fbpx

Ο πρώην σύζυγος χρησιμοποιεί και μπερδεύει το παιδί

| 21 Μαρτίου 2014
ADVERTISEMENT

«Η κατάσταση που βιώνω τον τελευταίο χρόνο είναι τουλάχιστον περίεργη. Είμαι 36 χρονών, χωρισμένη εδώ και ένα χρόνο. Έχω έναν γιο 6 χρονών. Το διαζύγιο ήταν δική μου απόφαση. Δεν θα σταθώ στο πως και το γιατί. Το μόνο που θα σας πω είναι ότι έκανα 5 χρόνια να το αποφασίσω και έφτασα να σωματοποιήσω τόσο πολύ το άγχος και την στεναχώρια που ανέπτυξα αυτοάνοσο νόσημα και νοσηλεύτηκα στο νοσοκομείο. Ο πρώην συζυγός μου δεν ήθελε να χωρίσουμε, αλλά δεν έκανε και κάτι για να το αποτρέψει. Η σχέση μας είχε τελειώσει πριν από πολύ πολύ καιρό. Απλά αυτό που τον ενοχλούσε ήταν ότι θα έχανε την βολή του, την ρουτίνα, την κατ’ επίφαση όμορφη οικογένεια. Ο μικρός μας αντέδρασε αρχικά, αλλά έδειξε να το συνηθίζει και να το αποδέχεται. Η επικοινωνία τους είναι πολύ καλή και πολύ συχνή, γεγονός που συνεπικουρώ κι εγώ. Το πρόβλημα είναι πως ο πρώην συζυγός μου λέει κάποια πράγματα στον μικρό που τον αναστατώνουν και τον μπερδεύουν. Του λέει πως εγώ δεν ήθελα να χωρίσουμε, πως θέλω να γυρίσω σπίτι, αλλά η μαμά δεν θέλει. Ο μικρός τον ρωτάει γιατί και αυτός του λέει να έρθει να με ρωτήσει. Ξέρω πως προσπαθεί να μετακυλίσει το βάρος της απόφασης και την ευθύνη για τον χωρισμό σε μένα και να με πιέσει με αυτόν τον τρόπο. Πώς όμως, να απαντήσω στον μικρό που μου λέει, αφού ο μπαμπάς θέλει, εσύ μαμά γιατί δεν θέλεις; Τι να απαντήσω στο “δεν με νοιάζει αν τσακώνεστε και αν είστε ευτυχισμένοι, εγώ θέλω να είστε μαζί;”. Τί να κάνω;».

Απαντάει η Συμβουλευτική Ψυχολόγος, κυρία Μαρία Γιαλούρη


ADVERTISEMENT

Φαίνεται να σας δυσκόλεψε αρκετά ώστε να πάρετε την απόφαση του διαζυγίου, όμως αναγνωρίζω οτι ήταν μια σημαντική για εσάς απόφαση και η οποία στις μέρες μας θέλει δύναμη για να πραγματοποιηθεί.

Υπάρχουν ακόμα γονείς που αναβάλλουν την απόφαση του διαζυγίου είτε με πρόφαση την ύπαρξη παιδιών είτε με πρόφαση το μικρό της ηλικίας τους. Το διαζύγιο αποτελεί μια συναισθηματικά φορτισμένη εμπειρία σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού και για αυτό είναι απαραίτητο να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες για μια ομαλή μετάβαση και προσαρμογή.

Βέβαια, το διαζύγιο απο μόνο του δεν αποτελεί μια αρνητικά φορτισμένη διαδικασία αλλά  επηρεάζεται απο τον τρόπο επικοινωνίας των γονέων και τον τρόπο που διαχειρίζονται τα κοινά τους κομμάτια. Ένα απο αυτό το κοινό κομμάτι είναι και η φροντίδα προς το παιδί τους, η οποία πρέπει να παραμένει αναλλοιώτη.


ADVERTISEMENT

Προσπαθήστε αν δεν το έχετε κάνει να μιλήσετε με το σύζυγο για όλο αυτό, παρουσιάζοντας του τα σημεία εκείνα της συμπεριφοράς του που είναι επιβαρρυντικά για τον ψυχισμό του παιδιού.Το να χρησιμοποιεί το παιδί, με ενδεχόμενο τη δική σας επιστροφή, αποτελεί αρνητική επιρροή στην ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του και στην προσαρμογή του σε μια μεταβατική φάση στη ζωή του.

Οπλιστείτε με υπομονή καθώς θα χρειαστεί να συζητάτε με το παιδί σας πολλές φορές τα ίδια πράγματα και να απαντάτε στις ίδιες ερωτήσεις που θα σας κάνει. Μη ξεχνάτε να το βοηθάτε να εκφράζει τα συναισθημάτα του αλλά και να ακούτε οτι σας λέει.Πίσω απο Κάθε λέξη κρύβεται και ένα διαφορετικό συναίσθημα. Αναγνωρίστε του οτι στεναχωριέται που δεν είσαστε και οι 3 μαζί, όμως χρειάζεται να ξέρει πώς νιώθετε και εσείς.

Εξηγήστε του με όποιες λεπτομέρειες θεωρείται εσείς απαραίτητο, οτι σε μια σχέση ευθύνονται και οι δύο για την εξέλιξη της. Αυτό χρειάζεται αρκετή προσπάθεια όμως θα καταφέρετε να του δώσετε να καταλάβει, πως η σχέση είναι μια μορφή συνεργασίας. Μπορείτε να προετοιμάσετε απο πριν κάποια παραδείγματα απο τον έγγαμο βιο σας που θα δείχνουν στιγμές που ευθυνόσασταν και οι δύο.

Μην ξεχνάτε να κάνετε αυτοκριτική, βρίσκοντας και παρουσιάζοντας τα δικά σας αδύνατα σημεία και έτσι μέσα απο αυτό θα δείχνετε στο παιδί πως προσπαθείτε να βελτιωθείτε.

Αποτελεί σίγουρα μια δύσκολη περίοδος στη ζωή σας, προσπαθήστε όμως να βρείτε τρόπους ώστε να μείνετε κοντά στο παιδί σας, με υπομονή τρυφερότητα και να λύσετε τους προβληματισμούς του.

Μαρία Γιαλούρη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Τηλέφωνο, 210- 6613792
Κινητό:6948.083.055
E-mail: mgialourh@gmail.com

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ