fbpx

Αυξήθηκε ο αριθμός των πατεράδων που δεν δίνουν διατροφή λόγω Κορονοϊού

| 5 Μαΐου 2020
ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο αριθμός των μπαμπάδων που σταμάτησαν να δίνουν διατροφή για τα παιδιά τους με τη δικαιολογία του Κορονοϊού έχει αυξηθεί δραματικά.

O φιλανθρωπικός οργανισμός για τους μονογονείς ονόματι Gingerbread, προειδοποίησε ότι πολλές μονογονεϊκές οικογένειες θα οδηγηθούν σε ακραία φτώχεια εάν δεν λάβουν τις οφειλόμενες διατροφές.


ADVERTISEMENT

Περίπου το 70% των δύο εκατομμυρίων μονογονεϊκών οικογενειών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εργάζονται επί του παρόντος, αλλά τρεις στους δέκα εργαζόμενοι μονογονείς ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Περίπου το 90% είναι γυναίκες.

H Anne Neale, ιδρύτρια του συλλόγου «Νομική δράση για τις γυναίκες (Legal Action for Women)» δήλωσε ότι γνωρίζει πολλούς πατεράδες που αρνούνται να πληρώσουν διατροφή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η  κ. Neale, η οποία βοηθά επίσης μόνες μαμάδες στις δικαστικές τους διαμάχες με τους πρώην τους είπε: «Γνώριζα πατέρα που κατόπιν έντονης πιέσεως έδινε για το παιδί του επτά λίρες την ημέρα πριν γίνει το δικαστήριο που θα καθόριζε τη διατροφή αλλά σταμάτησε σχεδόν αμέσως να πληρώνει μετά το ξέσπασμα του Κορονοϊού. Ένας άλλος έδινε 45 λίρες για τρία παιδιά και σταμάτησε να τα δίνει και αυτά επειδή λέει δεν είχε να δώσει λόγο του Κορονοϊού».

H Joe Richardson από το Gingerbread δήλωσε ότι πολλά παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών αντιμετωπίζουν μία “αόριστη αναστολή ή μείωση της διατροφής που λαμβάνουν“, από την οποία εξαρτώνται απεγνωσμένα. “Χωρίς αυτά τα χρήματα πολλές μονογονεϊκές οικογένειες δεν θα τα καταφέρουν να επιβιώσουν. Τα χτυπήματα είναι πολλαπλά. Πολλές μαμάδες βλέπουν το μισθό τους να κινδυνεύει και δεν ξέρουν αν αύριο μεθαύριο θα έχουν χρήματα να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο ή να έχουν ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι. Δεδομένου ότι σχεδόν τα μισά παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών ζουν ήδη σε συνθήκες φτώχειας οι συνέπειες αυτών των κυρώσεων θα είναι αδιανόητες.


ADVERTISEMENT

Είναι σαφές ότι ο Κορονοϊός έχει αρνητικό αντίκτυπο στα οικονομικά και των δύο γονέων, ωστόσο η διατροφή που δίνουν οι μπαμπάδες δεν μπορεί να είναι επιλογή. Είναι η μόνη λύση“.

Το Gingerbread πιέζει την κυβέρνηση να προειδοποιήσει τους αμελείς γονείς να τακτοποιήσουν το θέμα της διατροφής λόγω των αλλαγών των οικονομικών συνθηκών του άλλου γονέα προσθέτοντας ότι μία διατροφή μπορεί να καλύψει τα βασικά, δηλαδή τρόφιμα, ρούχα ακόμα και το συνολικό κόστος στέγασης των παιδιών.

Η Joe Levenson του Οργανισμού Young Women’s Trust είπε: “Χιλιάδες άνθρωποι ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί αυτή τη στιγμή. Ήδη πολλές ανύπαντρες μαμάδες αγωνίζονταν να ανταποκριθούν πολύ πριν ξεκινήσει αυτή η κρίση. Η άρνηση καταβολής της διατροφής ή ακόμα και η αναμονή για περισσότερο από το συνηθισμένο θα μπορούσε να είναι η τελευταία ώθηση που χρειάζεται μία μόνη μαμά με το παιδί της προς την ακραία φτώχεια“.

O Chris Longbottom, δικηγόρος οικογενειακού δικαίου δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει κι εκείνος μία αύξηση στους γονείς που σταμάτησαν να πληρώνουν τη διατροφή των παιδιών τους εν μία νυκτί μετά το ξέσπασμα του Κορονοϊού. Η απόφαση αυτή ελήφθη από τους μπαμπάδες αυτούς τελείως παράνομα χωρίς καν να προειδοποιήσουν ή να συνεννοηθούν με τις πρώην τους,  χωρίς να συζητήσουν καν περί πιθανής μείωσης της διατροφής και χωρίς καν να αποδείξουν ότι όντως άλλαξε η οικονομική τους κατάσταση.

Ο κ. Longbottom, ο οποίος εργάζεται σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο είπε: “Αυτή είναι μία δύσκολη στιγμή για όλους. Καταλαβαίνουμε ότι οι διαζευγμένοι σύζυγοι και οι χωρισμένοι σύντροφοι ή γονείς που ίσως έχουν μειώσει τις ώρες εργασίας τους και την αμοιβή τους να πιέζονται περισσότερο από το συνηθισμένο, αλλά υπάρχουν τρόποι να βοηθηθούν χωρίς να διακόπτουν χωρίς καμία προειδοποίηση τη διατροφή που δίνουν για τα παιδιά τους.

Μία τέτοια ενέργεια θέτει τις μονογονεϊκές οικογένειες σε κίνδυνο και δημιουργεί ένα μεγάλο κύμα επιπτώσεων. Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη“.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας είπε: «Σε αυτές τις πρωτόγνωρες στιγμές έχουμε όντως παρατηρήσει μία σημαντική αύξηση στις καταγγελίες πρώην συζύγων για μη καταβολή διατροφής. Πρέπει να βελτιώσουμε τις δραστηριότητές μας και να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

Κανείς δεν θα ξεφύγει δίνοντας ψευδείς πληροφορίες για να αποφύγει να πληρώσει αυτά που οφείλει. Οι μονογονείς που διαπιστώνουν ότι οι πρώην σύζυγοι κάνουν κατάχρηση του συστήματος σε μία τόσο δύσκολη στιγμή να ξέρουν ότι σκοπεύουμε να αναλάβουμε δράση και αν χρειαστεί θα λάβουμε δραστικά μέτρα, μέχρι και δίωξη».

Πηγή: independent.co.uk

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ