Γενάρης μήνας διαζυγίων

0

Ο Ιανουάριος είναι, στατιστικά, ο μήνας όπου γίνονται οι περισσότερες αιτήσεις διαζυγίων. Γιατί; Γιατί οι περισσότεροι δεν θέλουν να το κάνουν μέσα στις γιορτές ή γιατί εν όψει των γιορτών, ο Ιανουάριος εξυπηρετεί οποιονδήποτε θελήσει να πάρει λίγες μέρες άδεια από τη δουλειά του, για να μετακομίσει. Είναι λογικό να μην θέλετε να το ανακοινώσετε στα παιδιά σας την ώρα που στολίζετε το δέντρο και να θέλετε να τους χαρίσετε μία «τελευταία» γιορτή που θα είστε όλοι μαζί. Είναι αναμενόμενο να είστε απασχολημένοι με μαγειρέματα, δώρα, ψώνια και να κάνετε όλες τις ετοιμασίες των γιορτών με βαριά καρδιά. Αλλά η αλήθεια είναι, ότι δεν υπάρχει ιδανική στιγμή για να ζητήσεις διαζύγιο εκτός αν κρύβεσαι πίσω από το πρόσχημα των γιορτών για να μην το κάνεις. Μήπως;

Η διαπιστευμένη σύμβουλος διαζυγίου Cathy Meyer, εξηγεί «Τον Γενάρη σημειώνονται οι περισσότερες αιτήσεις διαζυγίων από κάθε άλλη χρονιά και δεν εκπλήσσομαι. Ο άντρας μου, ζήτησε διαζύγιο Ιανουάριο!».

Συγκεκριμένα, η μέρα που οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να το ανακοινώσουν, είναι τη πρώτη Δευτέρα μετά το άνοιγμα των σχολείων, δηλαδή την εβδομάδα όπου όλα-εταιρίες, σχολεία, υπηρεσίες-δουλεύουν πάλι στο φούλ. Μεταξύ 12-16 Ιανουαρίου, σημειώνονται κάθε χρόνο οι περισσότερες αιτήσεις διαζυγίου.

Γιατί τον Γενάρη;

Η Cathy Meyer πιστεύει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι άνθρωποι αποφασίζουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία του διαζυγίου, τον πρώτο μήνα του έτους.  «Αυτό που μου λένε οι πελάτες μου, είναι ότι το είχαν αποφασίσει πρίν τις γιορτές αλλά δεν ήθελαν να χαλάσουν το εορταστικό κλίμα για χάρη των παιδιών ενώ παράλληλα οι γιορτές είναι και μια τελευταία ευκαιρία να δουν αν ο γάμος τους, έχει ακόμη ελπίδες. Όταν διαπιστώνουν ότι τα πράγματα είναι οριστικά, τότε τον Γενάρη προχωρούν στο διαζύγιο».  Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι πολλές από τις υποθέσεις που αναλαμβάνει τον Γενάρη, είναι αποτέλεσμα πολύχρονων εντάσεων κα διαφορών «Τα δυστυχισμένα ζευγάρια, τα ζευγάρια που μαλώνουν ή δεν έχουν κανένα κοινό σημείο για πολλά χρόνια, κάποια στιγμή παραδέχονται ότι δεν μπορούν να περάσουν άλλον έναν χρόνο μαζί και αυτή τη πεποίθηση, έρχεται να ενισχύσει η συναισθηματική φόρτιση των γιορτών, σε σημείο να οδηγήσει και στη νομική διάλυση του γάμου».

Ένας ακόμη λόγος που οι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν αίτηση διαζυγίου τον Γενάρη, είναι το οικονομικό. Λόγω του ότι όσοι ακόμη εργάζονται, παίρνουν το δώρο Χριστουγέννων τον Δεκέμβρη, είναι μια καλή «επένδυση» για να ξεκινήσουν τη διαδικασία και τυπικά τον αμέσως επόμενο μήνα που έχουν τελειώσει και οι γιορτές.

Άλλη μια έξαρση στις αιτήσεις διαζυγίων, αλλά σε μικρότερο βαθμό, σημειώνεται τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, δηλαδή λίγο πρίν ανοίξουν τα σχολεία. Αυτό συμβαίνει γιατί ορισμένοι γονείς, μαζί με το διαζύγιο, έχουν αποφασίσει ότι θέλουν να αλλάξουν πόλη ή περιοχή και προτιμούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία ώστε παράλληλα να γράψουν τα παιδιά σε καινούριο σχολείο.

Έχει όμως πραγματικά σημασία σε ποιο μήνα σημειώνονται τα περισσότερα διαζύγια; Η Courtney Stovall, ιδρύτρια της online κοινότητας διαζυγίων BounceBack.com, υποστηρίζει ότι πράγματι υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι τον Ιανουάριο γίνονται οι περισσότερες αιτήσεις διαζυγίων αλλά είναι και εξίσου σημαντικό να αναγνωρίσουμε πόσοι άνθρωποι υποφέρουν μέσα στον γάμο τους ή μετά το διαζύγιο, τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι για αυτούς τους ανθρώπους, κάθε μήνας είναι μήνας διαζυγίου.

Η έξαρση διαζυγίων ειδικά τον Γενάρη, επηρρεάζει αρκετούς και τους κάνει να σκέφτονται μήπως πρέπει και εκείνοι να ξεκινήσουν τη διαδικασία τον συγκεκριμένο μήνα χωρίς φυσικά αυτό να είναι σωστό. Η έμφαση σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι εντελώς λάθος οπτική και μειώνει την ουσία του γεγονότος το οποίο δυστυχώς είναι διαχρονικό. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις όπου απλώς τυγχάνει τότε να είναι πιο ιδανικές οι συνθήκες για κάποιους ανθρώπους. Το διαζύγιο δεν είναι μια υπενθύμιση στο ημερολόγιο και οι συνέπειές του πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν όλο το χρόνο.

Εξίσου σημαντικό είναι να παίρνεις διαζύγιο την πιο κατάλληλη ψυχολογικά στιγμή ια σένα. Για τα περισσότερα ζευγάρια αυτή η στιγμή είναι όταν γνωρίζουν ότι έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατό για τον γάμο τους και δεν έχει αποδώσει. Επίσης καλό είναι να λάβετε υπόψιν και τα συναισθήματα του/της συζύγου όσο δύσκολο και αν είναι και να μην ξεκινήσετε τη διαδικασία του διαζυγίου κοντά σε επετείους γενέθλια ή γιορτές. Είναι άσχημο για όλους, και ειδικά για τα παιδιά, οι χαρούμενες στιγμές της ζωής τους να επισκιάζονται από ένα τόσο δυσάρεστο και καταλυτικό γεγονός.

Δεν υπάρχει κατάλληλος μήνας ή εποχή για να χωρίσει κανείς. Το διαζύγιο είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση και οι συνέπειες είναι ίδιες είτε χωρίσετε Γενάρη είτε Ιούνιο. Το καλύτερο είναι να είστε σίγουροι για την απόφασή σας και δυνατοί για όσα θα έρθουν και αν η χρονική περίοδος σας ευνοήσει, θα είναι απλά μια σύμπτωση ή μια καλή συγκυρία!

Πηγή: Huffingtonpost.com