fbpx

Η κρίση φέρνει χωρισμούς

| 17 Φεβρουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Εκτίναξη των διαζυγίων καταγράφηκε στη Μυτιλήνη την προηγούμενη χρονιά, με πάνω από 200 να έχουν δηλωθεί στο Ληξιαρχείο της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, έναντι μόλις 47 το 2012.

Στην οικονομική κρίση και την ανεργία και στις γκρίνιες που αυτές προκαλούν, αποδίδεται κυρίως η όξυνση του φαινόμενου, ενώ εκφράζονται και υπόνοιες για λευκά διαζύγια προκειμένου κάποιοι να λάβουν επίδομα ως μονογονεϊκές οικογένειες.


ADVERTISEMENT

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι, πως η καταγραφή στο Ληξιαρχείο δεν αντικατοπτρίζει απολύτως τον πραγματικό αριθμό των διαζυγίων της κάθε χρονιάς.

Δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η δικαστική απόφαση για το διαζύγιο είχε βγει πριν χρόνια και δεν είχε δηλωθεί στο Ληξιαρχείο για διάφορους λόγους.

Τέτοιες περιπτώσεις ήταν αρκετές, σύμφωνα με ενημέρωση από τη ληξίαρχο, και αποδίδονται κυρίως στο ότι οι διαζευγμένοι χρειάζονταν βεβαιώσεις, είτε για φορολογικά θέματα είτε για να τα καταθέσουν ως δικαιολογητικά σε διαγωνισμούς πρόσληψης.


ADVERTISEMENT

Είναι δύσκολο να μετρηθεί η πραγματική αύξηση των διαζυγίων, ποια από αυτά εκδικάστηκαν προηγούμενα χρόνια και δηλώθηκαν πέρυσι και ποια είναι εικονικά.

Η τεράστια όμως διαφορά ανάμεσα στις 200 καταγραφές τού 2013 και στις 47 τού 2012 καθιστά πολύ πιθανόν να συνυπάρχουν και οι τρεις αυτές αιτίες της αύξησης του αριθμού.

Αισθητή αύξηση, πάντως, στα διαζύγια που βγήκαν φέτος διαπιστώνουν αρκετοί δικηγόροι, προτάσσοντας ως κύρια αιτία την κρίση και δεχόμενοι πως υπάρχουν και περιπτώσεις εικονικών διαζυγίων. «Πολυπαραγοντικό και όχι μονοδιάστατο θέμα» είναι οι αιτίες των διαζυγίων, τονίζει η ψυχολόγος Μαρία Βερβέρη.

«Ανέχεια…»
Στην οικονομική κρίση αποδίδει την αύξηση των διαζυγίων ο δικηγόρος Γιάννης Πετρέλλης, σημειώνοντας: «Δεν είναι σπάνιο πλέον για τα ζευγάρια να μένουν και οι δύο άνεργοι και μάλιστα για πολύ καιρό. Με τέτοιες συνθήκες, δε γίνεται να ανταποκριθούν ούτε στις βασικές τους υποχρεώσεις και ουσιαστικά μπαίνουν στο στάδιο της ανέχειας. Ακολουθούν εντάσεις, όπως είναι λογικό, και στη συνέχεια παίρνουν την απόφαση να χωρίσουν και να γυρίσουν στα σπίτια τους. Το πρόβλημα φαίνεται και με τις διατροφές, οι οποίες καταβάλλονται πολύ δύσκολα πλέον από τους υπόχρεους, παρά τα χαμηλά ποσά που συνήθως επιδικάζονται».

Αισθητή αύξηση στα διαζύγια διαπιστώνει και η δικηγόρος Μαρία Δεϊλόγκου, η οποία επισημαίνει: «Τα ζευγάρια πλέον δεν το σκέφτονται σχεδόν καθόλου και παράγοντες όπως τα παιδιά δε φαίνεται να λειτουργούν καθόλου ανασταλτικά, όπως ίσχυε παλιότερα. Τώρα τα ζευγάρια χωρίζουν για να γλυτώσουν τα οικονομικά βάρη της οικογένειας και στις περισσότερες περιπτώσεις επιστρέφουν στα σπίτια των γονιών τους. Ακόμα, έχω ακούσει για περιπτώσεις λευκών διαζυγίων, αλλά χωρίς να έχει τύχει σε μένα κάτι τέτοιο».

Η Νίκη Χατζηλεωνίδα, επίσης δικηγόρος, επισημαίνει: «Έχω ακούσει για αρκετές περιπτώσεις εικονικών διαζυγίων για διάφορους λόγους. Είτε για κάποιο επίδομα, είτε γιατί πιστεύουν τα ζευγάρια πως θα έχουν κάποιες φοροελαφρύνσεις. Γεγονός πάντως είναι πως υπάρχει αύξηση στα διαζύγια· φυσικά η κρίση παίζει το σημαντικότερο ρόλο σε αυτό. Για τις διατροφές, αυτό που παρατηρείται είναι η αδυναμία στην καταβολή σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι παλιότερα, παρ’ όλο που τα ποσά είναι μικρότερα».

Καταβάλλουν τα έξοδα
Ο Χάρης Πέτσικος, δικηγόρος επίσης, τονίζει: «Είναι γεγονός πως τα ζευγάρια παρά την κρίση δε διστάζουν να καταβάλουν τα έξοδα διαζυγίου προκειμένου να απαλλαγούν από τα οικογενειακά βάρη. Στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις επιστρέφουν στα σπίτια τους, αφού οι πιο πολλοί είναι άνεργοι ή με μικρά εισοδήματα. Έχει παρατηρηθεί και το φαινόμενο των λευκών διαζυγίων, χωρίς όμως να μου έχει τύχει κάποια τέτοια περίπτωση. Οι διατροφές που επιδικάζονται, είναι ανάλογα με τα εισοδήματα του υπόχρεου και συνήθως είναι πολύ χαμηλά ποσά. Ωστόσο παρατηρείται πως υπάρχει πρόβλημα στην καταβολή τους».

Διαφορετική είναι η εικόνα που δίνει η ψυχολόγος Μαρία Βερβέρη, σημειώνοντας πως η αυξητική τάση στα διαζύγια είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο και δεν έχει ρίζες μόνο στην οικονομική κρίση, τονίζοντας: «Αυτό που είχαμε στο μυαλό μας ως οικογένεια τα προηγούμενα χρόνια, έχει αλλάξει ριζικά. Η απόφαση για χωρισμό είναι πλέον πιο εύκολη χωρίς την κοινωνική πίεση που υπήρχε παλιότερα. Το πιο συχνό φαινόμενο είναι η συναισθηματική απομάκρυνση στο ζευγάρι με την πάροδο του καιρού. Η οικονομική κρίση επηρεάζει τις σχέσεις των ζευγαριών, αλλά δεν πιστεύω πως είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να προσεχθεί, είναι η προσαρμογή των παιδιών στα νέα οικογενειακά δεδομένα».

Τέλος, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Μυτιλήνης, Ιάκωβος Καραμούζης, σε ερώτησή μας για το φαινόμενο εξέφρασε την πεποίθηση πως «η αληθινή και πραγματική αγάπη σημαίνει θυσία για τον άνθρωπό μας και για την οικογένειά μας. Δυστυχώς αυτό εκλείπει στις μέρες μας. Ό,τι και να ζούμε, η οικογένεια πρέπει να μπαίνει πάνω από το άτομό μας. Όταν δε συμβαίνει αυτό, τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά».

Πηγή: http://www.emprosnet.gr/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ