Ψέμματα διαζυγίου: Σε πουλάνε, μην τα αγοράζεις!

0

Για αρκετό καιρό πίστευα εντελώς λάθος πράγματα σχετικά με το διαζύγιο τα οποία ανακάλυψα πως πίστευαν και άλλοι άνθρωποι στην ίδια κατάσταση με εμένα, οπότε και άρχισα να αισθάνομαι λιγότερο μόνη και περισσότερο «νορμάλ». Στη πορεία δεν επέτρεψα στα στερεότυπα να με εμποδίσουν να ζήσω τη ζωή μου και να χτίσω το μέλλον το δικό μου και των παιδιών μου. Γιατί, ειδικά στη φάση του διαζυγίου, οι άνθρωποι λένε πολλά αλλά ό,τι και να κάνεις οι άνθρωποι πάντα θα λένε τα δικά τους. Από εσένα εξαρτάται να φιλτράρεις τα πράγματα, κρατώντας αυτά που χρειάζεσαι και πετώντας αυτά που δεν αξίζουν ούτε δεύτερη σκέψη. Οι σχέσεις μπορούν να γίνουν σκληρές αλλά γνώρισα κάποιον με τον οποίο θέλω να περάσω όλες αυτές τις δυσκολίες και έτσι πορευόμαστε. Ένα από τα πράγματα που με βοήθησε πολύ, ήταν η συναναστροφή με ανθρώπους που με αγαπούσαν για αυτό που είμαι, ανθρώπους που ήταν πρόθυμοι να με βοηθήσουν όταν πίστευα σε αυτούς τους μύθους, ανθρώπους που γνώριζαν ότι ήταν μόνο μύθοι.

Ο/η πρώην σου, έκανε λάθος με εσένα. Εσύ έκανες λάθος με εσένα. Είσαι ένα αξιοθαύμαστο άτομο που πρέπει να συνεχίσει τη ζωή του και νομίζω πως καλό είναι να το ξέρεις.

Ψέμμα 1: Είμαι αποτυχημένος/η

Όσο κι αν βαθιά μέσα μου ξέρω ότι πήρα τη σωστή απόφαση για μένα και για το παιδί μου, δεν θα μπορούσα να μην αισθανθώ αποτυχημένη. Ήμουν αποφασισμένη να είμαι στην οικογένειά μου, αυτή που δεν έχει πάρει διαζύγιο, αλλά το τέλος ενός γάμου δεν σε καθιστά αποτυχημένο, αντιθέτως. Το τίμημα που «πλήρωνα» παραμένοντας στον συγκεκριμένο γάμο ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό του διαζυγίου και το γεγονός ότι έβαλα πάνω από όλα εμένα και το/τα παιδί/ά μας, μόνο αποτυχία δεν μπορείς να το πείς!

Ψέμμα 2: Κανείς δεν θα με θέλει

Πολλές φορές οι πρώην σύντροφοι, είτε επάνω στον καυγά ή κατά τη διάρκεια του διαζυγίου, σου πετάνε το κλασσικό «Δεν θα σε θέλει κανείς έτσι όπως είσαι μπλα μπλα μπλα…» αλλά συνήθως κάνουν λάθος. Κάποιος εκεί έξω θα αναγνωρίσει την αξία που δεν αναγνώρισε σε εσένα ο/η πρώην σου. Μετά το διαζύγιο, γνώρισα έναν άνθρωπο που με αγάπησε πολύ και με βοήθησε να σηκώσω τόσο το βάρος που κουβαλούσα από την προηγούμενη άρρωστη σχέση μου όσο και τα συναισθήματα κατάθλιψης και έλλειψης αυτοπεποίθησης που ένιωθα κατά καιρούς.  Και όχι μόνο αυτό, αλλά συνεχίζει να με στηρίζει όσο εγώ προσπαθώ να δουλέψω και να ξεπεράσω τα κατάλοιπα του παρελθόντος που κουβαλάω μέσα μου, μέχρι και σήμερα.

Ψέμμα 3: Δεν μπορώ να ξαναρχίσω απ’ το μηδέν

Μπορείς και θα ξαναρχίσεις. Για μένα δεν υπήρχε άλλη επιλογή, είμαι γονιός και δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Έπρεπε να το κάνω για την κόρη μου και το έκανα. Γράφτηκα στο Πανεπιστήμιο, δούλεψα, αποφοίτησα και πήρα και το Master. Έκανα το παιδί μου, την νούμερο ένα προτεραιότητά μου όπως και το να ξαναφτιάξω τη ζωή μας. Επίσης κατέβαλλα κάθε δυνατή προσπάθεια να καταφεύγω στους ανθρώπους που με στήριζαν και να μην απομονώνομαι.

Ψέμμα 4: Είχε δίκιο σε όσα έλεγε για μένα

Ενδεχομένως να αμφισβητούσε την νοημοσύνη σου ή την ικανότητά σου να τα καταφέρεις και μόνη/ος σου. Εφόσον είσαι ακόμη όρθια/ος και μακριά του/της, τα έχεις καταφέρει και μάλιστα διαψεύδοντάς τον/την. Φέρθηκες τόσο έξυπνα όσο χρειάστηκε να βάλεις πάνω απ’ όλα εσένα και το/α παιδί/ά σας.

Ψέμμα 5: Όλοι θα σκεφτούν ότι είμαι η/ο κακιά/κακός και ότι το φταίξιμο είναι δικό μου

Ωραία, και τι έγινε αν το σκεφτούν; Οι άνθρωποι γνωρίζουν μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας αλλά ακόμη κι αν την γνώριζαν ολόκληρη, αυτό που βλέπουν είναι υποκειμενικό διότι εξαρτάται πάντα από τη δική τους νοοτροπία και οπτική. Εγώ αυτά που ξέρω είναι:
1. Δεν χρωστάς εξηγήσεις για την κατάστασή σου, σε κανέναν και
2. Οι άνθρωποι που σε αγαπούν αληθινά, είναι μαζί σου ακόμη και όταν τα κουτσομπολιά κοπάσουν. Ανεξάρτητα από το τι σκέφτονται οι άλλοι, στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει σημασία είναι εσύ και τα παιδιά σου.

Ψέμμα 6: Τα παιδιά δεν θα καταλάβουν ποτέ

Πιθανόν να μην καταλάβουν. Μερικές φορές το διαζύγιο είναι πιο δύσκολο για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας αλλά πιστεύω πως αυτό που προσπαθούμε όλοι μας να κάνουμε, είναι το καλύτερο. Και το δικό μας καλύτερο δεν είναι αυτό που φαίνεται αρκετό στους άλλους, αλλά αυτό που φαίνεται αρκετό σε εμάς. Στην περίπτωσή μου, έκανα ότι μπορούσα και ότι έπρεπε και αν ποτέ το παιδί μου έρθει και με ρωτήσει,  θα του πω ακριβώς αυτό. Κάτι άλλο που συμβαίνει είναι ότι σταδιακά τα παιδιά μεγαλώνουν και ως ενήλικες, βλέπουν τον κόσμο πολύ πιο διαφορετικά από ότι όταν ήμασταν εμείς παιδιά.

Ψέμμα 7: Έπρεπε να είχα μείνει

Εάν έφυγες, προφανώς το έκανες για κάποιο λόγο. Τώρα δεν είναι η ώρα για δεύτερες σκέψεις.

Ψέμμα 8: Δεν θα τον/την ξεπεράσω ποτέ

Πίστεψέ με, θα ξαναγαπήσεις. Υπάρχουν δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες στον έρωτα και σε πολλές περιπτώσεις, ο επόμενος γύρος είναι καλύτερος. Πλέον σκέφτεσαι πιο σοφά κι αν κάτι αξίζει να το ρισκάρεις, είναι η επιθυμία σου να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου!

Πηγή: babble.com