Χριστούγεννα χωρίς τα παιδιά: Κάντε τα πρίν ή μετά!

0

Πέρσι τα Χριστούγεννα, θυμάμαι μια πολύ καλή μου φίλη που ανέβασε στο facebook φωτογραφία από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και από τα παιδιά της, που άνοιγαν τα δώρα τους, μία εβδομάδα πρίν τα Χριστούγεννα. Σωστά καταλάβατε η φίλη μου είναι διαζευγμένη και πέρσι τέτοια εποχή, τα παιδιά της πέρασαν τις γιορτές με τον μπαμπά τους. Αντί λοιπόν να κάθεται να μαλώνει με τον πρώην σύζυγο, έφτιαξε δικά της Χριστούγεννα δίνοντας ένα καταπληκτικό παράδειγμα μαμάς, που βλέπει το διαζύγιο με θετική ματιά.

Στα περισσότερα συμφωνητικά επιμέλειας, οι γονείς παίρνουν τα παιδιά στις γιορτές, κάθε χρονιά εναλλάξ. Πολλοί άνθρωποι πικραίνονται και αισθάνονται μοναξιά που δεν περνάνε τις γιορτές με τα παιδιά τους, και πράγματι πρόκειται για μια θλιβερή κατάσταση. Μάλιστα έχω ακούσει χωρισμένη γυναίκα να λέει «Νιώθω ότι απέτυχα». Γιατί κάποιος να νιώθει αποτυχημένος επειδή μια φορά τον χρόνο δεν περνάει μερικές μέρες με τα παιδιά του; Δεν το απαξιώνω, αντιθέτως το κατανοώ. Δεν είναι λογική η αντίδραση, αλλά συναισθηματική.

Όμως σκεφτείτε το.  Μπορεί να είναι λυπηρό όλο αυτό αλλά ίσως ήρθε η ώρα αντί να κλαίτε και να στενοχωριέστε, να φτιάξετε νέες παραδόσεις και να απολαύσετε τις γιορτές με ή χωρίς τα παιδιά σας, πρίν ή μετά τα Χριστούγεννα. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές σχετικά  με το τι μπορείτε να κάνετε τις γιορτές χωρίς τα παιδιά:

1. Κάντε Χριστούγεννα πρίν τα Χριστούγεννα (ή μετά)
Όπως έκανε και η φίλη μου, μπορείτε να κάνετε Χριστούγεννα πρίν ή μετά. Μαγειρέψτε τα αγαπημένα τους φαγητά, στρώστε γιορτινό το τραπέζι σας, ανοίξτε τα δώρα, παίξτε επιτραπέζια και πείτε τους καλά Χριστούγεννα. Τί 25 Δεκεμβρίου, τι 30;

2. Μιλήστε στα παιδιά σας
Την ημέρα που τα παιδιά σας θα φύγουν για να πάνε στον άλλον γονέα και να περάσουν τις γιορτές, μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε να περάσουν τέλεια και να τους πείτε ότι θα είστε μια χαρά. Μπορείτε για παράδειγμα να πείτε «Θα μου λείψετε αλλά σε λίγο καιρό θα είμαστε πάλι μαζί. Εγώ θα είμαι εδώ και θα δω τους φίλους μου, θα περάσω πολύ ωραία κι εσείς θα περάσετε τέλεια με τον/τη μπαμπά/μαμά!». Θυμηθείτε ότι δεν είναι εκείνα που επέλεξαν με ποιόν θα περάσουν τις γιορτές οπότε κάντε τα να νιώσουν όσο καλύτερα γίνεται!

3. Κάντε κάτι διασκεδαστικό για εσάς και περάστε και μόνοι σας καλά
Το να νιώθετε ενοχές που θα κάνετε ένα διάλειμμα ως δικαιούστε σαν άνθρωπος, είναι κρίμα και χαμένος χρόνος από πράγματα που θα σας ξεκουράσουν και θα σας κάνουν να περάσετε πραγματικά καλά. Αν δεν είστε καλεσμένοι κάπου για τις γιορτές, νοικιάστε ταινίες, διαβάστε βιβλία, μαγειρέψτε για εσάς. Δεν χρειάζεται να φάτε γαλοπούλα, φάτε πίτσα, μακαρονάδα ή αυγά τηγανιτά. Επίσης μπορείτε να χαζέψετε στο ίντερνετ, να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, να δείτε όλους τους κύκλους του “Sex and the City” (ή του “Prison Break”) και να απολαύσετε την ηρεμία σας. Η «μοναξιά» καμιά φορά δεν είναι πρόβλημα, είναι ευκαιρία. Αρπάξτε την!

Επίσης, υπάρχουν άλλα δύο θέματα σχετικά με τις γιορτές, που θα ήθελα να θίξω:

1. Τι γίνεται αν ο/η πρώην σύζυγος αυτές τις γιορτές έχει καινούρια σχέση κι εσείς όχι;
Αυτό πράγματι μπορεί να σας πονέσει λίγο παραπάνω. Μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ακόμη μεγαλύτερη μοναξιά ή να σκέφτεστε ότι εσείς δεν θα βρείτε ποτέ νέο/α σύντροφο ενώ εκείνος/η θα ζεί καλά κι εσείς ακόμη χειρότερα. Αλλά αυτό είναι λίγο «μαγική εικόνα» σωστά; Στη πραγματικότητα καμία σχέση δεν είναι τέλεια. Εστιάστε το ενδιαφέρον σας, στα παιδιά, στην οικογένεια και στους φίλους σας. Διότι του χρόνου εσείς μπορεί να είστε σε μια σοβαρή σχέση που να πηγαίνει μέχρι και για γάμο, κι εκείνος/η να έχει χωρίσει. Ή μπορεί να έχετε σχέση και οι δύο. Μην αφήνετε να σας καθορίζουν οι επιλογές των άλλων!

2. Τι γίνεται αν περνάτε τις γιορτές με τα παιδιά και εκείνα κλαίνε επειδή τους λείπει ο άλλος γονέας;
Μην νιώθετε άσχημα γι΄ αυτό. Τα παιδιά γίνονται πολύ συναισθηματικά στις γιορτές. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κατανοήσετε πώς αισθάνονται. Τα συναισθήματά τους αυτά, δεν σημαίνουν κάτι αρνητικό για εσάς, ότι δηλαδή δεν σας θέλουν ή δεν περνάνε καλά μαζί σας. Απλά θέλουν και τον μπαμπά ή τη μαμά τους μαζί. Μπορείτε να τους πείτε «Καταλαβαίνω πως νιώθεις και στενοχωριέμαι που είσαι λυπημένος/η. Ξέρεις πόσο σε αγαπάει ο/η μπαμπάς/μαμά και ότι όταν πας σπίτι θα είναι πολύ χαρούμενος/η που θα σε ξαναδεί κι είμαι κι εγώ χαρούμενος/η, που είσαι εδώ μαζί μου σήμερα!».

Στις γιορτές θυμηθείτε αυτό: Είναι μόνο μερικές μέρες το χρόνο, μέρες που γιορτάζουμε τη γέννηση Του Χριστού και τον ερχομό του νέου έτους. Επομένως αντί να στενοχωριέστε, καλύτερα να γιορτάζετε που είστε γονείς, που έχετε τα παιδιά σας και την υγεία σας αλλά και φίλους που αγαπάτε και σας αγαπούν. Απολαύστε τις ημέρες αυτές όπως θα κάνατε οποιαδήποτε άλλη ημέρα του χρόνου. Καλά Χριστούγεννα, καλή Πρωτοχρονιά!

Πηγή: http://www.huffingtonpost.com