fbpx

Γονεϊκή αποξένωση: Όσα πρέπει να ξέρεις, τι πρέπει να κάνεις

| 30 Απριλίου 2014
ADVERTISEMENT

Ένα από τα πρώτα μας άρθρα στο Singleparent.gr αφορούσε τη γονεϊκή αποξένωση και μπορείς να το δείς εδώ. Ως γονεϊκή αποξένωση ορίζεται η σκόπιμη απόπειρα του γονιού, να αποξενώσει το παιδί από τον άλλο γονιό.

Σύμφωνα με τη Judith Ray, οικογενειακή θεραπεύτρια, η απόπειρα να αποξενώσεις ένα παιδί από τον γονιό του δεν είναι θέμα φύλου, δεν είναι δηλαδή ότι μόνο οι μαμάδες  ή μόνο οι μπαμπάδες, προσπαθούν να αποξενώσουν το παιδί από τον άλλο γονέα. Τόσο οι μαμάδες όσο και οι μπαμπάδες, υιοθετούν αυτή τη συμπεριφορά.


ADVERTISEMENT

«Οι άντρες που αποξενώνουν το παιδί από τη μητέρα, είθισται να παίρνουν το δικαίωμα από μόνοι τους, ενώ χαρακτηρίζονται ως νάρκισσοι, αλαζόνες και με χαμηλή ενσυναίσθηση. Οι γυναίκες από την άλλη, που αποξενώνουν το παιδί απ’ τον πατέρα, έχουν συνήθως οριακή προσωπικότητα, είναι ανασφαλείς και έχουν έντονη την ανάγκη να νιώθουν ότι τις χρειάζονται, έντονο το φόβο της εγκατάλειψης αλλά και του μακροχρόνιου κενού» εξηγεί η Dr. Ray.

Αν είσαι μητέρα ή πατέρας, που προσπαθούν να τον/την αποξενώσουν από το παιδί του/της, μην παραιτηθείς ποτέ από το δικαίωμά σου να έχεις επαφές μαζί του. Μπορεί να νιώθεις ότι βρίσκεσαι συνέχεια σε άμυνα ή μπορεί να είσαι σε μια διαρκή δικαστική διαμάχη με τον άλλο γονιό. Όσο αδύναμος/η κι αν αισθάνεσαι, μην παραιτηθείς ποτέ από το δικαίωμά σου να επικοινωνείς με το παιδί σου.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο επώδυνο από την απόρριψη του γονιού από το παιδί του και αυτή η απόρριψη μπορεί να σε κάνει να θελήσεις να απομακρυνθείς και να παραιτηθείς από το δικαίωμα της επικοινωνίας σου μαζί του. Εάν διατηρείς συνεχώς μια στάση στοργής προς το παιδί και του δείχνεις διαρκώς ότι το θες και αγαπάς, ανεξάρτητα από τον θυμό και την αποστροφή του απέναντί σου, μια μέρα θα σε προσεγγίσει.


ADVERTISEMENT

Να θυμάσαι πως το παιδί σου δεν έχει καμία άμυνα απέναντι στον γονιό που το αποξενώνει από εσένα. Γι’ αυτό εξυπακούεται ότι είσαι μια σταθερή, αξιόπιστη και αλληλένδετη επιρροή στη ζωή του παιδιού. Πώς γίνεται αυτό; Είτε σου επιτρέπεται να βλέπεις το παιδί είτε όχι, μπορείς να δείχνεις στο παιδί την αγάπη σου καθημερινά, δηλαδή:

  • Να του στέλνεις email όπου να εκφράζεις την αγάπη σου
  • Αν το παιδί είναι μικρό και δεν είναι σε θέση να έχει email, μπορείς να του στέλνεις κάρτες ή μηνύματα.
  • Να στέλνεις πάντα έστω και ένα συμβολικό δώρο, τα Χριστούγεννα ή στη γιορτή και στα γενέθλιά του, ώστε να του δείχνεις πως δεν το ξεχνάς.
  • Αρνήσου να εμπλακείς σε διαμάχη με τον άλλο γονιό.
  • Να προσεγγίζεις το παιδί σε τακτική βάση με οποιοδήποτε τρόπο έχεις διαθέσιμο.

Βάσει της εμπειρίας μου, ξέρω ότι οι παραπάνω τρόποι αποδίδουν. Ήμουν κι εγώ ένας γονιός όπου ο άλλος προσπαθούσε να τον αποξενώσει από το παιδί του. Βρήκα όμως το κουράγιο και έκανα όλα τα παραπάνω, πιστά και ευλαβικά και επέμεινα τόσο που ο γιός μου ήρθε μια μέρα μόνος του και μου χτύπησε τη πόρτα. Τα παιδιά μεγαλώνουν, ωριμάζουν και αρχίζουν να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με το τι και ποιος είναι κατάλληλος για εκείνα. Εάν δείχνεις συνέχεια την αγάπη σου και τη κατανόησή σου, στο παιδί μια μέρα θα μπείς κι εσύ στη κατηγορία του κατάλληλου γονιού που θέλουν ως μέρος της ζωής τους.

Cathy Meyer
Σύμβουλος γάμου-Εκπαιδεύτρια διαζυγίου
http://divorcesupport.about.com/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ