Διαζύγιο: Όταν το θέλει μόνο ο ένας!

0

Ακόμη και στο πιο φιλικό διαζύγιο, όλοι οι άνθρωποι περιμένουν ότι θα διαφωνήσουν. Τι γίνεται όμως όταν το ζευγάρι διαφωνεί στο βασικό σκέλος, δηλαδή στο αν πρέπει να πάρει διαζύγιο ή όχι;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θέλει κάποιος να μείνει σε ένα γάμο. Θρησκευτικοί, οικονομικοί, συναισθηματικοί. Υπάρχουν γονείς που θέλουν οπωσδήποτε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε διγονεικό περιβάλλον ανεξάρτητα από το πόσο συμβιβάζονται ή πληγώνονται. Άλλοι γονείς είναι ερωτευμένοι με τον’την σύζυγό τους και όπως και ένας πελάτης μου, είπε τις προάλλες «Δεν καταλαβαίνω γιατί η γυναίκα μου θέλει διαζύγιο, εγώ θέλω απλά να είμαστε μαζί».

Πώς βοηθάς κάποιον που πονάει, να δεχτεί το διαζύγιο και-το πιο βασικό-αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις;

Από την οπτική του δικηγόρου, η εύκολη απάντηση είναι «Ναι» κυρίως επειδή η εναλλακτική απάντηση στο διαζύγιο δεν είναι να μείνει ο πελάτης σου παντρεμένος ή να γίνει ξαφνικά ευτυχισμένος. Στη περίπτωση του Δημήτρη, η γυναίκα του του είχε ανακοινώσει πως ακόμη κι αν δεν της έδινε το διαζύγιο, εκείνη θα προχωρούσε με ή χωρίς αυτόν. Είχε προσλάβει δικηγόρο, είχε ξεκινήσει όλα τα γραφειοκρατικά και είχε αποχωρήσει σαν δικαιούχος από τον κοινό τραπεζικό τους λογαριασμό. Φυσικά ο Δημήτρης μπορούσε να μην υπέγραφε και να τράβαγε ένα διαζύγιο κατ’ αντιδικία για μια τετραετία αλλά τι θα κατάφερνε μ’ αυτό;Μεγαλύτερα έξοδα και πικρία ανάμεσά τους που αναμφισβήτητα θα προκαλούσε μεγαλύτερη ένταση στα δύο τους παιδιά τα οποία θα στερούνταν αρκετά χρήματα για το μεγάλωμά τους, καθώς πολλά από αυτά θα πήγαιναν στα δικαστικά έξοδα.

Όμως και το να πιέσεις τη πλευρά που δεν θέλει διαζύγιο, να συμμετάσχει στη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, δεν είναι σωστό. Όχι μόνο λόγω έλλειψης ευαισθησίας αλλά κυρίως επειδή κανείς δικηγόρος δεν θέλει πελάτες αρκετά «ζαλισμένους» για να συγκεντρωθούν στην ορθή λήψη αποφάσεων που απαιτεί ένα διαζύγιο. Έχοντας ωστόσο χειριστεί και βοηθήσει πελάτες να περάσουν από ένα ανεπιθύμητο διαζύγιο, με θάρρος και δύναμη, ήξερα πως μπορούσα να προτείνω στο Δημήτρη, τα εξής:

1. Είστε σίγουροι ότι έχει τελειώσει; Μερικές φορές οι άνθρωποι κάνουν αίτηση διαζυγίου για να φτάσουν στη μέση και να συμβιβαστούν. Εσείς, ειλικρινά και μέσα από τη καρδιά σας, πιστεύετε πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα από τη πλευρά του/της συζύγου να αμφιταλαντεύεται; Αν έχετε έστω και τη παραμικρή υποψία, δεν υπάρχει λόγος να βιάζεστε. Ο χωρισμός και μερικοί κοινοί συμβιβασμοί της καθημερινότητας, θα δώσουν τον απαραίτητο χώρο και στους δύο να τα βρείτε!

2. Σκεφτείτε γιατί θέλετε να παραμείνετε παντρεμένοι: Θέλετε να μείνετε παντρεμένοι επειδή το διαζύγιο των γονιών σας ήταν άσχημο και φοβάστε πως με αυτό τον τρόπο, θα το επαναλάβετε; Μήπως οι αναστολές σας, οφείλονται στα θρησκευτικά σας πιστεύω; Όπως με κάθε τι στη ζωή, ξεκαθαρίζοντας τους λόγους, βοηθάτε τον εαυτό σας να ξεκαθαρίσει και τη κατάσταση.

3. Τι ακριβώς σας κρατάει; Όχι ότι ο γάμος ή ο/η σύζυγος, πρέπει οπωσδήποτε να αντικατασταθούν αλλά σκεφτείτε ότι είναι πιθανό να βρείτε νέους τρόπους στήριξης μέσα από φιλίες ή νέες γνωριμίες. Εάν έχετε «κολλήσει»,  ένας καλός ψυχολόγος μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στο να ξεπεράσετε τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και τη θλίψη.

4. Πώς θα μπορέσετε να πάρετε αποφάσεις για ένα διαζύγιο που δεν θέλετε; Στη περίπτωση του Δημήτρη μπορεί τα γραφειοκρατικά και τα διαδικαστικά να του φαίνονταν ασήμαντα μπροστά σε όσα ένιωθε αλλά αν αγνοούσε τέτοιου είδους ζητήματα, μακροπρόθεσμα μπορεί να βλάπτονταν οικονομικά. Κάνετε λοιπόν ότι είναι απαραίτητο για να περάσετε στη περιοχή εκείνη που βρίσκεται ανάμεσα στο «πολλά μαζί  για να τα χειριστώ» και «κάνω τη στρουθοκάμηλο».  Ο δικηγόρος σας, θα σας βοηθήσει να διακρίνετε ποια θέματα είναι σημαντικά να διευθετηθούν άμεσα και εστιάστε σε αυτά.

5. Θυμηθείτε τη δύναμη της γιατρειάς του χρόνου: Τόσο κλισέ μα τόσο αληθινό. Ο χρόνος έχει αξιοθαύμαστες επουλωτικές ιδιότητες ακόμη και όταν μιλάμε για μία ανεπιθύμητη μετάβαση. Το έχω δεί πολλές φορές μπροστά μου και μέσα στο γραφείο μου: Κάποιος νιώθει μόνο τον πόνο που του προκαλεί το γκρέμισμα του κόσμου του και σταδιακά τον βλέπεις να προχωράει σε μία γεμάτη και ευτυχισμένη ζωή που ούτε ο ίδιος δεν φανταζόταν. Ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη του χρόνου όταν αυτή συνδυάζεται με την ικανότητα του ανθρώπου να διατηρείται και να ανανεώνεται.