Διαζύγιο: 8 τρόποι για να προστατέψετε όσα αποκτήσατε

0

Κατά τη διάρκεια του διαζυγίου, αλλά και μετά από αυτό, είθισται να βγαίνει στους ανθρώπους ο χειρότερος εαυτός τους, κι έτσι μπορεί μια ωραία μέρα να ανακαλύψετε ότι ο άνθρωπος που εμπιστευόσασταν, πρόδωσε την εμπιστοσύνη σας. Γι’ αυτό θα πρέπει να βγάλετε το χέρι του/της, από τα αποκτήματά σας ειδικά σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της ζωής σας και να τα προστατέψετε, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές!

1. Αλλάξτε κλειδαριές.
Το ότι σας επέστρεψε το κλειδί του σπιτιού όταν χωρίσατε, δεν σημαίνει πως δεν έχει αντικλείδι!

2. Εάν έχετε χειριστήριο με το οποίο ανοίγει η πόρτα του γκαράζ ή χειριστήριο για το συναγερμό, αλλάξτε τις ρυθμίσεις αλλά και το pin στη συσκευή του συναγερμού και ενημερώστε την εταιρία που σας τον παρέχει.

3. Λογαριασμοί στο internet
Αλλάξτε αμέσως όλους τους κωδικούς πρόσβασης.  Όχι μόνο για τους προφανείς οικονομικούς λόγους αλλά για όλους τους λόγους που αφορούν την ασφάλειά σας ή ειδικά προνόμια και παροχές που έχετε εξασφαλίσει. Μία φίλη δεν άλλαξε τον κωδικό πρόσβασης στο λογαριασμό που διατηρούσε σε site αεροπορικής εταιρίας μέσω της οποίας έκλεινε συχνά εισιτήρια. Λίγο καιρό μετά το διαζύγιο χρειάστηκε να ταξιδέψει οπότε και ανακάλυψε ότι ο σύζυγος είχε μπεί στο λογαριασμό της και είχε εξαργυρώσει όλα τα δωρεάν μίλια-bonus που είχε. Εν ολίγοις τον έστειλε στο δ@λο και με προσφορά!

4. Εάν ο/η πρώην σύζυγος, έχει πρόσβαση στο σπίτι σας, π.χ. αφήνει τα παιδιά τη στιγμή που εσείς λείπετε αλλά είναι η μητέρα σας ή κάποια μπέιμπι σίτερ στο σπίτι, καλό είναι να έχετε κρυμμένα και κλειδωμένα όλα τα σημαντικά σας έγγραφα. Επιπλέον, ρυθμίστε τον υπολογιστή σας, να ανοίγει μόνο με password και σε καμία περίπτωση μην γράψετε τον κωδικό πρόσβασης σε post it ή σε άλλο εμφανές σημείο.

5. Απομακρύνετε άμεσα τον/την πρώην σύζυγο, από οτιδήποτε επαγγελματικό σας συνδέει.
Εάν είχατε εταιρία μαζί και εφόσον έχετε συμφωνήσει τι θα κάνετε με αυτή και πώς θα τη μοιράσετε μέσω των δικηγόρων σας, πάρτε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Αλλάξτε κωδικούς πρόσβασης στο taxis, στο web banking και στον λογαριασμό των εταιρικών email που λαμβάνετε, ενημερώστε τους πελάτες και τους συνεργάτες σας χωρίς προσωπικές λεπτομέρειες και ελέγξτε ότι τα καρνέ επιταγών είναι όλα στη θέση τους. Ενδεχομένως να πρέπει να αλλάξετε εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό και να ανοίξετε νέο για παν ενδεχόμενο. Προσπαθήστε με όποιο τρόπο μπορείτε να προστατέψετε το μέσο εκείνο από το οποίο ζείτε και τρώτε κι εσείς και τα παιδιά!

6.  Ζητήστε από  τον ασφαλιστή σας, να αλλάξει τους δικαιούχους στα ασφαλιστήρια ζωής, περιουσίας κλπ.
Επίσης, σε περίπτωση που οι οικιακοί λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κλπ. είναι στο όνομά του/της, αλλάξτε τους και μεταφέρετε στο δικό σας όνομα. Μπορεί να προσπαθείτε να προστατέψετε τον εαυτό σας αλλά καλό είναι να είστε δίκαιοι απέναντί του/της, ό,τι κι αν έχει συμβεί μεταξύ σας.

7. Εάν λαμβάνετε διατροφή για τα παιδιά, ανοίξτε ένα νέο ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό όπου τα χρήματα αυτά θα κατατίθενται μόνο εκεί. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποδείξετε ευκολότερα τη περίπτωση μη καταβολής της διατροφής απ’ ότι αν το ποσό αυτό περιλαμβάνεται σε τραπεζικό λογαριασμό όπου πραγματοποιούνται και άλλες κινήσεις.

8. Σε περίπτωση που είχατε κοινή πιστωτική κάρτα ή ο/η πρώην σύζυγος γνώριζε το pin, καλό θα ήταν να αλλάξετε το pin ή να ακυρώσετε εντελώς τη κάρτα και να εκδώσετε μία καινούρια. Ακόμη κι αν δεν έχει τη κάρτα στα χέρια του/της, σε περίπτωση που γνωρίζει τον αριθμό απ’ έξω μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για online αγορές και σίγουρα, το τελτευταίο πράγμα που θέλετε μετά το διαζύγιο, είναι να του/της κάνετε δώρο ό,τι έχει και δεν έχει το Amazon!

9. Τέλος, μπορεί να σας φανεί αστείο ή ανούσιο, αλλά καλό είναι να μην έχετε την ίδια οικιακή βοηθό.
Μπορεί να σας καθάριζε το σπίτι μία συγκεκριμένα γυναίκα όλα τα χρόνια που ήσασταν παντρεμένοι αλλά τώρα που τα δεδομένα άλλαξαν, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να έχει πρόσβαση στο σπίτι σας, κάποιος που μπαινοβγαίνει και στο σπίτι του άλλου. Δεν λέμε ότι η καθαρίστριά σας είναι οπωσδήποτε αναξιόπιστο άτομο ούτε θέλουμε να προσβάλλουμε κανέναν αλλά για τη 1% πιθανότητα ο/η πρώην σας, να σας «κατασκοπεύει» με αυτό το τρόπο, εσείς το ρισκάρετε;

Πηγή: Divorcedmoms.com