Γιατί θα έκανες τα πάντα για να μη χωρίσεις;

0

«Θα έκανα τα πάντα για να μην χωρίσω» μου είπε μια γνωστή μου, θέλοντας να δείξει μέχρι που θα έφτανε για να σώσει τον γάμο της. Έδειξα να συμφωνώ μαζί της διότι την καταλάβαινα. Πολλοί από εμάς έχουμε πεί την ίδια φράση ή παρόμοια όπως αυτή: «Παίρνω διαζύγιο. Ο άντρας μου θέλει να χωρίσουμε αλλά εγώ θα έκανα τα πάντα για να είμαστε μαζί».

Αναρωτιέμαι αν αυτή η δήλωση πραγματικά αληθεύει ή πρόκειται για μια υποσυνείδητη δικαιολογία από ανθρώπους που πίστευαν ότι ο γάμος κρατάει για πάντα. Ανεξάρτητα από την αιτία που μπορεί κανείς να το πιστεύει, αυτή η νοοτροπία είναι στη πραγματικότητα, μέρος του προβλήματος μέσα στη σχέση και μετά από αυτή. Είναι στ’ αλήθεια έντιμο να είσαι πρόθυμος να κάνεις οτιδήποτε για κάποιον άλλον;  Δεν νομίζω και θα σας εξηγήσω καλύτερα τι εννοώ…

Πρίν δύο χρόνια, είχα τη καλύτερη σχέση της ζωής μου. Ο σύντροφός μου κι εγώ, περάσαμε κάποιες μεταβατικές καταστάσεις που έκαναν τη σχέση μας, πιο δυνατή. Είχε ένα γιο από προηγούμενο γάμο κι εγώ έχω τη κόρη μου, επίσης από προηγούμενο γάμο. Ζούσαμε μαζί, γελούσαμε, αγαπιόμασταν και όποτε ήμασταν κουρασμένοι, χυνόμασταν στους καναπέδες, βλέπαμε βαρετές σαπουνόπερες και κοροϊδεύαμε. Θα έκανα τα πάντα για να κρατήσω την υπέροχη ζωή που είχαμε φτιάξει μαζί. Κι αυτό ήταν το πρόβλημα…

Με τα χρόνια, έμαθα να «ρυθμίζω» τον εαυτό μου σύμφωνα με τη βολή του συντρόφου μου. Δεν ήθελα να του είμαι βάρος ούτε ήθελα να τον επισκιάζω, ειδικά όταν ο αντρικός εγωϊσμός είναι κάτι τόσο εύθραυστο. Βάζοντας τη σχέση μας, σαν τη νούμερο ένα προτεραιότητα στη ζωή μου, έμεινα πίσω, συρρίκνωσα τις ανάγκες μου και εμπόδισα την εξέλιξή μου.

Νόμιζα πως οι πράξεις μου ήταν λογικές αλλά τελικά ήταν απλά, χαζές. Διότι αυτό το «θα έκανα τα πάντα» ως νοοτροπία, με είχε αφήσει μισή ως προσωπικότητα. Και όταν χωρίσαμε και άρχισα να ανακτώ ξανά τον παλιό καλό εαυτό μου, συνειδητοποίησα όλα όσα ερωτεύτηκε σε εμένα ο σύντροφός μου και είχα βάλει στην άκρη, «για χάρη του». Ο φίλος μου, είχε ερωτευτεί μια δυναμική αυτόνομη γυναίκα και όχι το εξαρτημένο άτομο στο οποίο είχα εξελιχθεί. Άρα ήταν επόμενο να με αφήσει.

Από τότε αυτή η εμπειρία, μου έγινε μάθημα. Έμαθα να αξιολογώ τον εαυτό μου χωρίς το αποτέλεσμα να εξαρτάται από το αν έχω σχέση ή όχι. Υπάρχει πάντα μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην υγιή θυσία που κάνει ένας άνθρωπος για να κάνει το καλό, καλύτερο και στην αυτό-θυσία με οποιοδήποτε κόστος και με αποτέλεσμα να μειώνει τις ίδιες του, τις ανάγκες.  Δεν είναι εύκολο να μην την ξεπερνάει κανείς αυτή τη γραμμή, αρκεί να συνειδητοποιεί τι κάνει και για ποιο λόγο.

Παραμένοντας ειλικρινείς και σταθεροί στις αξίες σας, μπορεί να μην σώσετε τη σχέση σας αλλά να σώσετε  τον εαυτό σας. Μπορείτε μπροστά στο απροσδόκητο να είστε περισσότερο δυνατοί και λιγότερο απελπισμένοι και να μην κάνετε τα πάντα προκειμένου να κρατήσετε τη σχέση ή το γάμο σας; Μπορείτε να υιοθετήσετε αυτή τη στάση στη ζωή σας, να μην αυτό-θυσιάζεστε για κανένα σύντροφο και καμία σχέση και να αντιλαμβάνεστε ότι η αξιοπρέπεια δεν συμβαδίζει με την οικογενειακή ή ερωτική σας, κατάσταση; Μπορείτε να προχωρήσετε έχοντας πίστη στον εαυτό σας και αφήνοντας στην άκρη, όσα ΘΑ  κάνατε; Σήμερα κοιτάζοντας πίσω, αντιλαμβάνομαι ότι πράγματι, υπήρχαν πράγματα που θα μπορούσα να κάνω για να μείνω με τον πρώην άντρα μου αλλά και με τον πρώην σύντροφό μου. Αρνήθηκα να τα κάνω και δεν μετανιώνω γιατί όσα δεν έκανα, είναι η αλήθεια μου.

Πηγή: http://divorcedmoms.com/