fbpx

Τι γίνεται αν ο πρώην σύζυγος δεν επιστρέψει τα παιδιά;

| 10 Ιουνίου 2014
ADVERTISEMENT

«Ο πρώην άντρας μου κι εγώ έχουμε συνεπιμέλεια των παιδιών κι έχουμε μοιράσει το χρόνο με τα παιδιά μας, ακριβώς στη μέση. Όμως κάθε φορά που τα αποχωρίζομαι αγχώνομαι. Παρ’ όλο που ξέρω ότι τα παιδιά μου είναι ασφαλή όταν είναι με τον μπαμπά τους, μερικές φορές ανησυχώ ότι δεν θα τα επιστρέψει. Έχω ακούσει από άλλους γονείς ότι είχαν παρόμοιες εμπειρίες και ανησυχώ πως δεν μπορώ να προλάβω κάτι τέτοιο ούτε να προστατέψω τα παιδιά μου. Τι μπορώ να κάνω αν συμβεί κάτι τετοιο και πώς να διαχειριστώ τους φόβους μου;».

Το άγχος του αποχωρισμού από τα παιδιά δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, ειδικά αν ο χωρισμός είναι πρόσφατος και η συν-επιμέλεια “νωπή”. Παρακάτω θα δείς τι μπορείς να κάνεις και σε συναισθηματικό επίπεδο αλλά και σε πρακτικό, ώστε να έχεις ένα πλάνο στο μυαλό σου αν συμβεί κάτι τέτοιο.


ADVERTISEMENT

Ονόμασέ το
Όποτε βιώνεις αυτό το συναίσθημα, είτε του αποχωρισμού είτε του φόβου ότι τα παιδιά δεν θα επιστρέψουν σε σένα, πες στον εαυτό σου «Αυτό που νιώθω είναι μόνο άγχος». Πες το πολλές φορές αν χρειαστεί μέχρι να ηρεμήσεις.

Προσδιόρισε τη πηγή
Προσπάθησε να βρείς τη πηγή του άγχους σου. Έχεις άγχος επειδή η κατάσταση αυτή είναι καινούρια; Έχεις βγεί από τα νερά σου, μη γνωρίζοντας τι να κάνεις μόνη σου όταν τα παιδιά διανυκτερεύουν μακριά σου; Είναι αντίδραση σε όσα άσχημα ακούς στις ειδήσεις ή από γνωστούς, για περιπτώσεις που τα παιδιά τα πήρε ο άλλος γονιός και εξαφανίστηκε;  Ή μήπως η αιτία είναι βαθύτερη, μια επίμονη ανησυχία για την ασφάλεια των παιδιών σου, που μέχρι πρότινος δεν είχε βγεί στην επιφάνεια;  Για να ξεκαθαρίσεις τους λόγους που αισθάνεσαι έτσι, καλύτερα να μιλήσεις με ένα φίλο ή ειδικό ώστε να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και να καταλάβεις, ή τουλάχιστον να πάρεις μια πρώτη εικόνα, για το πού πρέπει να στρέψεις τη προσοχή σου!

Πρόλαβε
Προσπάθησε από την αρχή να εφαρμόσεις ένα τρόπο τακτικής επικοινωνίας με τα παιδιά ακόμη κι όταν βρίσκονται μακριά σου, είτε τηλεφωνικώς ή με sms ή email, ανάλογα πάντα με την ηλικία των παιδιών.


ADVERTISEMENT

Επικοινώνησε καλά με τον πρώην σύζυγο
Το να διατηρείς μια καλή επικοινωνία με τον πρώην σύζυγο, θα σε βοηθήσει να κατευνάσεις τους φόβους σου. Συμπεριφέρσου όπως θα ήθελες να σου συμπεριφερθεί. Αυτό σημαίνει πως τις μέρες που τα παιδιά είναι μαζί σου, μπορείς να τον καλείς σε διάφορες δραστηριότητες των παιδιών ή εκδηλώσεις όπου είστε καλεσμένοι, ώστε να κάνει το ίδιο, τις μέρες που είναι εκείνος μαζί με τα παιδιά. Μέσα σε αυτά τα πολιτισμένα πλαίσια, μπορείς να του ζητήσεις να σε ενημερώνει τηλεφωνικώς αν πρόκειται να αργήσει κάποια στιγμή να επιστρέψει τα παιδιά ώστε αν συμβεί κάτι τέτοιο, να μην υποθέσεις ότι τα πήρε κι έφυγε και πάθεις «καρδιακό»!

Τι να κάνεις αν ο πρώην σύζυγος, αρνηθεί να σου επιστρέψει τα παιδιά
Οι περισσότερες πιθανότητες κλίνουν στο να μην συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Αν όμως αγχώνεσαι έντονα παρ’ όλο που έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου, ότι πραγματικά δεν τίθεται θέμα ασφάλειας των παιδιών σου όταν βρίσκονται με τον μπαμπά τους, τότε το να γνωρίζεις πώς να χειριστείς πρακτικά μια τέτοια κατάσταση, θα κατευνάσει κάπως τους φόβους σου.

Αν ο πρώην δεν επιστρέψει τα παιδιά και δεν μπορείς να τον βρείς στο τηλέφωνο, τότε το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να καλέσεις την Αστυνομία, να τους περιγράψεις τη κατάσταση και να τους εξηγήσεις τι είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις πως  θα έκανε κάτι τέτοιο (αν δηλαδή υπάρχει κάποιο γεγονός ή συμπεριφορά από μέρους του, που αποτελεί ένδειξη ότι πιθανόν να το έκανε). Αν για παράδειγμα, σε είχε απειλήσει στο παρελθόν πως θα σου έπαιρνε τα παιδιά, είναι μια πληροφορία που πρέπει να τη μοιραστείς με τις Αρχές, ώστε να πάρουν τη κατάσταση πιο σοβαρά.

Παράλληλα θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιο/α δικηγόρο προκειμένου να κάνεις αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία μπορεί να ζητήσεις να σου παραδοθούν ή να σου αποδοθούν τα παιδιά.  Με την απόφαση αυτή, κατά το άρθρο 950 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, εκτός από την υποχρέωση για απόδοση ή παράδοση του τέκνου, μπορεί να απειληθεί κατά του γονέα που παρακρατεί το τέκνο χρηματική ποινή μέχρι 5.900 ευρώ. Από την άλλη, ο γονέας που κατακρατεί το παιδί, μπορεί να αποκρούσει την υποχρέωσή του για επιστροφή, εφόσον αποδείξει ότι α) το πρόσωπο που έχει την μέριμνα του παιδιού (συνήθως ο άλλος γονέας) είχε συναινέσει στην μετακίνηση-κατακράτηση ή είχε δώσει την συγκατάθεσή του εκ των υστέρων ή β) ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την φυσική ή ψυχική υγεία του παιδιού, αν επιστραφεί στον άλλο γονέα. Στην περίπτωση ωστόσο που η μετακίνηση και η κατακράτηση κριθούν παράνομες, το Δικαστήριο αποφαίνεται όπως αναφέρθηκε ανωτέρω με το άρθρο 950 του ΚΠολΔ (διατάσσει άμεση παράδοση, ή χρηματική ποινή 5.900€, ή και προσωρινή κράτηση του γονέα). Περισσότερες πληροφορίες για την αρπαγή ανηλίκου, μπορείς να δείς εδώ.

Κλείνοντας, θυμήσου ότι πολλές ιστορίες από αυτές που ακούς στις ειδήσεις ή μέσω γνωστών για γονείς που αρνήθηκαν να επιστρέψουν τα παιδιά τους στον άλλο γονέα, αφορούν άτομα που συνήθως δεν είχαν ούτε τη μέριμνα των παιδιών ούτε καν το δικαίωμα επικοινωνίας με αυτά. Είναι πολύ πιθανό όλο αυτό που αισθάνεσαι, να είναι απλά φόβος. Αν ωστόσο αυτός ο φόβος δημιουργεί έντονο πρόβλημα στον ύπνο σου, στις διατροφικές σου συνήθειες ή στη γενικότερη συμπεριφορά σου, καλό θα ήταν να δείς κάποιον ειδικό!

*Μέρος του άρθρου διαβάσαμε στο singleparents.about.com


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ