fbpx

10 Ελληνικές ταινίες που δείχνουν ότι ανέκαθεν υπήρχε μονογονεϊκή οικογένεια στην Ελλάδα

| 28 Νοεμβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Η μονογονεϊκή οικογένεια δεν είναι κάτι, που «φύτρωσε» στην Ελλάδα ως δια μαγείας μια ωραία πρωία. Υπήρχε, υπάρχει και πάντα θα υπάρχει. Απόδειξη; Δεκάδες ελληνικές ταινίες από τον πόλεμο του 40 μέχρι και τη δεκαετία του ’60, του ’70, του ’80 και μεταγενέστερες, δείχνουν μπαμπάδες ή μαμάδες να μεγαλώνουν μόνοι τα παιδάκια τους είτε λόγω διαζυγίου, είτε λόγω χηρείας. 

Έρευνα-Ρεπορτάζ: Βαλεντίνα Σπύρου


Σε πόσες ταινίες κι αν έχουμε δει την Ελένη Ζαφειρίου, που ως μαυροφορεμένη χήρα καλούνταν να μεγαλώσει μόνη το παιδί της (ενδεικτικά έπαιξε τη μητέρα των: Έλλη Λαμπέτη, Τζένη Καρέζη, Βασιλάκης Καΐλας, Ξένια Καλογεροπούλου, Ζωή Λάσκαρη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Νόρα Βαλσάμη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Νίκος Ξανθόπουλος, Έλενα Ναθαναήλ, Νίκος Κούρκουλος, Χρόνης Εξαρχάκος, Αλέκος Τζανετάκος και πολλοί άλλοι). Σε πόσες άλλες τον Παντελή Ζερβό, το Λαυρέντη Διανέλο, το Λάμπρο Κωσταντάρα και τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο.


ADVERTISEMENT

Οι ταινίες είναι κυριολεκτικά εκατοντάδες και ποιοτικά όλες τους η μία καλύτερη από την άλλη. Όλοι ξέρουμε εξάλλου, τι εστί ελληνικός κινηματογράφος και πόσες γενιές ανέθρεψε.

Εδώ σας έχω 10 από τις πιο γνωστές ταινίες, που αποδεικνύουν την ανέκαθεν ύπαρξη της μονογονεϊκότητας στην Ελλάδα:

  1. Η Μαρία της Σιωπής

vougiouklaki
Η Μαρία Γεραλή (Αλίκη Βουγιουκλάκη) είναι μια κωφάλαλη κοπέλα που ζει με τον πατέρα της (Παντελής Ζερβός) σ’ ένα νησί, ο οποίος τη μεγαλώνει όλα αυτά τα χρόνια μόνος και στέκεται δίπλα της βράχος. Εξαιρετική η ερμηνεία του Παντελή Ζερβού, ενός γλυκύτατου ανθρώπου, που είχε την ατυχία στην πραγματική ζωή να μάθει την ώρα, που έμπαινε στο θέατρο, ότι η κόρη του Ευδοξούλα σκοτώθηκε. Βγήκε στη σκηνή κι έπαιξε, κάνοντας τον κόσμο να γελάσει. Όταν τέλειωσε, υποκλίθηκε, ξαναβγήκε στη σκηνή, υποκλίθηκε ξανά και όταν μπήκε μέσα, λιποθύμησε…


ADVERTISEMENT

2. Ο στρίγγλος, που έγινε αρνάκι

https://www.youtube.com/watch?v=uFlYlGLoz_A

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας υποδύεται το Λεωνίδα Πετρόχειλο, που είναι χήρος με τρεις γιους. Στο σπίτι επικρατεί το απόλυτο χάος, μέχρι τη στιγμή που θα προσλάβει ως οικονόμο την κυρία Μαίρη, η οποία με τη συμπεριφορά της θα καταφέρει να βάλει το “στρίγκλο” πατέρα και τα τρία θηρία τα παιδιά του. Απο τις πιο ξεκαρδιστικές και ευχάριστες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου.

3. Τζένη Τζένη

Κόρη του Κοσμά Σκουτάρη ή αλλιώς…Διονύση Παπαγιαννόπουλου, η Τζένη Καρέζη έρχεται να μας ταράξει με τις…πολιτικές της πεποιθήσεις. Μόνος μπαμπάς και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, αν και δυσκολέυτηκε στην αρχη να αποδεχτεί την αλλαγή πολιτικού στρατοπέδου της κόρης του στη συνέχεια μετατρέπεται σε φανατικό οπαδό του Μαντά και μεταπείθει όλο το νησί να τον στηρίξει στις επερχόμενες εκλογές.

4. Άνθρωπος για όλες τις δουλειές

Όχι από τις πιο γνωστές ταινίες, αποτελεί όμως σταθμό, μιας και σε κάποιο τμήμα του έργου, η Μπετυ Αρβανιτη, που είναι ανύπαντρη μητέρα, εγκαταλείπει το παιδί της στο ξενοδοχείο, που εργάζεται ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Αναλαμβάνει να το φροντίσει ο Γιάννης Μιχαλόπουλος, ένας πλούσιος, μόνος ελληνοαμερικανός ένοικος. Σύντομα, η Αρβανίτη μετανιώνει για την ενεργειά της και το θέλει πίσω. Τελικά, όλα έχουν αίσιο τέλος καθώς Αρβανίτη και Μιχαλόπουλος γνωρίζονται και αποφασίζουν να μεγαλώσουν μαζί το παιδί και να παντρευτούν. Αντίσοιχο κόνσεπτ, έχει η ταινία «Δάσκαλε, που δίδασκες» με το Γιώργο Μυλωνά, ο οποίος βρίσκει στην πόρτα του εγκαταλελειμμένο ένα βρέφος. Το κρατάει, το φροντίζει και το πηγαίνει στο σχολείο, που εργάζεται. Κάποιια στιγμή, η μητέρα του επιστρέφει και το διεκδικεί. Κλασικά…Τα βρίσκουν και παντρεύονται.

5. Η θεία μου, η χίπισσα

Μόνη μητέρα και η Ρένα Βλαχοπούλου, που μεγάλωσε με αγώνες και θυσίες μόνη την κόρη της εργαζόμενη ως καθαρίστρια ξενοδοχείου. Τη βλέπουμε να τρέχει στα Μάταλα ντυμένη χίπισσα ψάχνοντας να βρει την κόρη της….Τελικά μητέρα και κόρη αποκαθίστανται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

6. Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια

Συναντάμε το ίδιο δίδυμο πατέρα-κόρης και σε άλλες ταινίες, όπως η Αρχόντισσα και ο Αλήτης. Μόνος μπαμπάς για ακόμη μία φορά, ο Λάμπρος Κωσταντάρας παλεύει μόνος του να τιθασεύσει την ατίθαση κόρη του, Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία τάσσεται υπέρ του συμφέροντος των εργαζομένων στο εργαστάσιο του πατέρα της ξεσηκώνοντάς τους να απαιτήσουν, όσα δικαιούνται.

7. Εκείνο το καλοκαίρι

Εχθροί στη ζωή, ζευγάρι στην ταινία η Έλενα Ναθαναήλ και ο Λάκης Κομνηνός. Βρίσκονται σε διάσταση, αλλά μετά από πρόσκληση της συζύγου του, ο Κομνηνός συναντιέται πάλι με τη γυναίκα του και η συνάντησή τους θερμαίνει και πάλι τον παλιό έρωτα τους. Η ίδια είναι καταδικασμένη να πεθάνει από καρκίνο. Αυτό το καλοκαίρι θα είναι το τελευταίο και για τους δύο και το μόνο που έχει απομείνει στον Πέτρο είναι να σταθεί στο πλευρό του παιδιού τους. Παιδί και πατέρας πρέπει να ζήσουν μαζί με την προϋπόθεση να αγαπιούνται για μια ζωή.

8. Το κορίτσι του Λούνα Πάρκ 
to_koritsi_toy_loyna_parkΑπό τις λίγες ταινίες, που βλέπουμε τον (ιατρό) Δημήτρη Παπαμιχαήλ μόνο μπαμπά, να μεγαλώνει το αγοράκι του μόνος του μετά το θάνατο της γυναίκας του. Ερωτεύεται και διεκδικεί την αγάπη της Αλίκης Βουγιουκλάκης, μιας κοπέλας, που εργάζεται σε Λούνα Πάρκ.

9. Μανταλένα
DIANELOS--448x300
Μία ακόμα ταινία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και μπαμπά της το Λαυρέντη Διανέλο, ο οποίος μετά το χαμό της συζύγου του μεγαλώνει μόνος την ίδια και τα 6 αδέρφια της, μέχρι που πεθαίνει και καλείται η Μανταλένα να τα δουλέψει μόνη τη βάρκα της σε μια κλειστή κοινωνία, για να ζήσει τα αδέρφια της.

10. Δημήτρη μου, Δημήτρη μου

Μόνος μπαμπάς της Ξένιας Καλογεροπούλου και ο Χρήστος Τσαγανέας, ο οποίος με τις δολοπλοκίες του προσπαθεί να χωρίσει το ζευγάρι.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ