Χρήμα και διαζύγιο

0

Το ξέρατε ότι τα ζευγάρια που λαμβάνουν επιδόματα και βοηθήματα είναι πιο επιρρεπή στο διαζύγιο; Ότι τα παιδιά των διαζευγμένων γονιών έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζούν φτωχικά; Αν και τα περισσότερα από αυτά, τα γνωρίζουμε ήδη και μάλιστα από πρώτο χέρι, είναι πλέον και αποδεδειγμένα μέσα από μελέτες. Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, ας δούμε πόσα χρήματα δεν αποταμιεύει το διαζύγιο και τί λένε οι στατιστικές!

Το διαζύγιο είναι ακριβή υπόθεση

Σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο, πολλά ζευγάρια επιλέγουν τη μακρόχρονη και χωριστή συμβίωση κάτω από την ίδια στέγη, επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις του διαζυγίου. Η έρευνα πραγματοποιηθήκε σε 7.272 ανθρώπους κατά τα έτη 1979-2008.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη, ανέφεραν ότι πήραν διαζύγιο τρία χρόνια αφότου χώρισαν με τον σύντροφό τους αλλά ένα 15% των ανθρώπων που χώρισαν, δεν πήραν διαζύγιο νωρίτερα από τη δεκαετία επειδή η διαδικασία ήταν εξαιρετικά δαπανηρή για εκείνους, ειδικά για όσους είχαν και παιδιά.

Οι άνεργοι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν

Τον Ιούλιο του 2011, οι ερευνητές της ίδιας μελέτης διαπίστωσαν ότι οι σύζυγοι των άνεργων αντρών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζητήσουν διαζύγιο όπως επίσης ότι οι άνεργοι άντρες είχαν μεγάλη πιθανότητα να εγκαταλείψουν εξίσου τον γάμο τους. Η δε επαγγελματική κατάσταση της συζύγου δεν έδειξε να έχει επιρροή στην απόφαση του συζύγου για να φύγει από τον γάμο ή να παραμείνει σε αυτόν.

«Η ανεργία του άντρα «χαλάει» στα ζευγάρια την εικόνα που έχουν για τον γάμο” ισχυρίζεται η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης κυρία Liana Sayer.

Τα παιδιά των διαζευγμένων γονιών έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν φτωχικά

Τα παιδιά των διαζευγμένων γονιών είναι πιο πιθανό να ζήσουν μαζί με τη μητέρα τους στη φτώχια, σύμφωνα με απογραφή που εκπονήθηκε τον Αύγουστο του 2011. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, τα ¾ των παιδιών χωρισμένων γονιών, μένουν με τις μητέρες τους ενώ το 28% των παιδιών αυτών ζούν κάτω από το όριο της φτώχιας, συγκριτικά με το 19% του ορίου φτώχιας των παιδιών μη χωρισμένων γονιών.

Τα ζευγάρια που λαμβάνουν επιδόματα/βοηθήματα είναι πιο επιρρεπή στο διαζύγιο

Σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μισούρι που εκπονήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2011, τα παντρεμένα ζευγάρια που λαμβάνουν κρατική βοήθεια, είναι πιο επιρρεπή στο διαζύγιο. Από τα 295 ζευγάρια που μελετήθηκαν, όσα κέρδιζαν 20.000 δολλάρια ή λιγότερα και ταυτόχρονα λάμβαναν και κρατικά βοηθήματα, εμφάνιζαν χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης στον γάμο τους από ότι ζευγάρια που είχαν το ίδιο εισόδημα αλλά δεν επιδοτούνταν από το κράτος. Ο ερευνητής Dr. David Schramm επισημαίνει «Πρέπει να εξετάσουμε πιο αναλυτικά ποια ακριβώς είναι η επιρροή που έχει οποιοδήποτε κοινωνικό βοήθημα στα ζευγάρια και πώς αυτό ενδέχεται να επηρρεάζει τις συμπεριφορές των ανθρώπων ή να τους κάνει να αισθάνονται κατώτεροι. Ενδεχομένως να σχετίζεται με το «στίγμα» του άπορου ή του άστεγου που σχετίζεται με τη λήψη βοήθειας από τις κοινωνικές υπηρεσίες, επομένως πρέπει να δούμε πως ακριβώς επηρρεάζει η βοήθεια της πολιτείας, την αυτοπεποίθηση των ανθρώπων».

Τα ζευγάρια με χαμηλό εισόδημα έχουν τις ίδιες γαμήλιες αξίες με τα ζευγάρια με υψηλό εισόδημα

Τον Ιούνιο του 2012 μία μελέτη του Πανεπιστημίου του UCLA κατέδειξε ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερο εισόδημα εκτιμούν τον γάμο το ίδιο με όσους έχουν υψηλότερο εισόδημα, παρ’ όλο που οι τελευταίοι, ακριβώς λόγω μεγαλύτερης οικονομικής άνεσης, θεωρούνται πιο επιρρεπείς στα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα ή στην κατάχρηση ουσιών.

«Ανακαλύψαμε ότι οι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα εκτιμούν τον γάμο, έχουν παρόμοια κριτήρια επιλογής συζύγου και αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στις σχέσεις τους» λέει ο ερευνητής κύριος Thomas Trail για τη μελέτη.

Οι συνταξιούχες είναι πιθανότερο να ζήσουν φτωχικά συγκριτικά με τους συνταξιούχους, εν μέρει λόγω διαζυγίου

Σύμφωνα με άλλη μελέτη που εκπονήθηκε τον Ιούλιο του 2012, οι γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω, ζούν φτωχικά σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ότι οι άντρες. Η μελέτη κατέδειξε ότι το διαζύγιο και η χηρεία έχουν «καθοριστικές» συνέπειες στις συνταξιούχες ή στις γυναίκες που πλησιάζουν στη σύνταξη καθώς επηρρεάζουν σημαντικά τα οικονομικά τους από ότι τα οικονομικά των αντρών.

Οι περιοχές με υψηλά ποσοστά διαζυγίου ήταν αυτές και με τα υψηλότερα ποσοστά φτώχιας

Η απογραφή που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2011, ανέφερε ότι οι κάτοικοι της Νότιας Αμερικής είχαν υψηλότερα ποσοστά διαζυγίου σε όλη τη χώρα. 10,2 διαζύγιο ανά 1.000 άντρες και 11,1 ανά 1000 γυναίκες τη στιγμή που το Διεθνές ποσοστό διαζυγίων ήταν 9,2 για τους άντρες και 9,7 για τις γυναίκες!

«Τα υψηλά ποσοστά διαζυγίου στη Νότια Αμερική οφείλονται και σε υψηλά ποσοστά γάμων στην ίδια περιοχή» επισημαίνει η δημογράφος, κυρία Diana Elliott ωστόσο οι περιοχές με υψηλά ποσοστά διαζυγίων έχουν και εισόδημα κάτω από το μέσο όρο με ένα μεγάλο ποσοστό να ζεί πολύ πιο κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πηγή: Huffingtonpost.com