fbpx

Πώς επιδρά το διαζύγιο, στην εμπιστοσύνη του εφήβου

| 11 Απριλίου 2014
ADVERTISEMENT

Το διαζύγιο των γονιών, επηρεάζει το έφηβο παιδί συναισθηματικά και ψυχολογικά με πολλούς τρόπους. Οι έφηβοι –παιδιά χωρισμένων γονιών, πολλές φορές εμφανίζουν ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας μέχρι και σημάδια κατάθλιψης. Συνήθως, αυτά τα συναισθήματα, ο έφηβος τα στρέφει στα μέλη της οικογένειά τους αλλά ένας μεγαλύτερος έφηβος κοντά στην ενηλικίωση μπορεί να τα στρέψει στον/στη σύντροφό του.

Προσωπικές σχέσεις
Η κοινωνιολόγος Marcia Lipman Lebowitz εξηγεί ότι μετά το διαζύγιο των γονιών, ένας έφηβος μπορεί να αμφισβητήσει την ικανότητά του για ουσιώδεις σχέσεις. Επιπλέον, το έφηβο παιδί, μπορεί να αποφεύγει να “δεθεί” στις προσωπικές του σχέσεις ή να φέρεται με τέτοιο χειριστικό τρόπο επίτηδες, ώστε να κάνει τον/τη σύντροφό του να απομακρυνθεί από κοντά του. Από την άλλη υπάρχουν και έφηβα παιδιά χωρισμένων γονιών που επιλέγουν να μπαίνουν σε ερωτικές σχέσεις με τη σκέψη πως σίγουρα κάτι θα πάει στραβά και θα χωρίσουν. Με λίγα λόγια, το διαζύγιο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του έφηβου παιδιού να εμπιστευθεί τον εαυτό του και τους μελλοντικούς συντρόφους του.


ADVERTISEMENT

Γονεϊκές σχέσεις
Το διαζύγιο μπορεί επιπλέον να επηρεάσει τη σχέση γονέα-παιδιού. Ο ψυχολόγος Carl Pickhardt, εξηγεί ότι οι έφηβοι μπορεί να χάσουν την εμπιστοσύνη που έχουν απέναντι στους γονείς τους κατά τη διάρκεια του διαζυγίου. Το έφηβο παιδί μπορεί να στρέψει αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης, στον γονιό που έφυγε από το σπίτι επειδή αυτός ο γονιός από εκεί και έπειτα θα είναι λιγότερο διαθέσιμος, γεγονός που θυμώνει τον έφηβο. Επιπλέον, το έφηβο παιδί μπορεί να νιώσει ότι πρέπει να πάρει το μέρος κάποιου και αυτό το αίσθημα γίνεται ακόμη πιο έντονο όταν το διαζύγιο έχει πολλές εντάσεις ή όταν οι γονείς δείχνουν να μην εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον.

Αστάθεια στον τρόπο ζωής
Επειδή το διαζύγιο γενικότερα, φέρνει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μιας οικογένειας, ένας έφηβος μπορεί να σταματήσει να εμπιστεύεται τους γονείς του ή να αρχίσει να αμφισβητεί την ικανότητά τους, να τον φροντίσουν ή να του καλύψουν τις συναισθηματικές του ανάγκες. Αυτό είναι εξαιρετικά επώδυνο όταν το έφηβο παιδί είναι του ίδιου φύλου με τον γονέα που φεύγει από το σπίτι (δηλαδή για το έφηβο κορίτσι όταν η μητέρα φεύγει από το σπίτι και για το έφηβο αγόρι όταν ο πατέρας είναι αυτός που φεύγει από το σπίτι). Στη συναισθηματική αυτή αστάθεια έρχεται να προστεθεί και η οικονομική κατάσταση της οικογένειας που αλλάζει δραματικά μετά το διαζύγιο, οπότε το έφηβο παιδί μπορεί να αρχίσει να αμφισβητεί την ικανότητα των γονιών να του καλύπτουν τις βασικές του ανάγκες, παρέχοντάς του ένα ασφαλές περιβάλλον.

Θέματα ελέγχου
Οι έφηβοι με μικρότερα αδέρφια μπορεί να προσπαθήσουν να «φορέσουν» το ρόλο του γονέα κατά τη διάρκεια του διαζυγίου των γονιών τους, όχι μόνο από την ανάγκη που αισθάνονται να προστατέψουν τα αδέρφια τους αλλά επιπλέον, επειδή πλέον δεν εμπιστεύονται την ικανότητα των γονιών τους, να τα φροντίσουν και να ανταποκριθούν επαρκώς στο ρόλο τους. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα πιο έντονα, όταν ο ένας ή και οι δύο γονείς εμφανίζουν κατάθλιψη λόγω του διαζυγίου. Επιπλέον οι έφηβοι στη φάση αυτή, έχουν τη τάση να αμφισβητούν τους γονείς τους επειδή θεωρούν ότι οι γονείς φέρονται εγωϊστικά και βάζουν τις δικές τους ανάγκες πάνω από της οικογένειας!


ADVERTISEMENT

Τι πρέπει να κάνεις εσύ, ο γονιός
Καταρχάς πρέπει να κάνεις υπομονή και να μην παίρνεις τίποτα προσωπικά. Πρέπει να συνεχίσεις να είσαι πρότυπο για τα παιδιά σου, να δείχνεις επιμονή και σταθερότητα στις αποφάσεις σου, σε αυτά που επικοινωνείς στα παιδιά, ακόμα και στον τόνο της φωνής σου. Μπορείς ακόμη και να ζητήσεις συγγνώμη για τα λάθη σου, κάτι που θα βοηθήσει το παιδί σου να αρχίσειν πάλι να ανακτά την εμπιστοσύνη του απέναντί σου. Τέλος, σημαντικό είναι,  να μην δίνεις υποσχέσεις που δεν μπορείς να κρατήσεις και να κάνεις πράξη όσα λες, διότι έτσι θα δείξεις ότι το παιδί μπορεί να σε εμπιστευθεί. Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο, δεν γίνεται να πραγματοποιήσεις κάτι από αυτά που είπες, εξήγησε στο παιδί την αλήθεια και τους ακριβείς λόγους που δεν μπόρεσες να το κάνεις, τονίζοντάς του ότι την επόμενη φορά θα είσαι πιο προσεκτικός/η.

Πηγή: http://everydaylife.globalpost.com/ 


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ