Η οικογένειά σας, μπορεί να μην σας στηρίξει στο διαζύγιο

0

Όταν περνάτε μια σημαντική αλλαγή στη ζωή σας, υποτίθεται ότι η οικογένειά σας είναι πάντα παρούσα και πρόθυμη να σας βοηθήσει και να σας στηρίξει. Γι αυτό εξάλλου δεν είναι η οικογένεια; Να έρχεται στη πόρτα σας με τρία τάπερ φαγητό για παρηγοριά, να εμφανίζεται εκεί που οι άλλοι εγκαταλείπουν και να είναι τα πρώτα και τελευταία άτομα επάνω στη γή, στα οποία μπορείτε να βασιστείτε; Ναι αν το γεγονός που σας έχει συμβεί αφορά την απώλεια ενός ανθρώπου ή της δουλειάς σας ή ένα σοβαρό ατύχημα που σίγουρα θα κέρδιζε τη συμπάθεια και την υποστήριξη της οικογένειας. Αλλά το διαζύγιο είναι κάτι διαφορετικό…

Το διαζύγιο έχει την άσχημη φήμη να δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα που περιλαμβάνουν επικρίσεις και κατηγορώ. Το διαζύγιο είναι η κακή θετή κόρη, η σατανική μητριά και οι σπόροι τους που δεν θα σταματήσουν να φυτρώνουν στον κήπο σας. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένης και της οικογένειας, αδυνατούν να δούν τη θετική πλευρά του διαζυγίου και μακροπρόθεσμα το δικό σας καλό. Επομένως, αντί να σας στηρίζουν, μπορούν απλά να σας γυρίσουν τη πλάτη κι έτσι η οικογένειά σας να μην βρίσκεται έξω από το σπίτι σας, με 3 τάπερ φαγητό αλλά με πυρωμένες δάδες έτοιμη να σας γιουχάρει.

Αυτό που επίσης μπορεί να σας εκπλήξει είναι η ανάγκη της οικογένειάς σας, να επικυρώσει το γεγονός, να έχει δηλαδή στα χέρια της μια απτή και κατά προτίμηση ακραία, αιτία ότι δεν είχατε άλλη επιλογή. Ότι ο άλλος σας έδερνε, σας απατούσε ή σας μιλούσε άσχημα ή ότι έπαιζε μανιωδώς χαρτιά ή ότι έδερνε τα παιδιά ή ότι τουλάχιστον πήγατε σε σύμβουλο γάμου και σας είπε ότι δεν υπάρχει ελπίδα και ότι απλά θα μείνετε φίλοι με τον/την πρώην. Μια ιστορία που να στηρίζει την επιλογή σας. Αυτή η στάση από τη πολευρά της οικογένειας, είναι δυστυχώς κάτι συνηθισμένο, δείχνει ασέβεια  στα προσωπικά σας όρια και υποσκάπτει την αυτοπεποίθησή σας. Αντί δηλαδή να σας υποστηρίζουν, σας προκαλούν σε σχέση με την απόφασή σας να λήξετε τον γάμο σας.

Κι εκεί που χρειάζεστε τη στήριξή τους, περισσότερο από οτιδήποτε, απλά δεν σας τη δίνουν με αποτέλεσμα να αισθάνεστε ότι το περνάτε όλο αυτό εντελώς μόνοι χωρίς τη δική τους παρουσία και κατανόηση.

Ευτυχώς, ένα από τα μαθήματα που πήρα μαζί με το διαζύγιο, είναι ότι η συναισθηματική υποστήριξη προέρχεται πρώτα από την οικογένεια γιατί εγώ έτσι το βίωσα στο δικό μου διαζύγιο. Και εύχομαι σε όλους να έχουν τη στήριξη που είχα εγώ γι’ αυτό πάντα ελπίζω και προτείνω σε όλους, να στρέφονται για στήριξη στην οικογένειά τους. Ωστόσο υπάρχουν και οι αόρατες οικογένειες, οι οικογένειες του «τι θα πεί ο κόσμος». Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτή τη περίπτωση;

  • Αποδεχτείτε ότι η οικογένειά σας, απλά δεν νιώθει.
  • Φτιάξτε τη δική σας οικογένεια, στο σημείο και με τους ανθρώπους που βρίσκεστε αυτή τη στιγμή.
  • Ρωτήστε την οικογένειά σας, τι μπορεί να σας δώσει (οικονομικά και όχι τόσο συναισθηματικά).
  • Μειώστε τις προσδοκίες σας για την οικογένειά σας.
  • Ξεκινήστε να πιστεύετε στις δυνάμεις σας.
  • Αναζητήστε τη στήριξη που χρειάζεστε.

Όταν η οικογένειά σας, δεν σας νιώθει και δεν αντιλαμβάνεται, επιβάλλεται να προχωρήσετε χωρίς εκείνους ή με εκείνους στο ρόλο που εσείς θα τους βάλετε πια στη ζωή σας. Αν αντιληφθείτε ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι υποστηρικτικοί, τότε μόνο θα προχωρήσετε και ενδεχομένως θα αποφύγετε τις επικρίσεις και τα σχόλια από μέρους τους. Έχοντας εκ των προτέρων στο μυαλό σας το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσετε αντιδράσεις στην απόφασή σας να χωρίσετε, θα σας επιτρέψει να μετριάσετε τη συναισθηματική ζημιά που έρχεται μαζί με το διαζύγιο.

Το να ζείτε θετικά τη ζωή σας, θα δείξει στην οικογένειά σας ότι βρίσκεστε στο σημείο αυτό που είναι το καλύτερο για εσάς και τα παιδιά σας. Περάστε λιγότερο χρόνο δικαιώνοντας τη ζωή σας και περισσότερο ζώντας τη. Σταδιακά και η οικογένειά σας θα αντιληφθεί ότι πήρατε τη σωστή απόφαση για εσάς. Το να χτίζετε την ανεξαρτησία σας και να αναζητάτε βοήθεια από τους σωστούς ανθρώπους, θα σας δώση τη συναισθηματική ώθηση που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης μεταβατικής περιόδου όπως είναι αυτή του διαζυγίου. Η αναγνώριση των ανθρώπων που πραγματικά μπορούν να σας στηρίξουν συναισθηματικά, θα σας δώσει την ενέργεια και την αισιοδοξία που χρειάζεστε περισσότερο από οτιδήποτε σε αυτή τη φάση της ζωής σας. Στηριχτείτε μόνο σε αυτούς που σας στηρίζουν!

Πηγή: Divorcedmoms.com