Δραστηριότητες που βοηθούν το παιδί στο διαζύγιο

0

Ένα άρθρο του Πανεπιστημίου του Μισούρι για το πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του και να ξεπεράσει το διαζύγιο μες από τη δημιουργία και το παιχνίδι.

Κατά τη διάρκεια του διαζυγίου των γονιών, τα παιδιά βιώνουν ανάμικτα συναισθήματα και είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να προσφέρουν στο παιδί κατανόηση και στήριξη.Ο παρακάτω οδηγός, θα δώσει ιδέες σε πολλούς γονείς προκειμένου να βοηθήσουν το παιδί να επεξεργαστεί τα συναισθήματα, την απογοήτευση και τις ανησυχίες του, μέσα από ένα πλήθος δραστηριοτήτων όπως οι ακόλουθες:

Ζωγραφική συναισθήματος
Ο θυμός, η λύπη, η ανησυχία, η ανακούφιση, οι ενοχές, η ντροπή, η μοναξιά, ο εκνευρισμός είναι συνηθισμένα συναισθήματα των παιδιών που οι γονείς τους χωρίζουν. Πολλά παιδιά δε, δυσκολεύονται να εκφράσουν με λόγια αυτά τα συναισθήματα. Η ζωγραφική συναισθήματος όπως λέγεται, είναι ο ευκολότερος τρόπος για το παιδί να εκφράσει το πώς νιώθει μέσα του και ταυτόχρονα βοηθάει τους γονείς να κατανοήσουν τι σκέφτεται και αισθάνεται σε σχέση με το διαζύγιο. Μόλις λοιπόν το παιδί ζωγραφίσει κάτι, κάντε του συγκεκριμένες ερωτήσεις για τη ζωγραφιά. Ενθαρρύνετέ το να εξηγήσει τι έχει ζωγραφίσει και γιατί. Ό,τι κι αν ακούσετε, να είστε θετικοί και υποστηρικτικοί.

Πράγματα που μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί να ζωγραφίσει:

 • Τον θυμό του ή τη λύπη του
 • Με τι μοιάζει το διαζύγιο
 • Τα συναισθήματά του, το πώς νιώθει γι’ αυτό
 • Την οικογένειά του και οποιονδήποτε αισθάνεται σαν οικογένειά του
 • Το σπίτι της μαμάς και του μπαμπά ή όπου αλλού μένει
 • Αν μπορούσες να ευχηθείς κάτι για την οικογένειά σου, τι ευχή θα έκανες;

Πιάστε κουβέντα
Μετά το διαζύγιο είναι πολύ σημαντικό, γονείς και παιδιά να κρατούν το δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους ανοιχτό. Συνήθως, τα παιδιά έχουν πολλούς φόβους και ερωτήσεις για το διαζύγιο. Εάν αισθάνονται άνετα για αυτά τα ζητήματα προσααρμόζονται πιο εύκολα στις αλλαγές που έρχονται. Ωστόσο τα παιδιά μπορεί να μην ξέρουν πώς να εκφραστούν ή πώς να επικοινωνήσουν αυτά που νιώθουν. Συζητήστε τις ακόλουθες ερωτήσεις με το παιδί σας, ώστε να το παροτρύνετε να σας μιλήσει για τα συναισθήματα που του προκαλεί το διαζύγιο. Πολύ καλές συζητήσεις μπορείτε να κάνετε μαζί του την ώρα που τρώτε ή το βάζετε για ύπνο, στο αυτοκίνητο ή κατά τη διάρκεια μίας χαλαρής βόλτας.

Πιθανές ερωτήσεις:

 • Πώς άλλαξε η ζωή σου μετά το διαζύγιο;
 • Γιατί πιστεύεις ότι παντρεύονται οι άνθρωποι;
 • Για ποιο λόγο πιστεύεις ότι οι άνθρωποι χωρίζουν;
 • Με τι μοιάζει μια χαρούμενη οικογένεια;
 • Τι σε ανησυχεί;
 • Πώς πιστεύεις πως θα είσαι σε μερικά χρόνια από τώρα;
 • Τι σου αρέσει στον μπαμπά και τι σου αρέσει στη μαμά;
 • Εάν μπορούσες να αλλάξεις κάτι, τι θα ήταν αυτό;

Επικοινωνία εξ αποστάσεως
Όταν ο ένας γονέας μετακομίζει μακριά, το παιδί δυσκολεύεται ακόμη πιο πολύ να αντιμετωπίσει το διαζύγιο διότι επιπλέον καλείται να προσαρμοστεί και στο γεγονός ότι δεν θα τον βλέπει πολύ συχνά. Οι ακόλουθες συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν γονείς και παιδιά να διατηρήσουν ισχυρούς δεσμούς από μακριά.

 • Ανταλλάξτε email  (αν φυσικά το επιτρέπει η ηλικία του παιδιού). Η ηλεκτρονική αλληλογραφία είναι ένας γρήγορος και άμεσος τρόπος επαφής.
 • Κλείστε τηλεφωνική ραντεβού, καθιερώστε δηλαδή συγκεκριμένες μέρες και ώρες που μπορείτε και οι δύο να μιλάτε στο τηλέφωνο διότι κάτι τέτοιο θα σας δώσει περισσότερο χρόνο να τα λέτε.
 • Φτιάξτε ένα οικογενειακό site ή blog και ποστάρετε πληροφορίες, συναισθήματα και φωτογραφίες σας. Φροντίστε οπωσδήποτε να προστατέψετε τα προσωπικά δεδομένα  των παιδιών.
 • Φτιάξτε βίντεο και προωθήστε τα στα παιδιά ώστε η επαφή σας να είναι πιο ζωντανή και διαδραστική.

Παιδικά γράμματα
Τα γράμματα είναι ένας δημιουργικός τρόπος για το παιδί να εκτονώσει όσα αισθάνεται. Ενθαρρύνετε το να γράψει ένα γράμμα στον έναν ή και σοτυς δύο γονείς και πείτε του πως μπορεί να γράψει ό,τι θέλει. Βεβαιώστε το ότι δεν χρειαζεται να στέλνει τα γράμματα εάν δεν θέλει. Τα γράμματα συνήθως αποφορτίζουν αυτόν που εκδηλώνει τα συναισθήματά του, στο χαρτί.

Παιδική ταυτότητα
Φτιάξτε μία κάρτα στην οποία θα γράψετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες του παιδιού, τις δικές σας αλλά και του άλλου γονέα. Στοιχεία όπως διεύθυνση, τηλέφωνα αλλά και τα χόμπι του, τους τίτλους από τα αγαπημένα του παραμύθια, πότε γεννήθηκε, τι τάξη πάει κλπ. Φτιάξτε την κάρτα μαζί με το παιδί, κόψτε και τοποθετήστε  μία φωτογραφία του επάνω αριστερά και πηγαίνετέ τη μαζί σε ένα τυπογραφείο για πλαστικοποίηση. Ύστερα δώστε τη στο παιδί και πείτε του πώς τώρα μεγάλωσε και απέκτησε δική του ταυτότητα. Συμβουλέψτε το, να την έχει πάντα μαζί του και μόνο σε περίπτωση ανάγκης, να τη δείξει σε κάποιον μεγαλύτερο, κατά προτίμηση γνωστό.

Διαβάστε βιβλία για το διαζύγιο
Πολλά παιδικά βιβλία έχουν σαν θέμα τους το διαζύγιο. Καθώς τα παιδιά ταυτίζονται με τους χαρακτήρες των βιβλίων, το διάβασμα είναι ένας πολύτιμος τρόπος να το βοηθήσετε να εκφραστεί. Ύστερα, συζητώντας μαζί του για το πώς συμπεριφέρθηκαν και αντέδρασαν οι χαρακτήρες της ιστορίας που διαβάσετε θα δώσει στο παιδί μία εικόνα και για τη δική του κατάσταση.

Ζητήστε του να φτιάξει το δικό του παραμύθι
Εάν στο παιδί σας αρέσει μια τέτοια δραστηριότητα, δηλαδή να φτιάχνει δικές του ιστορίες με εικόνες, ζητήστε του να φτιάξει μία και για το διαζύγιο. Ενθαρύνετέ το να είναι όσο δημιουργικό θέλει και να ζωγραφίσει εικόνες που να δείχνουν τα γεγονότα που ζεί.

Προσωπικό χρονολόγιο
 photo Timeline_zps63f850a7.png
Το πιο συνηθισμένο συναίσθημα των παιδιών στο διαζύγιο είναι ο φόβος για το μέλλον, καθώς είθισται να ανησυχούν για το τι πρόκειται να συμβεί και αν οι ζωές τους θα είναι πάλι «κανονικές». Φτιάξτε ένα χρονολόγιο με όλα τα όμορφα γεγονότα που έχετε ζήσει μαζί όπως γενέθλια, γιορτές, πάρτυ, εκδρομές, διακοπές αλλά και λιγότερο όμορφες στιγμές όπως καυγάδες, επιπλήξεις, μικροατυχήματα σπίτι κλπ. Με αυτό τον τρόπο, θα το βοηθήσετε να δεί ότι έχει ήδη ζήσει πολλά καλά πράγματα στη ζωή του, ότι θα ζήσει ακόμη περισσότερα και ότι  έχει πολλά ακόμα χρόνια μπροστά του γεμάτα διασκέδαση και χαρούμενες στιγμές με την οικογένειά του. Τα μικρότερα παιδιά θα χρειαστούν μεγαλύτερη βοήθεια για να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη δραστηριότητα αλλά θα τη βρούν πολύ διασκεδαστική. Βοηθήστε το να καταλάβει ότι μπορεί να ξεπεράσει τον χωρισμό του μπαμπά και της μαμάς  διότι η  ζωή έχει κακές στιγμές αλλά έχει και πολύ όμορφες!

 • Οδηγίες κατασκευής προσωπικού χρονολογίου
 • Τραβηξτε μία οριζόντια γραμμή σε ένα φύλλο χαρτί
 • Στη μία άκρη της γραμμής, βάλτε ένα αστεράκι και γράψτε την ημερομηνία γέννησής σας
 • Στη μέση της γραμμής, βάλτε ακόμη ένα αστεράκι και γράψτε την τωρινή ημερομηνία
 • Ανάμεσα στα δύο αστεράκια σημειώστε γεγονότα που σας έχουν συμβεί όπως όταν πήρατε το πρώτο σας σκύλο, όταν πήγατε πρώτη φορά σχολείο, όταν μάθατε να διαβάζετε να γράφετε ή να κάνετε ποδήλατο, όταν παντρευτηκατε, όταν γίνατε γονιός, την απώλεια αγαπημένων προσώπων κλπ.
 • Ύστερα μετά το δεύτερο αστεράκι που απεικονίζει τη τωρινή ημερομηνία, σημειώστε γεγονότα που ελπίζετε πως θα συμβούν στο μέλλον.

Απλά παίξτε!
Όπως η ζωγραφική έτσι και το παιχνίδι είναι ένας καλός τρόπος να βοηθηστε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του. Μπορείτε λοιπόν να κάνετε τα εξής:

 • Φτιάξτε κούκλες για κουκλοθέατρο

Φτιάξτε κούκλες με τα δάχτυλα των χεριών σας και επιδοθειτε σε ένα αυτοσχέδιο κουκλοθέατρο. Κάντε τις κούκλες να μιλήσουν για αυτά που αισθάνονται.

 • Παίξτε ρόλους

Φτιάξτε σενάρια σχετικά με το διαζύγιο και συζητήστε με το παιδί τρόπους με τους οποίους μπορεί αυτή η κατάσταση να αντιμετωπιστεί θετικά.

Γυμναστική
Η άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εκτονώσετε το θυμό και την οργή σας με θετικό τρόπο αλλά και μία ευκαιρία να φροντίσετε την υγεία σας και να κάνετε κάτι μαζί με το παιδί. Μπορείτε λοιπόν να πάτε μαζί για τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση, να πετάξετε αετό, να κάνετε πατίνια κλπ.

Η μηχανή του χρόνου
Φτιάχνοντας μια μηχανή του χρόνου, θα βοηθήσετε να το παιδί να καταλάβει πως τα άσχημα γεγονότα και συναισθήματα που βιώνει τώρα δεν θα κρατήσουν για πάντα. Πάρτε ένα κυλινδρικό κουτί και παροτρύνετε το παιδί να βάλει μέσα ιστορίες, ζωγραφιές, φωτογραφίες και όποιο άλλο πολύτιμο αναμνηστικό. Κατόπιν, γράψτε σε ένα χαρτί μερικές ερωτήσεις και ενθαρρύνετε το παιδί να τις απαντήσει και να τις βάλει μέσα στη μηχανή του χρόνου. Τέτοιες ερωτήσεις μπορεί να είναι:

 • Ποιοι είναι οι φίλοι σου;
 • Ποιοι είναι τώρα στην οικογένειά σου;
 • Ποιοι θα είναι και στο μέλλον, στην οικογένειά σου;
 • Τι σου αρέσει να κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;
 • Τι θέλεις να μάθεις να κάνεις όταν μεγαλώσεις; (κάποιο μουσικό όργανο, ένα χόμπι ή άθλημα κλπ.)
 • Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Μόλις το παιδί απαντήσει, βάλτε και τις ερωταπαντήσεις μέσα στη μηχανή του χρόνου και σφραγίστε τη καλά με την υπόσχεση ότι θα την ανοίξετε μαζί σε ένα χρόνο από τότε ή στα επόμενα γενέθλιά του. Όταν έρθει η στιγμή, το παιδί θα διασκεδάσει βλέποντας τι έγραφε πρίν ένα χρόνο, ποιοι ήταν οι φίλοι και η οικογένειά του και θα αποκτήσει την αίσθηση πως είναι φυσιολογικό να αλλάζουν πολλά πράγματα στη ζωή.

Δραστηριότητες όπως οι παραπάνω που συμβάλλουν στο χτίσιμο των σχέσεων, μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να καταλάβουν τα συναισθήματα και τις ανησυχίες των παιδιών, αρκεί να μην ξεχνάτε να τις προσαρμόζετε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Με σύμμαχό σας τον χρόνο, την υπομονή αλλά και τη δημιουργικότητα, παιδιά και γονείς μπορούν με επιτυχία να ξεπεράσουν τις συνέπειες του διαζυγίου!

Sharon Leigh
Extension Associate

Janet A. Clark
Associate State Specialist
Πηγή: http://extension.missouri.edu