fbpx

Αν Ο Θεός ήταν καλός δεν θα άφηνε τους γονείς μου να χωρίσουν

| 10 Απριλίου 2014
ADVERTISEMENT

Αυτή είναι μια δίκαιη ερώτηση που-αν έχεις μιλήσει στο παιδί για τη θρησκεία και Το Θεό- πιθανόν να σου την έχει κάνει. «Γιατί Ο Θεός δεν εμπόδισε το διαζύγιο;» ή «Φταίει Ο Θεός που χώρισαν οι γονείς μου;» είναι μερικές ερωτήσεις που κάνουν συχνά τα παιδιά, κυρίως στη προεφηβεία ή στην εφηβεία όπου και ξεκινάει η αμφισβήτηση των αξιών από το παιδί. Η πιο συνηθισμένη ερώτηση είναι «πώς γίνεται Ο Θεός να είναι καλός, αφού οι γονείς μου χώρισαν;» η οποία μοιάζει με το ακόμη πιο κλασσικό συμπέρασμα μικρών και μεγάλων του τύπου «Αν Ο Θεός ήταν καλός δεν θα έπαιρνε τον μπαμπά/τη μαμά/τη γιαγιά μου».

Παρακάτω θα δείς πώς μπορείς να χειριστείς τέτοιου είδους ερωτήσεις από το παιδί, πώς να απαντήσεις αλλά και εντελώς ενημερωτικά, τι λέει η Αγία Γραφή για το διαζύγιο.


ADVERTISEMENT

Ο Θεός «μισεί» το διαζύγιο
Ο Θεός δεν έφτιαξε ένα κόσμο όπου οι μπαμπάδες και οι μαμάδες δεν θα παντρεύονταν ή θα παντρεύονταν και ύστερα θα αποφάσιζαν να χωρίσουν. Εάν είσαι στενοχωρημένος, να ξέρεις πως Ο Θεός είναι περισσότερο. Δεν είναι αυτός ο τρόπος που έφτιαξε τον κόσμο αλλά το αποτέλεσμα των ανθρώπων που επιλέγουν να μην Τον ακολουθήσουν.

Αφού Ο Θεός δεν θέλει το διαζύγιο, γιατί σας άφησε να χωρίσετε;
Η απάντηση ονομάζεται «ελεύθερη βούληση». Ο Θεός έκανε τους ανθρώπους να Τον αγαπούν και να Τον ακολουθούν αλλά τι είδους αγάπη θα ήταν αυτή, αν ο άνθρωπος δεν μπορούσε να διαλέξει αν θα ακολουθήσει την επιθυμία Του ή όχι; Ο Θεός δεν θέλει να τον υπακούμε απλά επειδή το είπε, αλλά επειδή εμείς διαλέγουμε να το κάνουμε. Το ίδιο ισχύει και για την οικογένειά σου. Η επιθυμία Του Θεού είναι όλες οι οικογένειες να μένουν μαζί ενωμένες αλλά δεν αναγκάζει κανέναν σε αυτό.

Το διαζύγιο των γονιών σου, δεν αλλάζει τον τρόπο που σε βλέπει Ο Θεός
Αν Ο Θεός δεν θέλει οι άνθρωποι να χωρίζουν, δεν σημαίνει πως δεν σε θέλει επειδή είσαι παιδί γονιών που αποφάσισαν να χωρίσουν. Ο Θεός ξέρει ότι δεν φταίς εσύ και ότι δεν ήταν επιλογή σου.


ADVERTISEMENT

Γιατί Ο Θεός δεν άκουσε τις προσευχές μου;
(αν το παιδί γενικώς προσεύχεται, σίγουρα-τον καιρό που χωρίζατε με τον/τη σύζυγο- θα είχε προσευχηθεί να μην πάρετε διαζύγιο). Η ερώτησή σου αυτή είναι πολύ σωστή. Ο Θεός ξέρει τι είναι καλύτερο για σένα και τους γονείς σου, ακούει όλες τις προσευχές, και απαντάει σε αυτές βάζοντας στο μυαλό των ανθρώπων, αυτό που είναι πραγματικά καλό για εκείνους.

Τέλος, είναι σημαντικό, εντελώς ενημερωτικά, να αναφέρουμε ότι η αμφισβήτηση σχετικά με το, αν το διαζύγιο και ο νέος γάμος επιτρέπονται σύμφωνα με την Βίβλο, στρέφεται γύρω από τα λόγια του Ιησού στο κατά Ματθαίον 5:32 and 19:9. Η φράση “έγγαμη απιστία ( μοιχεία)” είναι μοναδική στην Αγία Γραφή με την οποία πιθανών δίνεται άδεια Του Θεού για το διαζύγιο και τον νέο γάμο. Πολλοί ερμηνευτές κατανοούν αυτή την φράση “εξαίρεση” σαν να αναφέρεται στην “έγγαμη απιστία” κατά την διάρκεια της περιόδου “λογοδοσίας”. Κατά την εβραϊκή συνήθεια, ο άνδρας και η γυναίκα θεωρούνταν παντρεμένοι ακόμη και κατά την διάρκεια του αρραβώνα δηλαδή της “λογοδοσίας.” Η ανηθικότητα κατά την διάρκεια αυτής της “λογοδοσίας” περιόδου θα ήταν ο μόνος βάσιμος λόγος για διαζύγιο.

Όμως, η Ελληνική λέξη μεταφρασμένη “έγγαμη απιστία” είναι λέξη η οποία μπορεί να σημαίνει κάθε είδους σεξουαλικής ανηθικότητας. Μπορεί να σημαίνει, σεξουαλικό έρωτα πριν τον γάμο, εκπόρνευση, μοιχεία κτλ. Ο Ιησούς πιθανόν λέει ότι επιτρέπεται το διαζύγιο αν η σεξουαλική ανηθικότητα έχει διαπραχθεί. Οι σεξουαλικές συνευρέσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι του έγγαμου δεσμού “και θα γίνουν οι δύο μια σάρκα” (Γένεσης 2:24; Ματθαίον 19:5; Εφεσίους 5:31). Συνεπώς, η διακοπή αυτού του δεσμού με εξωσυζυγικές σεξουαλικές σχέσεις ίσως είναι επιτρεπτός λόγος για διαζύγιο. Αν είναι έτσι, τότε ο Ιησούς επίσης μιλά περί του νέου γάμου σε αυτό το εδάφιο. Η φράση “και παντρευτεί άλλη” (Ματθαίον 19:9) υποδεικνύει ότι το διαζύγιο και ο νέος γάμος είναι επιτρεπτοί μόνο ως εξαίρεση, οποιαδήποτε κι αν είναι η ερμηνεία. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι μόνο στην αγαθή πλευρά να συνάψει νέο γάμο. Αν και δεν δηλώνεται ξεκάθαρα στο κείμενο, η χορήγηση νέου γάμου μετά το διαζύγιο είναι ευσπλαχνία Του Θεού προς αυτόν, εναντίον του οποίου διαπράχθηκε αμαρτία, και όχι προς αυτόν που διέπραξε την σεξουαλική ανηθικότητα. Ίσως υπάρχουν ιδιαίτερες περιπτώσεις όταν επιτρέπεται στην “ένοχη πλευρά” ο νέος γάμος – αλλά τέτοιο δεν υπάρχει σε αυτό το κείμενο.

Η Βίβλος είναι εξαιρετικά σαφής ότι Ο Θεός μισεί το διαζύγιο (Μαλαχίας 2:16) και ότι η συμφιλίωση και η συγχώρηση πρέπει να είναι σημάδια στη ζωή των πιστών (Λουκάν 11:4; Εφεσίους 4:32). Όμως, Ο Θεός ξέρει ότι τα διαζύγια θα συμβαίνουν, ακόμη και μεταξύ των τέκνων του. Το διαζευγμένο άτομο και/ή ξαναπαντρεμένο άτομο δεν πρέπει να αισθάνεται λιγότερο αγαπητό από Τον Θεό, αν και το διαζύγιο και / ή νέος γάμος δεν είναι υπό εξαίρεση, στο κατά Ματθαίον 19:9. Ο Θεός, συχνά χρησιμοποιεί την αμαρτωλή ανυπακοή του Χριστιανού να επιτελέσει υψηλά αγαθά (Πηγή: http://www.gotquestions.org/).

Πηγή:  http://iamachildofdivorce.com/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ