Διαζύγιο: Όταν οι καλές σχέσεις των γονιών μπερδεύουν το παιδί

0

Για τους πολύ προφανείς λόγους η Κάρλα, είναι ενθουσιασμένη που εκείνη και ο πρώην σύζυγός της έχουν επιτέλους καλές σχέσεις μετά το διαζύγιο. Κι ενώ γνωρίζει ότι μια τέτοια σχέση μόνο καλό μπορεί να κάνει στην έφηβη κόρη της, ταυτόχρονα πιστέυει πως κάτι τέτοιο μπορεί να μπερδεύει το παιδί «Η κόρη μου αγαπάει τον μπαμπά της αλλά δεν θέλει καθόλου να μας βλέπει να τα πηγαίνουμε καλά!».Αυτό συμβαίνει διότι όπως κάθε παιδί, έτσι και η κόρη της Κάρλα, δεν καταλαβαίνει γιατί δύο διαζευγμένοι άνθρωποι που τα πηγαίνουν καλά, δεν μπορούν να είναι και πάλι μαζί.

Η Alexis μοιράζεται μια παρόμοια ιστορία σχετικά με το πώς οι καλές σχέσεις των γονιών και πρώην συζύγων, μπορούν να δημιουργήσουν σύγχιση στο παιδί «Με τον πρώην άντρα μου πηγαίνουμε μαζί σε σχολικές γιορτές του παιδιού, σε πάρτυ συμμαθητών του ή σε αγώνες ποδοσφαίρου και τα πάμε μια χαρά. Αυτό όμως είναι κάτι που ο γιός μου δεν καταλαβαίνει και με ρωτάει γιατί δεν είμαστε μαζί» λέει.

Υπάρχουν πολλά πράγματα και πολλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με τον/την πρώην σύζυγο για χάρη των παιδιών. Ωστόσο τι γίνεται με τις συνέπειες που έχουν οι καλές σας σχέσεις στα παιδιά; Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να ξεδιαλύνουν τα πράγματα στο μυαλό των παιδιών τους;

Δώστε χρόνο στα παιδιά να προσαρμοστούν
Όσο οδυνηρή είναι η εμπειρία του διαζυγίου για τα παιδιά, άλλο τόσο οδυνηρή είναι και η εμπειρία μετά το διαζύγιο, καθώς οι καλές σχέσεις των γονιών που υποτίθεται πως χώρισαν επειδή δεν τα πήγαιναν καλά, είναι μια ακόμη παράδοξη αλλαγή που πρέπει να αποδεχτούν. Οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στη δυναμική της οικογένειας, είναι κάτι που πρέπει να αποδεχτούν τα παιδιά, ειδικά όταν μετά το διαζύγιο το ζευγάρι έχει καλές σχέσεις και ταυτόχρονα έχει νέες σχέσεις ή οικογένειες με άλλους συντρόφους.

Μην σταματήσετε να έχετε καλές σχέσεις…με όλους!
Το να έχετε καλές σχέσεις με τον/την πρώην σύζυγο μετά το διαζύγιο θέλει πολλή και σκληρή δουλειά. Για πολλούς γονείς είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρατάνε τις διαφωνίες τους σε χαμηλούς τόνους για χάρη των παιδιών. Αν αυτό έχει μπερδέψει τα παιδιά σας, μην αλλάξετε τη δυναμική της σχέσης σας και μην πάρετε πίσω όλη τη προσπάθεια που κάνατε. Αν αρχίσετε να μαλώνετε με τον/την πρώην ή να τον/την κατηγορείτε στα παιδιά, θα τα κάνετε να πιστέψουν πως ευθύνονται για τις κακές σας σχέσεις. Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις σας με τον/τη νέο/α σύντροφο του/της πρώην σας. Με αυτό τον τρόπο δείχνετε στα παιδιά πως είστε όλοι μία ομάδα και πως το διαζύγιο δεν σημαίνει απαραίτητα συγκρούσεις μέσα από τις οποίες τα παιδιά μπορούν να βρίσκουν χώρο να στρέφουν τον έναν γονέα εναντίον του άλλου.

Επικοινωνήστε με το παιδί
Ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε όλα τα επακόλουθα ενός διαζυγίου, είναι να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τα παιδιά και να αντιμετωπίζετε τα συναισθήματα και τον θυμό τους, ευθέως. Μπορεί να νομίζετε ότι τώρα που χωρίσατε και τα πράγματα πήραν το δρόμο τους, τα παιδιά θα είναι χαρούμενα που τα πάτε καλά μεταξύ σας όμως μπορεί και να ανακαλύψετε ότι αυτό τα μπερδεύει και τα κάνει να αισθάνονται αμήχανα. Καθίστε μαζί τους, μιλήστε τους και όσες φορές κι αν χρειαστεί, εξηγήστε τους πως το γεγονός ότι ο μπαμπάς και η μαμά μπορούν να συνεννοούνται και να πηγαίνουν μαζί σε γιορτές και δραστηριότητες χωρίς να μαλώνουν, δεν σημαίνει πως θα είναι ξανά μαζί.

Πηγή: Moms.popsugar.com