Η επίδραση του διαζυγίου, στο αγόρι

0

Σε έναν ιδανικό κόσμο, το αγόρι της οικογένειας, όταν ζει και με τους δύο γονείς του, νιώθει ότι ανήκει κάπου και αυτό τον κάνει παράλληλα να αισθάνεται σημαντικός και καθώς μεγαλώνει να μαθαίνει να γίνεται ικανός και αυτόνομος. Όταν όμως οι γονείς δεν είναι πια μαζί, η ζωή για ένα αγόρι γίνεται πιο περίπλοκη αλλά όχι ανέφικτη.

Πολλοί γονείς-ακόμη και οι διαζευγμένοι- πιστεύουν πως τα παιδιά των χωρισμένων γονιών, δεν θα κάνουν ποτέ ευτυχισμένες σχέσεις ή γάμους στην ενήλικη ζωή τους, πράγμα που φυσικά δεν ισχύει. Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, κατέδειξε ότι ανάμεσα σε 6.000 ενήλικες, οι γονείς των οποίων χώρισαν όταν ήταν παιδιά, το 43% είχε ευτυχισμένους γάμους, σχεδόν το ίδιο ποσοστό με τους ενήλικες που σαν παιδιά, έζησαν μαζί και με τους δύο γονείς τους.

Κι ενώ το κορίτσι αντιδρά στο διαζύγιο εσωτερικεύοντας τα συναισθήματά του, προκειμένου να μην δυσαρεστήσει τους γονείς του, το αγόρι αντιδρα με θυμό, παραβατικότητα ή επιθετική συμπεριφορά και είθισται να αντιμετωπίζει προβλήματα στο σχολείο είτε αφορά τη σχέση του με τους δασκάλους ή τους συμμαθητές του, είτε αφορά την απόδοσή του στα μαθήματα, είτε όλα αυτά μαζί. Αυτή η επιθετική έως και βίαιη συμπεριφορά, εντοπίζεται κυρίως λίγο πρίν ή κατά τη διάρκεια του διαζυγίου. Το αγόρι μπορεί να εμφανίσει κατάθλιψη όταν ο πατέρας φύγει από το σπίτι, διότι η απουσία της συνεχούς και καθημερινής επαφής με το νούμερο ένα αντρικό πρότυπο της ζωής του, τον μπαμπά του, μπορεί να τον πληγώσει.Επιπλέον ένα αγόρι μπορεί να χάσει την επαφή με τη μητέρα του, επειδή σε πολλές περιπτώσεις, η μητέρα εργάζεται περισσότερο μετά το διαζύγιο προκειμένου να συντηρήσει τη νέα μορφή οικογένειας άρα είναι και περισσότερες ώρες, απούσα. Το αγόρι μπορεί να θεωρήσει τον εαυτό του υπαίτιο για τη διάλυση της οικογένειας, πιο έντονα από ένα κορίτσι.

Το διαζύγιο είναι εξίσου σκληρό και για τα αγόρια εφήβους τα οποία, όταν ζούν με τη μητέρα τους, αισθάνονται οι άντρες του σπιτιού άρα και μεγαλύτερο το βάρος της ευθύνης να προστατέψουν τη μητέρα και τα αδέρφια τους. Επίσης, ο έφηβος γιός της οικογένειας, τείνει να νιώθει ενοχές και να ντρέπεται που οι γονείς του χώρισαν.

Είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του διαζυγίου στο αγόρι, έχει να κάνει με το οικονομικό σκέλος. Οι άντρες συνήθως διατηρούν το οικονομικό τους στάτους και μετά το διαζύγιο ενώ το επίπεδο διαβίωσης των μαμάδων που έχουν την επιμέλεια, είθισται να πέφτει. Αυτό, συνεπάγεται μετακόμιση και αλλαγή γειτονιάς ή/και σχολείου, κάτι που σε συνδυασμό με την απουσία του πατέρα, κάνει το αγόρι να αισθάνεται ακόμη λιγότερη ασφάλεια και σταθερότητα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι μπαμπάδες, να συνεχίζουν να συνεισφέρουν οικονομικά και συναισθηματικά στη ζωή των γιών τους και μετά το διαζύγιο.

Ενθαρρύνετε τη συναισθηματική επίγνωση του γιού σας
Τα αγόρια συνηθίζουν να κρύβουν τα συναισθήματά τους ώστε να φαίνονται πιο «άντρες». Επίσης, στη προσπάθειά τους να μην στενοχωρήσουν τους γονείς τους, μπορεί να αρνηθούν να μιλήσουν για τον πόνο, την ανησυχία ή τη λύπη που βιώνουν και στην ανάγκη τους να τα εκφράσουν, ξεσπούν με αρνητικές συμπεριφορές. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βοηθήσετε τον γιό σας να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές της οικογένειας, είναι να τον ενθαρρύνετε να καθορίσει τα συναισθήματά του, μιλώντας του εσείς γι’ αυτά. Εξηγήστε του ότι όσο κουρασμένοι ή εκνευρισμένοι και αν είστε, έχετε πάντα χρόνο για εκείνον και είστε πάντα διαθέσιμοι να τον ακούσετε.

Επίσης η συμπεριφορά σας είναι καθοριστική όσον αφορά το πώς προσαρμόζεται ο γιός σας, στο διαζύγιο. Εάν θεωρείτε τον εαυτό σας θύμα ή ψάχνετε κάποιον για να του ρίξετε τις ευθύνες, ο γιός σας θα μιμηθεί αυτή τη συμπεριφορά. Εάν όμως, αντιμετωπίζετε δυναμικά τις προκλήσεις, αναζητάτε στήριξη και βοήθεια και κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να προχωρήσετε στη νέα σας ζωή, τότε και εκείνος  θα μάθει από εσάς. Γενικότερα,τα αγόρια έχουν μία έντονη τάση να μιμούνται. Επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πώς συμπεριφέρεστε και κινείστε κατά τη διάρκεια του διαζυγίου, αλλά και μετά από αυτό.

Μην προσπαθήσετε να διορθώσετε τα αρνητικά συναισθήματα του γιού σας, απλούστατα διότι όσο και να τον αγαπάτε, δεν μπορείτε να το κάνετε. Όμως μπορείτε να δείξετε κατανόηση, ενθάρρυνση και στήριξη. Ένας σοφός άνθρωπος είπε κάποτε ότι η οικογένεια είναι ένας κύκλος ανθρώπων όπου ο ένας αγαπάει τον άλλον. Σιγουρευτείτε ότι παρά το διαζύγιο, ο γιός σας ζεί σε μια αγαπημένη και δεμένη οικογένεια και ότι στη ζωή του έχει την ενεργή παρουσία ενός αντρικού προτύπου, είτε αυτό είναι ο πατέρας του κάποιος άλλος συγγενής ή/και φίλος!

Πηγές: http://life.familyeducation.com και http://voices.yahoo.com
Βιβλιογραφικές πηγές: Newman, D. & Grauerholz, L. (2002). Sociology of families. Pine Forge Press.