Διαζύγιο με το ζόρι

0

Κάντε το εικόνα: Είστε νιόπαντρες, έγκυες, ευτυχισμένες…μόνο που η οικογένειά σας, σας λέει ότι δεν της αρέσει ο νέος σας σύζυγος. Κι ύστερα πάνε στο δικαστήριο και ζητάνε διαζύγιο για λογαριασμό σας. Ακούγεται εξωφρενικό αλλά δεν είναι: Αυτό ακριβώς συνέβη στην Μουσουλμανικής καταγωγής, Fatima Bent Suleiman Al Azzaz, καθηγήτρια πληροφορικής στη Σαουδική Αραβία. Τα ετεροθαλή αδέρφια της αποφάσισαν ότι ο γάμος της έπρεπε να τελειώσει κι έτσι συνέβη πρίν από 8 χρόνια, οπότε και σημειώθηκε το πρώτο αναγκαστικό διαζύγιο στην ιστορία. Όμως η Fatima και ο άντρας της, αρνήθηκαν να το λήξουν κι έτσι την έκλεισαν στη φυλακή. Η Fatima, 35 ετών σήμερα, έχει αποφυλακιστεί, παλεύοντας να κερδίσει πίσω το σύζυγό της. Και φυσικά ποιος δημοσιογράφος δεν θα είχε ερωτήσεις γι’ αυτή τη παράξενη ιστορία!


Ε: Πώς γίνεται ένα ζευγάρι να χωρίζει παρά τη θέλησή του;
A: Σύμφωνα με την Ισλαμική παράδοση μια γυναίκα περνάει όλη της τη ζωή υπό τη νόμιμη κηδεμονία ενός άντρα συγγενή που πρέπει να συναινέσει στο γάμο της γυναίκας. Ο πατέρας μου είχε εγκρίνει το γάμο αλλά πρίν πεθάνει, τα ετεροθαλή μου αδέρφια, τον έπεισαν να μεταφέρει τη κηδεμονία που είχε επάνω μου, σε εκείνα. Το σχέδιό τους ήταν να ζητήσουν διαζύγιο εκ μέρους μου και να πάρουν τον έλεγχο της κληρονομιάς μου. Κι έμεινα άναυδη όταν ο δικαστής…συμφώνησε!

Ε: Ποια είναι η ιστορία με τα ετεροθαλή σου αδέρφια;
A: Ο πατέρας μου είχε δύο συζύγους κάτι που στο Ισλάμ επιτρέπεται οπότε έχω αδερφές, αδερφούς αλλά και ετεροθαλή αδέρφια. Αρχικά η μητέρα μου και τα αδέρφια μου ήταν στο πλευρό μου και τώρα πια θέλουν να υποκύψω για να διατηρηθεί το καλό κλίμα στην οικογένεια.

Ε: Τι έγινε όταν αρνηθήκατε να δεχτείτε την απόφαση του δικαστηρίου;
A: Κάναμε ένσταση και προσφύγαμε σε ανώτερο δικαστήριο το 2007, αλλά χάσαμε. Εν τω μεταξύ, τα ετεροθαλή μου αδέρφια ενημέρωσαν τις Αστυνομικές αρχές κι έτσι, επειδή εγώ και ο άντρας μου δεν ήμασταν πια παντρεμένοι δια νόμου, συνελήφθη για μοιχεία και με έβαλαν στη φυλακή μαζί με τα δύο μου παιδιά ενώ ο άντρας μου μπήκε στη μαύρη λίστα της κυβέρνησης που σημαίνει ότι πάγωσαν όλοι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και δεν μπορεί να βρεί δουλειά. Από τότε ζει με δωρεές από τους άλλους ανθρώπους διότι στο Ισλάμ επικρατεί η θρησκευτική υποχρέωση οι άνθρωποι να δίνουν μέρος των εσόδων τους, στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ε: Ήσουν στη φυλακή εννέα μήνες. Πώς ήταν;
A: Ήμουν τρομοκρατημένη. Το κελί ήταν βρώμικο και οι περισσότερες γυναίκες ήταν ή εγκληματίες ή χρήστες ναρκωτικών.  Δεν μου επέτρεπαν να δω τον άντρα μου παρόλο που του φώναζα στο δωμάτιο επισκέψεων όπου ερχόταν να δεί τα παιδιά. Τελικά η κόρη μου που ήταν 2 ετών, πήγε να μείνει με τον μπαμπά της και ο γιός μου που ήταν μωρό, έμεινε μαζί μου στη φυλακή. Μετά την αποφυλάκιση μου και μέχρι και σήμερα, εγώ και ο γιός μου μένουμε σε ίδρυμα.

Ε: Έχεις δει τον άντρα ή την κόρη σου από τότε που αποφυλακίστηκες;
A: Όχι, δεν επιτρέπεται να φύγω από το ίδρυμα ή να έρθουν επισκέπτες εδώ να με δούν. Ο άντρας μου κι εγώ επικοινωνούμε μέσω φίλων. Το μόνο που θέλουμε είναι την οικογένειά μας ξανά μαζί.

Stephanie Staal
Πηγή: marieclaire.com