Τί ρόλο παίζει το διαζύγιο στο άμεσο μέλλον των παιδιών;

0

Πρίν από μερικά χρόνια, ήρθε σπίτι μου μια φίλη η οποία μόλις είχε μαζέψει τα πράγματά της, είχε πάρει μαζί και τα παιδιά της και έψαχνε για ξενοδοχείο να μείνει μέχρι να βρεί σπίτι. Υπήρχαν πολλά προβλήματα και οι δύο γονείς ήταν όλη την εβδομάδα σε εμπόλεμη ζώνη. Το κοριτσάκι της, 8 ετών τότε ήταν μπερδεμένο και έλεγε ότι φοβόταν στο ξενοδοχείο και ήθελε να γυρίσουν στο σπίτι. Όταν τη ρώτησα τι θα έκανε από εκεί και πέρα, μου είπε: «Είμαι τόοοσο μπερδεμένη. Κάποιος να μου εξηγήσει τι μου συμβαίνει γιατί θα τρελλαθώ!!»

Τα παιδιά του διαζυγίου υποφέρουν από όσα τους κληροδοτεί το διαζύγιο. Μερικά παιδιά βιώνουν τον αντίκτυπο αυτής της κληρονομικότητας τη στιγμή του χωρισμού ή του διαζυγίου των γονιών. Ακόμη και εκείνα που την επίμαχη περίοδο φαίνεται να μην επηρεάζονται σημαντικά, υπάρχει το ενδεχόμενο να παλέψουν με πολλά κατάλοιπα και συνέπειες του διαζυγίου, στην ενήλικη ζωή τους.

Αρκετοί ερευνητές διαχωρίζουν το κληροδότημα του διαζυγίου σε δύο χρονικά πλαίσια. Το πρώτο είναι το βραχυπρόθεσμο κληροδότημα, αυτό δηλαδή που κληρονομούν τα παιδιά από το διαζύγιο τη στιγμή που συμβαίνει αλλά και το προσεχές διάστημα. Το δεύτερο είναι το μακροπρόθεσμο κληροδότημα του διαζυγίου, που επηρεάζει τα παιδιά στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή τους.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι όλα τα παιδιά διαζευγμένων γονιών, βιώνουν προσωπικά κάθε βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο κληροδότημα. Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο όπως:

 • Η διατροφή του διαζυγίου
 • Η προσωπικότητα του παιδιού
 • Η σχέση μεταξύ των γονέων
 • Τι έχουν πεί οι γονείς στο παιδί για το διαζύγιο
 • Πώς βιώνει κάθε γονέας το διαζύγιο ξεχωριστά
 • Η σχέση οι πράξεις και οι συμπεριφορές των γονέων μετά το διαζύγιο

Υπάρχουν βέβαια κάποιες βραχυπρόθεσμες επιρροές που «κληρονομούν» τα παιδιά από το διαζύγιο, όπως:

 • Έντονο στρες
 • Συγκλονιστικά συναισθήματα
 • Συνεχής φόβος για την ασφάλειά του
 • Δυσκολία στο να κάνουν μια δουλειά, μια εργασία
 • Ακαδημαϊκά προβλήματα
 • Προβλήματα συμπεριφοράς
 • Οπισθοδρόμηση σε παλαιότερες ή πρόσφατες συνήθειες
 • Αίσθημα αδυναμίας, ανημποριάς
 • Απόλυτο μπέρδεμα

Παραδείγματα σχετικά με το πώς το βραχυπρόθεσμο κληροδότημα του διαζυγίου, επηρρεάζει τη καθημερινότητα του παιδιού
Το ζήτημα του αισθήματος ασφάλειας είναι μεγάλο και επηρεάζει πολλούς τομείς στη ζωή των παιδιών. Προκειμένου να νιώθουν ασφάλεια, τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να εμπιστευτούν κάποιον ή κάτι και προκειμένου να συμβεί αυτό, πρέπει να δίνεται στο παιδί η αίσθηση της εξάρτησης. Πολλά παιδιά διαζευγμένων γονιών, νιώθουν ότι χάνουν την εμπιστοσύνη τους και την εξάρτησή τους από τους γονείς τους, με αποτέλεσμα να βιώνουν αισθήματα ανασφάλειας.

Τα παιδιά αρχίζουν να φοβούνται το σκοτάδι. Μπορεί να αφήσουν τη φαντασία τους να τρέχει σε σημείο να πιστεύουν πως κάποιος θα μπεί στο σπίτι και θα τους κάνει κακό. Μερικά παιδιά νιώθουν ανασφάλεια απλά και μόνο επειδή υπάρχει μόνο ο ένας γονέας στο σπίτι, ενώ μέχρι πρότινος υπήρχαν δύο που τα φρόντιζαν. Άλλα παιδιά που πιστεύουν περισσότερο Στο Θεό, μπορεί να θεωρήσουν ότι Ο Θεός τα εγκατέλειψε. Για αυτά τα παιδιά όλος τους ο κόσμος είναι ανασφαλής.

Η δυσκολία στο να εκτελέσουν εργασίες οφείλεται στο στρές και στην έκταση των συναισθημάτων που βιώνουν αυτά τα παιδιά. Δεν μπορούν να εστιάσουν σε μία συγκεκριμένη δουλειά διότι αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρα συναισθήματα και αυτό ήδη, τους απορροφά ενέργεια με αποτέλεσμα να πιέζονται. Πολλές φορές επειδή οι μεγαλύτεροι δεν εξηγούν στα παιδιά τι συμβαίνει, εκείνα αφήνονται σε μια ασαφή κατάσταση που τα μπερδεύει. Διότι εκεί που τα πράγματα ήταν-έστω φαινομενικά-καλά τη μία μέρα, την επόμενη κάποιος φεύγει από το σπίτι. Κι αυτό το «ξαφνικό», είναι που χρειάζεται λεπτό χειρισμό και που-αν οι γονείς δεν το χειριστούν σωστά-μπορεί να κληροδοτήσει το μέλλον των παιδιών και να έχει σοβαρό αντίκτυπο, στην εφηβική αλλά και ενήλικη ζωή τους!

Πηγή: Divorcedmoms.com