fbpx

Συν-επιμέλεια: Πώς να μεγαλώσετε το παιδί και μαζί και χώρια

| 15 Απριλίου 2014
ADVERTISEMENT

Η συνεπιμέλεια ή απλώς το μεγάλωμα του παιδιού από κοινού, είναι μια πρόκληση για πολλούς μονογονείς. Φυσικά μπορεί με τον/την πρώην σύζυγο να έχετε σκοτωθεί και να μη διανοείσαι καν να τον/τη συμπεριλάβεις στις οικογενειακές σας δραστηριότητες αλλά μια υγιής σχέση με τον άλλον γονέα, είναι από τα λιγότερο εγωϊστικά και τα πιο υγιή πράγματα που μπορείς να κάνεις για το παιδί σου.Ό,τι και να σας χωρίζει με τον/τη πρώην σύζυγο, ο μόνος τρόπος να κάνει το παιδί σου βήματα μπροστά, είναι να κάνεις εσύ βήματα πίσω, δηλαδή να υποχωρείς για το συμφέρον του. Μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις, είναι:

Να καλείς τον/τη πρώην σύζυγο σε κάποιο άθλημα ή δραστηριότητα του παιδιού
Κάλεσέ τον/τη σε κάποιο άθλημα του παιδιού, π.χ. σε έναν Κυριακάτικο αγώνα μπάσκετ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να πάτε ή να καθίσετε μαζί. Αυτό σημαίνει μόνο ότι σιγουρεύεσαι πως ο άλλος γονιός γνωρίζει το πρόγραμμα του παιδιού και νιώθει ευπρόσδεκτος. Σκέψου ότι αυτή η κίνηση θα σημαίνει πολλά για το παιδί.


ADVERTISEMENT

Να καλείς τον/τη πρώην σύζυγο στη γιορτή ή στα γενέθλια του παιδιού
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεσαι περισσότερο κουράγιο και αντοχές, διότι τα πάρτι γενεθλίων συνήθως περιλαμβάνουν και άλλα μέλη της οικογένειας που πιθανόν να έχουν διχαστεί ή να έχουν αλλάξει γνώμη και συναισθήματα για τον άλλον γονέα μετά το διαζύγιο. Ωστόσο, εάν εστιάσεις μόνο στο παιδί, τότε ο άλλος γονέας αξίζει- και στη τελική δικαιούται -να είναι εκεί στα γενέθλια του παιδιού του/της. Σημαντικό είναι να τον/τη προσκαλέσεις εγκαίρως και όχι τελευταία στιγμή για να φανείς φιλικός/ή ενώ κατά βάθος δεν θέλεις να παρευρεθεί. Κάνε τις προϋποθέσεις κατάλληλες ώστε να μην έχει λόγο να αρνηθεί, και αν το κάνει, να είναι καθαρά με δική του ευθύνη.

Ζήτα από τον/τη πρώην σου να έρθει στο σπίτι, όταν έχεις συνάντηση για συνέντευξη με τη καινούρια μπέιμπι σίτερ
Ο/Η πρώην σύζυγός σου είναι ο γονιός του παιδιού σου. Και δικαιούται να ξέρει, να αξιολογήσει και να εγκρίνει τον άνθρωπο που θα κρατάει το παιδί του τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα κάθε μέρα. Μπορεί τώρα να σου ακούγεται εξωφρενικό, σκέψου όμως πως αν το κάνεις, είναι πολύ πιθανό όταν έρθει η ώρα να προσλάβει και εκείνος/η baby sitter, να σε καλέσει για τον ίδιο λόγο αντίστοιχα.

Καθιερώστε να τρώτε όλοι μαζί μια Κυριακή τον μήνα
Δεν χρειάζεται να μαγειρέψεις, μπορείτε να φάτε έξω, να είστε δηλαδή σε ουδέτερο έδαφος προκειμένου να μειώσετε τη πιθανότητα να τσακωθείτε. Το παιδί θα χαρεί πολύ που θα δεί ότι μπορείτε να συνυπάρξετε έστω μια Κυριακή τον μήνα και ότι οι γονείς του μπορούν να κάθονται μαζί του, στο οικογενειακό τραπέζι όπως παλιά.


ADVERTISEMENT

Αν αρρωστήσει σε μέρα που έχει κανονίσει να δεί το παιδί, προθυμοποιήσου να το πάρεις πίσω
Περνάει από το σπίτι το Σάββατο το πρωί, παίρνει το παιδί και φεύγει. Έχεις προσέξει ότι δεν είναι πολύ καλά, η μύτη του τρέχει και ο λαιμός του είναι κάπως, αλλά δεν λες τίποτα. Μέσα στη μέρα παίρνεις τηλέφωνο να μάθεις τι κάνει το παιδί και σου λέει ότι ο μπαμπάς είναι άρρωστος ή σηκώνει εκείνος το τηλέφωνο και ακούγεται χάλια. Μια πολύ καλή και ώριμη κίνηση, θα ήταν να προθυμοποιηθείς να πάρεις πίσω το παιδί εκείνη την ημέρα, προτείνοντας-μπαμπάς και παιδί- να περάσουν μαζί το αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο παρ’ όλο που δεν είναι η «σειρά του». Δεν σου λέμε να μην τηρήσεις το συμφωνητικό που έχετε υπογράψει ή την απόφαση του δικαστηρίου, απλώς να δείξεις κατανόηση σε κάτι ανθρώπινο που μπορεί να συμβεί στον καθένα. Εξάλλου αν το κάνεις, το πιο πιθανό είναι να σου επιστραφεί και όταν αρρωστήσεις να έχεις το θάρρος να του πείς «Μπορείς να κρατήσεις το παιδί αυτό το Σαββατοκύριακο;» ακόμη κι αν δεν είναι η «μέρα του».
*Extra bonus: Αν του πας ζεστή σούπα και φυσικά όχι για να του τη φέρεις καπέλο!

Από τη στιγμή που αποφασίσατε να ζείτε χωριστά, πρέπει και οι δύο να αποδεχτείτε πως το “τίμημα” που καλείστε  να πληρώσετε, ονομάζεται “συνεργασία” με κύριο και μοναδικό αποδέκτη το παιδί!

Πηγή: http://singleparents.about.com/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ