«Η καινούρια οικογένεια και οι σχέσεις μετά το διαζύγιο»: Μια ημερίδα από αγάπη! (φωτογραφίες)

0

Ήταν Παρασκευή 08/04/2016 το απογευματάκι όταν το Singleparent.gr , οι ειδικοί συνεργάτες του και πολλοί μονογονείς αναγνώστες του, συναντηθήκαμε στον Πολυχώρο Μεταίχμιο και μιλήσαμε για τη καινούρια οικογένεια και τις σχέσεις μετά το διαζύγιο.

Χάρηκα ιδιαίτερα που στο κοινό μας αυτή τη φορά, είχαμε πολλά ζευγάρια που ήρθαν να μας ακούσουν, να μας μιλήσουν και να θέσουν τα ερωτήματά τους, γεγονός που μας έδειξε ότι οι άνθρωποι δεν το βάζουν κάτω, προχωρούν και δημιουργούν μια νέα ευτυχισμένη ζωή.

Τη βραδιά έκλεισε η Ναταλία Δανδόλου, μέλος μικτής οικογένειας που μας μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι που φέρνει παιδιά από άλλους γάμους αλλά και για την αγάπη που μοιράζεται ενώ μας κοινοποίησε το παρακάτω κείμενο, που αξίζει να διαβάσετε.

Απαλλάσσομαι από το θυμό- και ξαναζώ
Χθες βράδυ βρέθηκα στην εκδήλωση που διοργάνωσε το singleparent.gr στον πολυχώρο του Μεταιχμίου… το θέμα ήταν οι σχέσεις μετά τα διαζύγιο… Πολύ ωραίες εισηγήσεις, πολύ ωραίος το κλίμα, πολύ ωραία η πρωτοβουλία…και πολύς θυμός!!!
Για μια ακόμα φορά διαπίστωσα αυτό που διαπιστώνω και στις ομάδες, στα σεμινάρια ή στις συνεδρίες. Ως σύμβουλος ενσυναίσθησης και εναλλακτική θεραπεύτρια είδα για μία ακόμα φορά ότι μια εκδήλωση για μονογονείς κατέληξε σε μια έκφραση θυμού: μπαμπάδες εναντίων μαμάδων και το αντίθετο. Χωρισμένοι μπαμπάδες να διεκδικούν το αναφέρετο δικαίωμα να βλέπουν και να χαίρονται τα παιδιά τους, και χωρισμένες μαμάδες να διεκδικούν το δικαίωμα να έχουν έναν νέο σύντροφο χωρίς να έχουν φωνές και επεισόδια από τον… πρώην.
Ιστορίες επαναλαμβανόμενες που οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο μίσους, θυμού και αγανάκτησης…
Συναισθήματα φυσιολογικά… καθώς ο καθένας πρέπει να περάσει όλες τις φάσεις του χωρισμού… και να εξαγνιστεί στο τέλος…
Όταν όμως ο θυμός συνεχίζεται τότε ο χωρισμένος μπαίνει σε μια δύνη που δεν τον αφήνει να προχωρήσει μπροστά.
Χρειάζεται αποστασιοποίηση, χρειάζεται να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, ακόμα και να συγχωρήσουμε τον πρώην σύντροφό μας. Μόνο τότε θα προχωρήσουμε.
Το ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο, ειδικά όταν υπάρχουν διαμάχες σχετικά με τα παιδιά. Όμως, πιστέψτε το.. Όταν παύσει η συναισθηματική εμπλοκή και από τις δύο πλευρές τότε όλα είναι πιο εύκολα.
Όσο οι δύο πρώην σύντροφοι εμπλέκονται συναισθηματικά, τότε τείνουν να δημιουργούν προβλήματα στο μόνο πεδίο που έχουν πλέον κοινό, κι αυτό είναι τα παιδιά.
Τι κρίμα πραγματικά για τα παιδιά μας να γίνονται το πεδίο της μάχης ώστε να λύσουμε τα προβλήματά μας με τον/την πρώην σύντροφο. Ο θυμός είναι απαραίτητος για το πρώτο στάδιο και πρέπει να τον περάσουμε, ωστόσο για την συνέχεια δεν είναι καλός οδηγός. Δεν μας οδηγεί σε σωστές κινήσεις, αποφάσεις.
Υπάρχουν τρόποι να κόψουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο ακόμα κι αν ο πρώην σύντροφος δεν τον θέλει.Τα δεσμά κόβονται και μονομερώς.. Και τότε, αφού ο θυμός φύγει και τα δεσμά κοπούν, αρχίζουν τα θαύματα και μπορούμε να πούμε ότι ξαναζούμε…
Μπορεί για κάποιους αυτό να φαίνεται ουτοπικό, να πουν «εσύ μιλάς εκ του ασφαλούς» . Εγώ θα τους απαντήσω ότι αξίζει να προσπαθήσουν.. εξάλλου δεν έχουν τίποτα να χάσουν..
Η ζωή είναι όμορφη και το ταξίδι είναι μαγικό, κι αν έφυγες από ένα λιμάνι, μπορείς να βρεις ένα επόμενο… στο μεσοδιάστημα μπορείς να απολαύσεις το ταξίδι…

Ναταλία Δανδόλου

Ευχαριστούμε θερμά τις ομιλήτριές μας:

Βίκυ Κάουλα-Σύμβουλος Σχέσεων, Προσωπικής Ανάπτυξης και Ενδυνάμωσης
 photo kaoula imerida_zpsyxcj9zrs.jpgΓιούλη Μπαλίκου-Ψυχολόγος Παιδιού και Οικογένειας-Υποψήφια Δρ. ΕΚΠΑ
 photo balikou_ yulie_zpsagt3kdsp.jpg
και Ευγενία Φωτοπούλου-Δικηγόρος
 photo fotopoulou imerida_zps7aijsuih.jpg

για τη πολύτιμη συμβολή τους και όσα ενδιαφέροντα μοιράστηκαν μαζί μας, όπως επίσης τις εκδόσεις Μεταίχμιο για τη συνδιοργάνωση και τη φιλοξενία στον Πολυχώρο τους αλλά και εσάς που ήσασταν κοντά μας!

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη πολύ όμορφη ημερίδα μας με θέμα «Οικογένεια από αγάπη: Η καινούρια οικογένεια και οι σχέσεις μετά το διαζύγιο»!

 photo IMG_4645_zpspuey2k6v.jpg
H ψυχολόγος μας κυρία Γιούλη Μπαλίκου σε μια πολύ ωραία παρουσίαση που μας έκανε μες από ένα τρυφερό παραμύθι.
 photo IMG_4644_zpsq6zkdtcn.jpg
Η δικηγόρος μας Ευγενία Φωτοπούλου και η Σύμβουλος σχέσεων Βίκυ Κάουλα, παρακολουθούν με ενδιαφέρον.
 photo IMG_4646_zpsnvaoviqf.jpg
Η Σύμβουλος σχέσεων Βίκυ Κάουλα, μας μιλάει για το πως μπορεί ένας διαζευγμένος γονιός να προχωρήσει στη ζωή του και όχι μόνο.

 photo 12957197_971681172939372_868882100_n_zpsjytyqhc3.jpg
Η δικηγόρος μας κυρία Ευγενία Φωτοπούλου απαντάει σε ερωτήματα του κοινού.

 photo 12957125_971681159606040_1224348178_n_zpsjdunswbk.jpg

Σας ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας, χαρήκαμε πολύ που σας γνωρίσαμε και υποσχόμαστε περισσότερες ημερίδες και συναντήσεις στο μέλλον!