Θέλεις να ζητήσεις διαζύγιο στις γιορτές; Δες τί πρέπει να ξέρεις!

0

Τα σκαμπανεβάσματα μιας σχέσης δεν τελειώνουν επειδή το ημερολόγιο δείχνει Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά. Αν κάτι μπορεί να στρεσάρει κάποιον που η σχέση ή ο γάμος του οδεύει προς τη διάλυση, είναι τα ευτυχισμένα ζευγάρια και οι υποσχέσεις για τη νέα χρονιά που έρχεται. Σε μια πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 550 Αμερικανοί, κατέδειξε ότι ένας στους 12 σκέφτονται το διαζύγιο ή τον χωρισμό κατά τη διάρκεια των εορτών ενώ το ίδιο σκέφτονται 1 στις 8 γυναίκες.

Και τώρα ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να στρουθοκαμηλίζουμε και να αναγνωρίσουμε ότι πίσω από τα φωτάκια και τα χαρτιά περιτυλίγματος, πολλοί από εμάς παλεύουμε πολύ με την κατάσταση που επικρατεί στα σπίτια μας. Εάν ανήκετε και εσείς σε εκείνους όπου ο γάμος τους τελειώνει, δείτε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα τα συναισθήματά σας αλλά και πώς να κινηθείτε, αυτές τις γιορτές!

1. Ξεπεράστε τις ενοχές: Για αρκετούς ανθρώπους, η επιθυμία να χωρίσουν, τους δημιουργεί ενοχές, είτε το αξίζουν είτε όχι. Προσπαθήστε να καταλάβετε τους λόγους που νιώθετε ενοχές και αν οι ενοχές, καθορίζουν τη συμπεριφορά σας, αλλάξτε τη. Ωστόσο αν αυτές οι ενοχές, έχουν να κάνουν καθαρά με τις γιορτές, ότι δηλαδή δεν θα έπρεπε να θέλετε να χωρίσετε λόγω των ημερών, μην το σκέφτεστε, προχωρήστε στην απόφασή σας. Δεν οφείλετε τίποτα στο ημερολόγιο και έχετε κάθε δικαίωμα να νιώθετε με οποιονδήποτε τρόπο, ανεξάρτητα από το ποιά χρονική περίοδο διανύουμε.

2. Κρατήστε το μυαλό σας στη θέση του: Πολλές αποφάσεις μας, ειδικά σε στιγμές έντασης και στρες, λαμβάνονται παρορμητικά. Το αποτέλεσμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να οδηγούμαστε στα άκρα, ψυχικά και σωματικά, δηλαδή είτε να μαλώνουμε είτε να παραιτούμαστε. Γι’ αυτό λοιπόν πρίν από οποιαδήποτε μεγάλη απόφαση, σιγουρευτείτε ότι λειτουργείτε με σύνεση και λογική.

3. Εάν μπορείτε να περιμένετε, κάντε το: Το να αρχίζετε τώρα να εκφράζετε όσα νιώθετε, δεν θα κάνει τις γιορτές ξαφνικά μαγικές. Σίγουρα θα νιώσετε ένα βάρος να φεύγει από πάνω σας αλλά όσο τα συναισθήματα αυτά, συνδέονται με  τις παραδόσεις και τους οικογενειακούς δεσμούς των εορτών. Φυσικά, και όσο η ιδέα του διαζυγίου κρέμεται πάνω από το κεφάλι σας, μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να κρατήσει μέρες μπορεί και μήνες. Το να πείτε όμως στον/στη σύζυγό σας πως αισθάνεστε, δεν σημαίνει το τέλος του γάμου σας αλλά την αρχή μια σημαντικής συζήτησης.

4. Εάν εκφραστείτε τώρα, υπάρχει και η πιθανότητα να κάνετε τα πράγματα χειρότερα: Όποιον διαζευγμένο και να ρωτήσετε  για την εμπειρία του, σχεδόν όλοι θα σας την περιγράψουν τουλάχιστον ως τραυματική. Αυτό σημαίνει ότι οι μέρες που θα ακολουθήσουν, θα μείνουν στο μυαλό σας για χρόνια. Στ’ αλήθεια, θέλετε να «συνδέσετε» το διαζύγιο με τις γιορτές; Θέλετε του χρόνου τα Χριστούγεννα και κάθε χρόνο εσείς και τα παιδιά σας να θυμάστε ότι σαν σήμερα, παίρνατε διαζύγιο και φεύγατε απ’ το σπίτι; Μπορεί να μην ακούγεται τόσο τρομερό ή να σας φαίνεται από κουτό έως αδιάφορο. Δείτε όμως τα πράγματα με τα μάτια των παιδιών και τί θα σημαίνουν από δω και πέρα οι γιορτές για εκείνα. Θέλετε να σημαίνουν «Άγιος βασίλης-κάλαντα-δώρα» ή θέλετε να σημαίνουν «Ο μπαμπάς και η μαμά χώρισαν-Άγιος Βασίλης-κάλαντα-ο μπαμπάς και η μαμά χώρισαν»;

5. Σε περίπτωση που πρέπει οπωσδήποτε να το ανακοινώσετε τώρα, αναλογιστείτε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες: Μπορεί ο γάμος σας να έχει τελειώσει αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τις σχέσεις σας με τα παιδιά, τους κοινούς φίλους και τα περιουσιακά. Εάν δεν αντέχετε να περιμένετε ή κινδυνεύει η σωματική σας ακεραιότητα και ασφάλεια,  καλό είναι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη προσέγγισή σας και να δεσμευτείτε ότι θα κάνετε τα πάντα για το καλό το δικό σας και των παιδιών. Ακούστε. Αν αρχίσουν να εκτοξεύονται διάφορες κατηγορίες , μην ανταποκριθείτε,  η κατάλληλη στιγμή για απαντήσεις δεν είναι η τωρινή. Αντιθέτως, φτιάξτε ένα σχέδιο για το πώς θα φύγετε από το σπίτι και ξεκινήστε σιγά-σιγά να είστε απρόσιτοι σε σχέση με τον/τη σύζυγο.

Το διαζύγιο δεν είναι εύκολη υπόθεση και οι γιορτές το κάνουν ακόμη πιο περίπλοκο. Όχι τόσο λόγω της στιγμιαίας δυσφορίας που θα αισθανθείτε αλλά λόγω των μακροχρόνιων επιπτώσεων που θα μπορούσαν να δηλητηριάσουν τη σχέση σας με τα παιδιά σας, την οικογένειά σας αλλά και ολόκληρη τη περίοδο των εορτών. Και μια τελευταία ευχή: Να είμαστε όλοι καλοί με τους ανθρώπους, ειδικά αυτή τη περίοδο. Ποτέ δεν ξέρουμε ποιος παλεύει σιωπηλά ανάμεσά μας και με πόσα ή τι είδους προσωπικά προβλήματα. Λίγη καλοσύνη, μπορεί να γιατρέψει έναν ολόκληρο κόσμο. Είτε μιλάμε για πολλούς ανθρώπους είτε για τον κόσμο ενός!

Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/