμάζω την αυτογνωσία και την ικανότητα του να συνειδητοποιήσει τα λάθη του, αναρωτιέμαι γιατί δεν έκανε την προσπάθεια να σώσει το γάμο του, όταν ακόμα είχε τη δυνατότητα. Με άλλα λόγια, γιατί δεν άκουγε τι του έλεγε η γυναίκα του, όταν ήταν δυστυχισμένη, και να κάνει βήματα για να διορθώσει την κατάσταση μεταξύ τους; Γιατί έπρεπε να φύγει για να τον κάνει να την πάρει στα σοβαρά;


ADVERTISEMENT

Οι άνθρωποι που τους εγκαταλείπει ο σύντροφος τους, συνήθως καταλαβαίνουν το λάθος τους όταν έχει τελειώσει η σχέση, και είμαι σίγουρη ότι είναι ένα άσχημο,απελπιστικό και εξοργιστικό συναίσθημα. Το να θες κάποιον, όταν ξεκάθαρα έχει πάρει την απόφαση του να φύγει, είναι απαίσιο.

Μερικές φορές νιώθω ότι είναι πιο εύκολο να ξεπεράσεις ένα διαζύγιο, αν ήσουν εσύ αυτός/ή που έκανε λάθος, γιατί πολύ απλά δεν είχες τον έλεγχο ( σε κάποιον βαθμό) του τι συνέβη, και δεν χρειάζεται να κοιτάξεις πίσω και να πεις, « Θα έπρεπε να είχα κάνει το εξής..» ή « Μακάρι να είχα κάνει αυτό..»

Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Κάθε ένας που βιώνει ένα διαζύγιο, σίγουρα μπορεί να λέει κάτι παρόμοιο. Αλλά αν γνωρίζεις ξεκάθαρα ότι θα μπορούσες να έχεις κάνει κάτι καλύτερο, και επέλεξες να μην το κάνεις εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή, πρέπει να πονάει πραγματικά.

Οι άνθρωποι συχνά κάνουν λάθη στη δουλειά τους. Για παράδειγμα, είχα έναν πελάτη πρίν λίγο καιρό που σταμάτησε να συνεργάζεται μαζί μου. Εκείνη τη στιγμή είχα σοκαριστεί, αλλά κοιτώντας πίσω νιώθω ότι δεν έδωσα τη σημασία που έπρεπε στον πελάτη μου. Δεν τον πρόσεξα αρκετά, δεν του έδειξα τις υπηρεσίες που μπορούσε να λάβει από εμάς, δεν τον έκανα να νιώσει σημαντικός στο πελατολόγιο μου. Δεν ξέρω ακριβώς γιατί τον έχασα, αλλά νιώθω ότι θα έπρεπε να γνωρίζω περισσότερο τις ανάγκες του.


ADVERTISEMENT

Η αγάπη κατά κάποιο τρόπο λειτουργεί το ίδιο. Αν αποτύχεις να προσέξεις τον πελάτη σου (σύντροφο) αν δεν τον κάνεις να νιώσει σημαντικός, ότι τον εκτιμούν, τον αγαπούν και ότι τον προσέχουν, τι θα γίνει μετά; Θα σταματήσει απλά να κάνει δουλειές μαζί σου. Θα αλλάξει εταιρεία, θα απιστήσει και απλά θα φύγει.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι, ένα email που έλαβα με εκπτωτικό κωδικό, από ένα εστιατόριο που συνήθιζα να τρώω συνέχεια, και δεν έχω πατήσει το πόδι μου εκεί, εδώ και ένα χρόνο. Το email έγραφε « Μας λείπεις! Εδώ θα βρείς ένα δωροκουπόνι αξίας 20 ευρώ. Έλα να μας δείς!»

Ενώ εκτίμησα την προσφορά, αναρωτήθηκα, γιατί δεν μου έστειλαν ένα κουπόνι την περίοδο που συνήθιζα να τρώω εκεί δύο φορές το μήνα; Δεν με εκτίμησαν, μέχρι που έφυγα. Γιατί με εκτίμησαν όταν σταμάτησα να τρώω εκεί, και τώρα προσπαθούν να με κάνουν να νιώσω σημαντικός σαν πελάτης τους; Δεν μπορεί με αυτό το σκεπτικό να ταυτιστεί και μια ερωτική σχέση ή ένας γάμος;

Κάποτε χώρισα, γιατί ο σύντροφος μου δεν ήθελε να δούμε μαζί τα Φιλαράκια στην τηλεόραση. Κάθε εβδομάδα, ήθελα απλά να δω την αγαπημένη μου εκπομπή μαζί του. Μου άρεσε τόσο πολύ σαν σειρά, που αν την έβλεπα μαζί του περνούσα ακόμα καλύτερα. Αλλά δεν την παρακολουθούσε ποτέ μαζί μου. Όταν χωρίσαμε μου είπε, « Θα δω τα Φιλαράκια μαζί σου!» Αλλά ήταν ήδη αργά. Η ζημιά είχε γίνει. Μπορεί να φαίνεται μικρό, και σίγουρα έπαιξε πολύ μικρό ρόλο στο χωρισμό μας, αλλά δεν ήταν το πρόβλημα. Το γεγονός ότι δεν έβλεπε μαζί μου την σειρά, ήταν ένα υποσυνείδητο μήνυμα ότι δεν τον ένοιαζε για μένα,  τα θέλω και τις ανάγκες μου. Ήταν τόσο απλό να δεί μαζί μου την σειρά, αλλά απλά δεν το έκανε.

Οπότε ποιά είναι η συμβουλή μου, για τον αναγνώστη που τον άφησε η γυναίκα του; Τι πρέπει να κάνει τώρα που δεν μπορεί να την έχει πίσω, και νιώθει ότι κατηγορεί μόνο τον εαυτό του γι αυτό;

  1. Άστο να πάει. Είναι πάρα πάρα πολύ δύσκολο, αλλά μετά από λίγο πρέπει να αποδεχτείς την πραγματικότητα, ότι είναι πολύ αργά για εκείνη να γυρίσει πίσω.
  2. Μίλα σε κάποιον. Η θεραπεία είναι καλή για να βγάλεις τη θλίψη σου και να συμφιλιωθείς με το παρελθόν σου. Το ίδιο αφορά τους φίλους και την οικογένεια σου.
  3. Συγχώρεσε τον εαυτό σου. Είμαστε άνθρωποι, κάνουμε λάθη, και με κάθε εμπειρία στη ζωή γινόμαστε πιο σοφοί και καλύτεροι. Γι αυτό και δεν θα είναι δύσκολο να συγχωρέσεις τον εαυτό σου.
  4. Να έχεις ελπίδα. Αναμφίβολα θα μάθεις από το παρελθόν σου, και πολύ πιθανό να κάνεις μια γυναίκα ευτυχισμένη στο μέλλον. (κάτι που θα εξοργίσει την πρώην γυναίκα σου γιατί θα σκέφτεται.. « Γιατί δεν ήταν έτσι μαζί μου;!;;!» )

Εν κατακλείδι, θέλω να πω ένα ακόμα πράγμα, για όταν χάνουμε κάποιον και μετά τον θέλουμε πίσω. Ίσως οι άνθρωποι σε αυτή την κατάσταση δεν προσπάθησαν πραγματικά όταν ήταν παντρεμένοι , γιατί πολύ απλά δεν τους ένοιαζε. Ίσως όταν ο ένας σύντροφος επιλέγει να δώσει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, παίρνουν την ευθύνη γιατί φοβούνται ότι όλα τελείωσαν, δεν θέλουν να μείνουν μόνοι τους, οπότε μιλούν στον εαυτό τους για να βρούν μια λύση. Δεν είναι σίγουρο, αλλά είναι πιθανό.

Για αυτόν τον καλοσυνάτο τύπο που λέει, « νιώθω νεκρός μέσα μου», θέλω να του πω ότι τον καταλαβαίνω, και ότι ενώ δεν θα θέλει να ακούσει αυτό που θα πώ, να θυμάται ότι όλα συμβαίνουν για το καλύτερο. Πολλές αγκαλιές!

Πηγή : http://www.divorcedgirlsmiling.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ