Όταν οι διαζευγμένοι γονείς, τα ξαναβρίσκουν

0

Η βαθύτερη επιθυμία όλων των παιδιών χωρισμένων γονιών είναι οι γονείς τους να τα ξαναβρούν, κάτι που το εκφράζουν είτε άμεσα είτε έμμεσα. Σε πολλά παιδιά η επανένωση της οικογένειας, φαντάζει τέλεια στα παιδιά αυτά, όμως μπορεί και να δημιουργήσει προβλήματα σε όσους εμπλέκονται.

Αν εσείς και ο/η πρώην σύζυγος σκέφτεστε να τα ξαναβρείτε, έχετε υπόψιν ότι η προσαρμογή των παιδιών μπορεί να μην είναι εύκολη ή να είναι πιο δύσκολη κι από όταν είχατε χωρίσει, παρ’ όλο που η επανένωσή σας ήταν αυτό που ήθελαν εξαρχής τα παιδιά. Τα ζευγάρια που τα ξαναβρίσκουν έχουν πολλά θέματα να λύσουν. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι χρειάζεται να επισκεφθείτε κάποιον σύμβουλο γάμου και να συζητήσετε την προοπτική της επανένωσης ή να αφιερώσετε χρόνο για να λύσετε τα προβλήματα της μεταξύ σας σχέσης. Η επανένωση της οικογένειας μπορεί να σημαίνει πολλές αρχές και τέλη- δηλαδή μπορεί σήμερα να είστε καλά αλλά την επομένη μέρα να σκέφτεστε ότι δεν ήταν σωστή απόφαση, μετά από δυο βδομάδες μπορεί να περνάτε πάλι καλά το βράδυ μαζί κ.ο.κ. Οι δυσκολίες στο δρόμο που έχετε επιλέξει μπορεί να φαντάζουν τεράστιες και ανυπέρβλητες στα παιδιά σας που έχουν επενδύσει συναισθηματικά στην επανασύνδεση της οικογένειας σας, με αποτέλεσμα να ανησυχούν μήπως αυτή η σχέση χαλάσει πάλι και πληγωθούν.

Το καλύτερο λοιπόν που έχετε να κάνετε εσείς και ο/η πρώην σύζυγος, είναι να προχωράτε αργά. Μην συμβιώσετε αμέσως μαζί. Πάρτε τον χρόνο σας για να σκεφτείτε αν αυτή η επανασύνδεση μπορεί πραγματικά να προχωρήσει και αν είναι αυτό που πραγματικά θέλετε. Σε περίπτωση που ενώ είστε ξανά μαζί και χωρίσετε πάλι, θα είναι ένα γεγονός επώδυνο και τραυματικό για τα παιδιά σας γι’ αυτό καλό είναι να μην το τολμήσετε, αν δεν είστε σίγουροι.

Μην είστε σίγουροι ότι αυτή την φορά όλα θα κυλήσουν ομαλά. Τα προβλήματα που είχατε πριν δεν έχουν εξαφανιστεί, ακόμη και αν έχετε και οι δύο θετική σκέψη και διάθεση. Είναι επιτακτική ανάγκη, να βρείτε λύσεις για τα προβλήματα που σας οδήγησαν στον χωρισμό, να τα αντιμετωπίσετε μαζί και να προσπαθήσετε να βρείτε ουσιαστικές λύσεις οι οποίες θα σας επιτρέψουν, αυτή τη φορά,  να ζήσετε ευτυχισμένοι.

Αν εσείς και ο/η πρώην σύζυγος, σκέφτεστε να τα ξαναβρείτε, προσπαθήστε να μην δώσετε ελπίδες στα παιδιά σας. Μην τους ανακοινώσετε ότι είστε και πάλι μαζί μέχρι να είστε απόλυτα σίγουροι καθώς θα είναι ζημιογόνο για την συναισθηματική τους κατάσταση να τους συνθλίψετε και πάλι τις ελπίδες τους. Αντί γι’ αυτό, ενημερώστε τα ότι οι γονείς τους θα επικοινωνούν πάντα και πάντα θα προσπαθούν να είναι φιλικοί μεταξύ τους. Τονίστε ότι μπορεί να είστε φίλοι μετά τον χωρισμό και τονίστε τους, ότι αυτό προσπαθείτε να κάνετε και τώρα.

Μόλις καταλήξετε ότι θέλετε πραγματικά να είστε και πάλι μαζί, συζητήστε το με τα παιδιά σας. Κάντε τους σαφές ότι αποφασίσατε να προσπαθήσετε και πάλι και ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως θα κρατήσει για πάντα. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το κατανοήσουν τα παιδιά, αλλά οφείλετε να μην τους δίνετε υποσχέσεις που δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να κρατήσετε.

Από την άλλη υπάρχουν και παιδιά που αντιδρούν αρνητικά στην ιδέα να τα ξαναβρούν οι γονείς τους. Οι έφηβοι συνήθως έχουν αρκετές αντιρρήσεις επειδή δεν θέλουν να πληγωθούν και πάλι και συνεπώς λειτουργούν σαν να μην είναι χαρούμενοι με την ένωση της οικογένειας. Αν ο έφηβος έχει έντονη σχέση με τον ένα γονιό (κυρίως αυτόν που θεωρεί υπεύθυνο για τον χωρισμό) το πιθανότερο είναι να μην δεχτεί την επανασύνδεση θετικά. Σε καταστάσεις σαν αυτή, μπορείτε να του ζητήσετε και να επιμείνετε να σας σέβεται αλλά δεν μπορείτε να επιμείνετε να ενθουσιαστεί στην προοπτική της επανασύνδεσης με τον/τη πρώην σύζυγο. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να του δώσετε χρόνο και να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και τα παιδιά, ότι πραγματικά προσπαθείτε να κάνετε το καλύτερο δυνατόν για όλους!

Πηγή: http://www.divorceinteractive.com