Μικτή οικογένεια: Όταν οι θετοί γονείς χωρίζουν!

0

«Η διατήρηση της σχέσης μεταξύ του θετού γονέα και των παιδιών του άλλου γονέα, δεν είναι εύκολη υπόθεση», ισχυρίζεται η δημοσιογράφος Letitia Rowlands και συνεχίζει «Βάζοντας σε προτεραιότητα τα ενδιαφέροντα των παιδιών, μειώνετε την ένταση που βιώνουν από το γεγονός».

Λίγες μέρες αφότου η Nicole έκανε αίτηση διαζυγίου, ανακάλυψε ότι η σχέση της με τα πρώην θετά παιδιά της ήταν η πιο δύσκολη να διαχειριστεί καθώς ο δεύτερος γάμος της έφτανε στο τέλος του. Η 18χρονη κόρη του πλέον-πρώην-συζύγου της, έφτασε σε σημείο να τη χτυπήσει όταν η Nicole ανακοίνωνε το διαζύγιο επειδή την είχε μεγαλώσει απ΄ όταν εκείνη ήταν 7 ετών.

Το σωστό για τα παιδιά
Επομένως, ποιος είναι ο σωστός και αποδεκτός τρόπος για τον θετό γονιό να χειριστεί τα παιδιά του πρώην συντρόφου; Πρέπει να κρατήσουν επαφή μαζί τους και μετά το χωρισμό δείχνοντας έτσι την αγάπη τους και τη στοργή τους παρά το γεγονός ότι ο γάμος με τον βιολογικό τους γονέα, έχει τελειώσει; Ή πρέπει να κρατήσουν αποστάσεις ώστε να προστατέψουν όσο μπορούν, το παιδί από το αίσθημα της προδοσίας προς το βιολογικό γονέα;

Σύμφωνα με τη παιδοψυχολόγο Fiona Martin, του κέντρου Παιδοψυχολογίας του Σύδνεϋ, δεν υπάρχει απάντηση που να ταιριάζει σε όλες τις μικτές οικογένειες που βιώνουν ένα διαζύγιο ή χωρισμό. «Εάν ο θετός γονιός γνωρίζει το παιδί από πολύ μικρή ηλικία και για αρκετό καιρό, τότε το παιδί μπορεί να βιώσει τα ίδια συναισθήματα που βίωσε όταν οι γονείς του χώρισαν, μπορεί δηλαδή να μπερδευτεί ή να νιώσει ένοχο. Επομένως εάν ο θετός γονιός, κόψει κάθε επαφή με τα παιδιά του άλλου γονέα, τότε μπορεί να νιώσουν εγκαταλελειμμένα και να πιστέψουν ότι εκείνα ευθύνονται για το χωρισμό. Αλλά από την άλλη, εάν ο χωρισμός δεν είναι σε πολιτισμένο επίπεδο, τότε το παιδί μπορεί να νιώσει ότι πιέζεται να διαλέξει το μέρος του βιολογικού γονέα, έναντι του θετού».

Αφήστε τα παιδιά να έχουν λόγο
Η διευθύντρια του Εθνικού προγράμματος μικτών οικογενειών της Αυστραλίας, κυρία Daniela Zimmermann ισχυρίζεται ότι σε πολλές περιπτώσεις ο θετός γονιός, δεν έχει λόγο στο αν θα συνεχίσει ή όχι την επικοινωνία με το θετό του παιδί διότι σε αυτό το θέμα, τον πρώτο λόγο έχει κατά πλειοψηφία ο βιολογικός γονιός.

«Είναι φυσιολογικό ο βιολογικός γονέα να βάζει ένα τέος στην επαφή του παιδιού του με τον πρώην θετό γονέα, επομένως στις περισσότερες περιπτώσεις ο θετός γονιός δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα ως προς την επαφή του με τα παιδιά, ειδικά όταν ο νόμος δεν προβλέπει κάτι ανάλογο» και συνεχίζει «Είναι κρίμα επειδή οι θετοί γονείς, ειδικά όσοι έχουν περάσει πολλά χρόνια με τα παιδιά του άλλου γονέα και τα αισθάνονται πλέον σαν δικά τους, μπορεί να έχουν εξαιρετική θετική επιρροή επάνω τους. Επιπλέον, τα παιδιά έχουν ήδη βιώσει τον χωρισμό των βιολογικών τους γονιών, επομένως η αναχώρηση του θετού γονέα από το σπίτι, σημαίνει για εκείνα ένα δεύτερο μεγάλο χωρισμό που καλούνται να διαχειριστούν.

Δυστυχώς, σύμφωνα με την κυρία Zimmermann, το να χάσεις μία καλή σχέση με το θετό σου παιδί είναι μία κατάσταση που βιώνουν πολλοί γονείς, με το 60% των δεύτερων γάμων να καταλήγουν σε διαζύγιο. Η κυρία Zimmermann συμβουλεύει τους βιολογικούς γονείς να σκέφτονται ποιο είναι το καλύτερο για τα παιδιά πρίν προσπαθήσουν να παρεμποδίσουν τη σχέση τους, με τον θετό γονέα.

«Όπως σε κάθε στρεσογόνο γεγονός μέσα στην οικογένεια, είναι σημαντικό να ρωτάμε τα παιδιά τι θέλουν» λέει. «Το παιδί δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις από μόνο του και η πίεση να το κάνουν, μπορεί να τους δημιουργήσει μεγαλύτερη ένταση. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, οι επιθυμίες του είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν!».

Δημοσιογράφος Letitia Rowlands
Πηγή: parenting.kidspot.com