Διαζύγιο: Ενδείξεις ότι το παιδί χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη!

0

Ολοένα και περισσότεροι ενήλικες, αναγνωρίζουν την αξία και τα οφέλη της επαγγελματικής υποστήριξης, ειδικά όσοι αντιμετωπίζουν τις απρόσμενες προκλήσεις που φέρνει ένα διαζύγιο.  Ωστόσο αρκετοί γονείς δεν είναι βέβαιοι σχετικά με το ποιες είναι οι ενδείξεις εκείνες που πρέπει να τους θορυβήσουν και που δείχνουν την ανάγκη του παιδιού για ψυχολογική υποστήριξη. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα, είναι παρόμοια με αυτά που βιώνουν αρκετοί ενήλικες όταν βρίσκονται υπό πίεση, όπως:

Διαταραχές στον ύπνο

Πολλά παιδιά ξυπνάνε στη μέση της νύχτας είτε επειδή βλέπουν εφιάλτες ή επειδή δηλωνουν ότι φοβούνται (τέρατα, κλέφτες, φαντάσματα κλπ.) . Άλλα παιδιά επιστρέφουν σε πρωιμα στάδια ανάπτυξης όπως το να κοιμούνται αγκαλιά με κάποιο κουκλάκι όπως έκανα όταν ήταν πιο μικρά, να βρέχουν το κρεβάτι τους ή να ζητάνε να κοιμηθούν στο κρεβάτι του γονέα. Επίσης κάποια παιδιά είτε κοιμούνται περισσότερο από το συνηθσιμένο ή υπνοβατούν, φαινόμενο που παρατηρείται περισσότερο στους έφηβους.

Διατροφικές αλλαγές

Αρκετά παιδιά που βριίσκονται υπό πίεση, έχουν δυσκολία στην όρεξη. Μπορεί να πονάει το στομάχι τους ή να αισθάνονται ταραγμένα και ενδέχεται είτε να τσιπολογούν ανεξέλεγκτα είτε να αρνούνται να φάνε τα κύρια γεύματα. Άλλα παιδιά μπορεί να βρούν παρηγοριά στο φαγητό και να τρώνε πολλά γλυκά ή φαγητά υψηλά σε λίπη. Και οι δύο ενδείξεις δείχνουν ότι το παιδί δεν αντιμετωπίζει ευθέως τα συναισθήματα άγχους, ανησυχίας ή και κατάθλιψης που ενδέχεται να βιώνει.

Προβλήματα στο σχολείο

Οι δάσκαλοι, πολύ συχνά, είναι σε θέση να καταλάβουν πότε το παιδί αντιμετωπίζει προβλήματα στο σπίτι, απλώς και μόνο παραητρώντας ση συμπεριφορά του στο σχολείο. Ένα παιδί που κάποτε ήταν κοινωνικό και ξαφνικά απομονώνεται ή γίνεται επιθετικό, είναι μία ένδειξη. Παιδιά που γίνονται επιθετικά, στη πραγματικότητα μιμούνται όσα έχουν δεί να συμβαίνουν στο σπίτι ανάμεσα στους γονείς τους.

Παραίτηση-απομόνωση

Πολλά παιδιά όταν φοβούνται, υποχωρούν ή απομονώνονται. Όταν ένα παιδι κλείνεται στον εαυτό του μπορεί να κάνει πράγματα που το κάνουν να νιώθει καλύτερα, όπως το να γράφει, να ζωγραφίζει ή να ακούει μουσική. Ωστόσο ένα παιδί μπορεί να αισθάνεται μόνο, παραμελημένο ή και φοβισμένο για όσες αλλαγές συμβαίνουν ανεξέλεγκτα στη ζωή του.

Ξεσπάσματα θυμού

Τα παιδιά που κρατάνε μέσα τους όσα αισθάνονται, θα υπάρξει κάποια στιγμή που θα ξεσπάσουν. Εάν τα ξεσπάσματα θυμού (λεκτικά ή σωματικά) είναι χαρακτηριστικό του ενός από τους δύο γονείς, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να φερθούν με παρόμοιο τρόπο. Ο θυμός και η αναστάτωση των παιδιών είναι κάτι που πρέπει να ακούγεται και όχι να διορθώνεται ή να καταργείται.

Επίμονες προσπάθειες να συμβιβάσει τους γονείς του

Μια τέτοια αντίδραση των παιδιών που θέλουν να δούν τους γονείς τους ξανά μαζί, είναι πολλή φυσιολογική. Όμως αν ένα παιδί εμμένει σε αυτό, μπορεί να είναι δείγμα έντονου στρες και φόβου. Μερικά παιδιά τη προσπάθειά τους να ενώσουν τους γονείς τους, μπορεί να φέρονται υπερβολικά καλά ώστε-συμφωνα με το δικό τους μυαλό-οι γονείς να μην έχουν λόγο να τσακωθούν. Για τον ίδιο λόγο, άλλα παιδιά έχουν εντελώς αντίθετη συμπεριφορά, δηλαδή φέρονται υπερβολικά άσχημα ώστε να τραβήξουν την προσοχή των γονιών από το χωρισμό.

Προσπάθειες να γίνει το τέλειο παιδί ή ο έμπιστος του γονέα

Μερικά παιδιά αντιμετωπίζουν το άγχος του διαζυγίου πρσπαθώντας να πάρουν τη θέση του γονέα που λείπει. Μπορεί να διοχετεύουν όλη τους την ενέργεια στο να καλύπτουν τις ανάγκες του γονέα που είναι μαζί, παραβλέποντας τις δικές τους. Μια τέτοια συμπεριφορά στερεί την υγιή παιδική ηλικία από το παιδί και μπορεί να του δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.

Αντιμετωπίζοντας μια δύσκολη διαμάχη για την επιμέλεια

Οι διαμάχες της επιμέλειας, είναι ένα σκληρό τίμημα που καλούνται να πληρώσουν τα παιδιά όταν ερωτώνται από το δικαστήριο με ποιόν γονέα θέλουν να μείνουν. Τα παιδιά που εμπλέκονται σε ακόμη πιο περίπλοκες διαμάχες, καλό είναι να λαμβάνουν παράλληλα την επαγγελματική βοήθεια ενός ψυχολόγου.

Κι ενώ τα παραπάνω σημάδια μπορεί να εμφανιστούν στο παιδί για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο και με ήπια μορφή κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε διαζυγίου, εάν δείτε ότι επιμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (εβδμάδες ή μήνες) καλό είναι το παιδί να δεί κάποιος ειδικός. Τα παιδιά συνήθως αισθάνονται άνετα με τους ψυχολόγους ιδιαίτερα με όσους ειδικεύονται στη παιδοψυχολογία ή με όσους είναι και οι ίδιοι γονείς. Ο ειδικός που «δουλεύει» επάνω σε παιδιά έχει όλα τα απαραίτητα εφόδια για να τα κάνει να νιώσουν άνετα και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Μερικές δραστηριότητες που αποτελούν μέρος της προσέγγισης και ψυχοθεραπείας του παιδιού είναι η ζωγραφική, το κουκλοθέατρο, τα βιβλία και τα παιχνίδια.

Τέλος, θυμηθείτε πως – πρίν καταλήξετε στον/στην ειδικό που θα επισκεφθείτε με το παιδί σας -είναι σημαντικό να ρωτήσετε μερικούς επαγγελματίες του χώρου, σχετικά με τις μεθόδους και τον τρόπο προσέγγισης που χρησιμοποιούν. Ένας ψυχολόγος που ειδικεύεται σε παιδιά, είναι πιο πιθανό να κάνει το παιδί σας να νιώσει άνετα ενώ βοήθεια για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι αλλαγές του διαζυγίου, χρειάζονται σχεδόν πάντα και οι γονείς!

Πηγή: http://singleparentsnetwork.com