fbpx

Διαζύγιο: Λάθη που τα παιδιά εύχονται να μην είχαν κάνει οι γονείς

| 11 Δεκεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

«Ο γάμος πηγαινοέρχεται αλλά το διαζύγιο μένει για πάντα» λέει μια ρήση κι ενώ είστε έτοιμοι να προχωρήσετε με ένα νέο σύντροφο στη ζωή σας, τα παιδιά σας μπορεί να είναι ακόμη «δεμένα» στο «δράμα» του διαζυγίου σας.  Ρωτήσαμε μερικά παιδιά χωρισμένων γονιών-ενήλικες σήμερα-να μας πούν τι λάθη εύχονται να μην είχαν κάνει οι γονείς τους στο διαζύγιο και έχει ενδιαφέρον να δείτε τι μας είπαν!

1. Γονείς που μιλάνε άσχημα ο ένας στον άλλον
Οι γονείς της Σάρας, χώρισαν όταν εκείνη ήταν 18 ετών και για πολλά χρόνια ο ένας έβριζε τον άλλον. Η αρνητική συμπεριφορά του ενός γονέα απέναντι στον άλλον βλάπτει σοβαρά την αυτό-εκτίμηση των παιδιών, λέει η  Susan Saper Galamba, δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και συνεχίζει «Όταν ο ένας γονέας μιλάει άσχημα για τον άλλον και μετά γυρίζει στο παιδί και λέει π.χ. “είσαι ίδιος/α ο μπαμπάς σου/η μαμά σου”, τότε και το παιδί παίρνει το μήνυμα ότι είναι κακό και το ίδιο!».

2. Γονείς που αποτρέπουν το παιδί να μιλάει για τον άλλον γονέα
«Τα παιδιά θέλουν να μιλάνε για τη ζωή τους και τη καθημερινότητά τους η οποία περιλαμβάνει και τον άλλον γονέα» λέει η Κυριακή, οι γονείς της οποίας χώρισαν πρίν μερικά χρόνια. «Ακόμη κι αν το παιδί μιλήσει αρνητικά στον έναν γονιό για τον άλλον, δεν θέλει ο γονιός που ακούει, να συμμετέχει σε αυτό» λέει η ψυχολόγος και σύμβουλος σχέσεων Terri Orbuch, PhD και προσθέτει «Αντιθέτως, βοηθήστε το παιδί να βρεί πρακτικές λύσεις στο πρόβλημά του με τον άλλον γονέα».

3. Γονείς που μοιράζονται με το παιδί όλες τις λεπτομέρειες του διαζυγίου

Η Σάρα  άρχισε να αποστρέφεται τον πατέρα της όταν η μαμά της, της είπε κάποιες λεπτομέρειες του διαζυγίου που έφεραν τη Σάρα σε δύσκολη θέση. Το να μην μοιράζεστε τις λεπτομέρειες του διαζυγίου σας με το παιδί, κάνει τον χωρισμό ευκολότερο για εκείνο. Εάν θέλετε να πείτε σε κάποιον τον πόνο σας και να σας παρηγορήσει, συμβουλευθείτε έναν ειδικό και σίγουρα όχι το παιδί.  Επιπλέον αποφύγετε να πείτε λέξεις όπως «διατροφή για το παιδί» λέει η Sheila Blagg, CEO του site “Divorce2Dating.com” «Το παιδί δεν πρέπει να ξέρει ότι ο γονιός δεν πληρώνει διατροφή, διότι αισθάνεται ότι δεν το αγαπά αρκετά για να το στηρίξει».


ADVERTISEMENT

4. Γονείς που κρατάνε το παιδί στο σκοτάδι
Κι ενώ δεν πρέπει να ενημερώνετε το παιδί για όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του διαζυγίου, μερικές πληροφορίες είναι χρήσιμο να τις μοιράζεστε μαζί του. Για παράδειγμα η Άννα ένιωσε ότι την εξαπάτησαν όταν οι γονείς της, της έκρυψαν τον πραγματικό λόγο που χώρισαν, ακόμη κι όταν η Άννα μεγάλωσε «Οι γονείς μου χώρισαν επειδή ο μπαμπάς μου ήταν ομοφυλόφιλος. Μου το έκρυψαν και ένιωσα ότι δεν με εμπιστεύονταν. Είναι καλύτερα νομίζω οι γονείς να μην αγνοούν ένα ζήτημα επειδή νιώθουν άβολα με αυτό. Θα μπορούσαν να μου είχαν πεί κάτι έστω όταν μεγάλωσα!».

5. Γονείς που δεν συμμετέχουν σε οικογενειακές συγκεντρώσεις επειδή είναι καλεσμένος και ο άλλος γονέας
Εκτός αν οι συνθήκες είναι ακραίες κα εξαιρετικά τεταμένες, όπως για παράδειγμα να τίθεται θέμα κακοποίησης, καλό είναι οι γονείς να συμμετέχουν σε οικογενειακές συγκεντρώσεις.  Τα παιδιά των διαζευγμένων γονιών, όταν ενηλικιώνονται, βρίσκονται με ένα μέρος της κοινωνικής τους ζωής αλλά και με τους οικογενειακούς δεσμούς αποκομμένους, ακριβώς επειδή ο γονιός αρνείται να συμμετάσχει σε συγκεντρώσεις της οικογένειας.

6. Γονείς που επικεντρώνουν κάθε θέμα του παιδιού, στον εαυτό τους 
Εάν συμφωνήσετε να πάτε κάπου που θα είναι και ο/η πρώην σύζυγος, χειριστείτε τη συνάντηση αυτή προσεκτικά. Η Φανή, οι γονείς της οποίας χώρισαν όταν ήταν 8 ετών, λέει ότι η αντιπάθεια της μητέρας της για τον πατέρα της, χάλαγε μονίμως τις μεγάλες στιγμές της παιδικής της τουλάχιστον ηλικίας. «Όταν αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο και ορκίστηκα, η μητέρα μου περίμενε πρώτα να με αγκαλιάσει ο πατέρας μου και να φύγει για να έρθει να με συγχαρεί» λέει.  Εάν λοιπόν τρέφετε παρόμοια συναισθήματα, μπορείτε σε κάτι τέτοιες στιγμές , αντί να κάνετε σκηνή, απλώς να αγνοήσετε ο ένας τον άλλον. Δεν χρειάζεται να χαιρετηθείτε αν δεν θέλετε, αλλά θυμηθείτε ότι το ζήτημα των συναντήσεων σε κοινά γεγονότα του παιδιού ή της οικογένειας, θα το έχετε για πολλά χρόνια ακόμη.


ADVERTISEMENT

7. Γονείς που κάνουν το παιδί να νιώθει ενοχές για τον χρόνο που περνάει με τον άλλον γονέα
Εάν εσείς και ο/η πρώην σύζυγος έχετε κοινή επιμέλεια, τότε το παιδί αναπόφευκτα θα περνάει χρόνο και με τους δύο. Οι γονείς πρέπει να θυμάστε ότι μπορεί να χωρίσατε μεταξύ σας αλλά δεν σας χώρισε το παιδί σας. Μην πείτε ποτέ στο παιδί πόσο μόνοι νιώθετε όταν λείπουν γιατί είναι στον άλλον γονέα ή ότι λυπάστε που πρέπει να περάσουν χρόνο με τον μπαμπά ή τη μαμά. Αντιθέτως ευχηθείτε του να περάσει καλά και θεωρήστε τον χρόνο που λείπει ως ευκαιρία να ηρεμήσετε και να ξεκουραστείτε!

8. Γονείς που δικαιολογούν τη κακή τους συμπεριφορά
Ο Πέτρος που οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν πολύ μικρός, λέει ότι το γεγονός πως ο μπαμπά του αμύνονταν σχετικά με την εξωσυζυγική του σχέση, έκανε τα πράγματα πιο δύσκολα για εκείνον και την αδερφή του. «Όταν πέρσι τον ρώτησα αν μετάνιωσε ποτέ και μου είπε “Όχι και θα το ξαναέκανα”. Πού είναι ο πατέρας που με δίδαξε το σωστό και το λάθος; Κατέστρεψε την αξιοπιστία του απέναντί μου». Οι εξωσυζυγικές σχέσεις είναι αποκλειστική υπόθεση των γονιών και σε περίπτωση που μαθευτεί η αλήθεια, τότε το μόνο που θα δημιουργήσετε στο παιδί είναι προβλήματα με τις προσωπικές του σχέσεις στο μέλλον.

9. Γονείς που βάζουν τα παιδιά στη μέση
Η Τζένη μέχρι τα 20 της χρόνια, έκανε τον ταχυδρόμο διατροφής, πήγαινε δηλαδή την επιταγή για τη διατροφή που έδινε ο πατέρας της, στη μητέρα της. Οι γονείς που θέλουν να λύσουν οποιοδήποτε θέμα, καλό είναι να μιλάνε και να συνεννοούνται μεταξύ τους. Κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο όπως και να το να μην μοιράζεστε με το παιδί, λεπτομέρειες για τη ζωή του άλλου γονέα.

10. Γονείς που ενημερώνουν τους πάντες για τη δυστυχία τους
Ο πόνος του διαζυγίου μπορεί να κρατήσει για πολύ καιρό αλλά μην τον μεταφέρετε στο παιδί. Η Λίζα, ακόμη θυμάται τη πικρία της όταν ήταν μικρή και η μαμά της έλεγε πως τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής της, ήταν χαμένα εξαιτίας του διαζυγίου «Ένιωθα σαν να ήμουν κι εγώ κάτι για το οποίο μετάνιωνε!» λέει η Λίζα. Και είναι γεγονός πως όταν ο γονιός ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, τότε το παιδί –εκτός από το τα άσχημα συναισθήματα και τις ενοχές που του δημιουργούνται- στην ενήλικη ζωή του αρχίζει να δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση για τον «υπαίτιο» , δηλαδή τον άλλον γονέα. 

Natasha Burton
Πηγή: http://shine.yahoo.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ